Srečanja: Zvest svojemu fičku

Pogovor

Janez Košmrlj, član AMZS


Avto-moto društvo Ribnica je letos praznovalo 70 let neprekinjenega delovanja. Več kot šest desetletij je v njem dejaven 91-letni Janez Košmrlj. V AMZS se je včlanil, ker so ga avtomobili zanimali že od malega. Zvest je sicer ostal le enemu – legendarnemu fičotu.

Na hitro se sprehodiva skozi 70-letno zgodovino društva …

Avto-moto društvo Ribnica, ki je bilo ustanovljeno leta 1951, je vrsto let skrbelo za vzgojo in varnost v cestnem prometu, pomagalo svojim članom in negovalo avto-moto šport. V naši šoli vožnje smo za varno udeležbo v prometu izobrazili številne voznike, poleg tega smo organizirali tudi usposabljanja kolesarjev, motoristov in traktoristov. Naša želja je bila pridobiti čim več članov ter povezati ljudi med seboj in jim pomagati v stiski. Bolnike smo vozili na dializo v Ljubljano. Vedno smo dobro sodelovali s šolo in občino na preventivnem področju. Organizirali tudi turistične rallyje in motociklistične dirke. Redno smo se udeleževali rallyja Sutjeska, v 80. letih organizirali rally Riko Ribnica. Ponosni smo na motociklističnega dirkača iz naših vrst Zvoneta Lavriča, ki je tekmoval tudi na dirkah za svetovno prvenstvo. Skratka, imeli smo veliko dela, nato pa je nastopilo krizno obdobje in razmah novih šol vožnje po državi, zaradi katerih so številne ugasnile, tudi naša.

Kako ste vi pripomogli k razvoju društva?

V društvu sem aktiven že 60 let. Opravljal sem vse, kar je bilo treba postoriti; skrbel sem tudi, da so bili rezervoarji za gorivo avtomobilov v šoli vožnje vedno polni. Bil sem član nadzornega in upravnega odbora in še danes sem član nadzornega odbora. Društvo mi je za dolgoletno delo podelilo vrsto priznanj in nagrad, na katere sem zelo ponosen. Nikoli mi ni bilo težko poprijeti za delo in pomagati – kar je konec koncev tudi srž poslanstva AMZS.

Zakaj ste se pred šestimi desetletji sploh včlanili v AMZS?

Že od majhnega so me avtomobili privlačili, pri 28. letih, ker prej nisem imel možnosti, pa sem opravil vozniški izpit. Takrat sem se tudi včlanil v Avto-moto društvo Ribnica. Članarino plačujem že 63 let. Trenutno imam članstvo brez vozila, saj zaradi težav s kolenom, kljub temu, da mi vozniško dovoljenje velja do prihodnjega leta, ne morem več voziti.

"Le enkrat v življenju, kot se spomnim, sem moral poklicati AMZS pomoč na cesti. Z soprogo sva bila na poti v Avstrijo, ko nama jo je v Mariboru zagodla vžigalna tuljava."

V svoji vozniški karieri ste verjetno zamenjali veliko avtomobilov?

V življenju sem vozil samo dva fička. Nikoli se nisem odločil za novejši, sodobnejši avto. Fičko mi je bil pri srcu, poleg tega je bil zame najbolj praktičen. Za avto sem vedno lepo skrbel, verjetno mi je tudi zato tako dolgo dobro služil. Vsak servis, vsako popravilo in število kilometrov sem vedno skrbno zabeležil. V AMZS centru v Ribnici sem dvakrat na leto koristil preventivni pregled, ki je brezplačen za vse člane. Kar je bilo treba na avtu postoriti, so mi mojstri uredili, npr. napolnili pnevmatike z ustreznim zračnim tlakom. Ko je bil čas za podaljšanje registracije, ni bilo nikoli težav, tehnični pregled je fičko vedno opravil brez pripomb. Ker ne morem več voziti, sem avto, star že 40 let, pred dvema letoma podaril sinu.

Vas je fičko kdaj pustil na cedilu – ste kdaj potrebovali pomoč na cesti?

Avto je bil vedno dobro vzdrževan, a vsaka stvar se enkrat tudi pokvari. Le enkrat v življenju, kot se spomnim, sem moral poklicati AMZS pomoč na cesti. S soprogo sva bila na poti v Avstrijo, ko nama jo je v Mariboru zagodla vžigalna tuljava. Nisem dolgo čakal na mehanika, v 15 minutah je že bil pri meni. "Kaj se je zgodilo, Ribn'čan? Vse bomo takoj uredili," je bil prijazen.

V 60 letih se je na cesti marsikaj spremenilo. Kako ste se navadili na novosti, recimo na krožišča?

S tem nikoli nisem imel težav. Od vedno sem bil zelo previden voznik, to je bistveno. Le enkrat se mi je pripetilo, da sem zaradi prehitre vožnje moral plačati kazen.

Zakaj bi se mladi po vašem prepričanju morali včlaniti v AMZS?

Mladina je danes najbolj srečna na e-skirojih in mobilnih telefonih … Pa vendar: z včlanitvijo bodo postali del organizacije, ki že več kot stoletje v ospredje postavlja človeka in njegovo dobrobit. Vedno smo pripravljeni prisluhniti drug drugemu in pokazati dobro voljo.

Imate tudi vi zanimivo izkušnjo z AMZS? Delite jo z nami in ostalimi člani AMZS: pišite na naš elektronski naslov clanstvo@amzs.si ali motorevija@amzs.si.

Ključne besede


SrečanjaAMZS članstvovarna mobilnostmobilnostintervju

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

9

Priljubljenost članka

9

Shrani

Delite s prijatelji