Svetovno prvenstvo v motokrosu

Šport

Gajserjeva vrnitev


Najboljši motokrosisti so v juniju odpeljali tri dirke svetovnega prvenstva, ki se je s tem prevesilo v drugo polovico. V skupnem seštevku svetovnega prvenstva ni prišlo do bistvenih sprememb: še naprej izstopa šesterica najboljših, v boju za naslov svetovnega prvaka pa sta še naprej Jeffrey Herlings in Antonio Cairoli. Tim Gajser je še naprej na šestem mestu, a je močno zmanjšal zaostanek za petim Paulinom in četrtim Febvrejem.

Herlings je tudi v Angliji in Franciji pokazal, da je najhitrejši med vsemi. Na obeh dirkah je zmagal v obeh vožnjah in s tem nanizal kar sedem zaporednih zmag, pri čemer je zmagal v vseh vožnjah razen eni: prvi na dirki v Rusiji. Njegov niz pa se je končal že pred dirko v Ottobianu v Italiji, saj je na treningu padel, si zlomil ključnico in v Italiji ni nastopil. Kljub temu je bilo jasno, da bo zadržal vodstvo v skupnem seštevku, saj je imel kar 62 točk prednosti. Cairoli je z odločnima vožnjama v Ottobianu vzel ponujeno priložnost, obakrat zmagal, osvojil vseh 50 možnih točk in zaostanek zmanjšal na vsega 12 točk. S tem je boj za naslov svetovnega prvaka spet povsem odprt, še zlasti zato, ker ni jasno, kako hitro se bo vrnil Herlings, pa tudi, če bo še naprej tako prepričljiv, kot je bil pred poškodbo. Vsak premor v vadbi in tekmovanju ima običajno svoje posledice. Cairoli ima dovolj izkušenj, da bo znal izkoristiti vsako Herlingsovo slabost – če jo bo ta le pokazal.

Za najboljšima dvema se v razmaku 42 točk gnetejo štirje vozniki. Tretji Desalle po enajstih dirkah za drugim Cairolijem zaostaja točno 100 točk. Še vedno pa ima 20 točk prednosti pred četrtim Febvrejem, ki se je na zadnjih treh dirkah le v eni vožnji uvrstil na tretje mesto. Kljub temu pa je v skupnem seštevku pridobil mesto, saj je Paulin zelo slabo vozil v Angliji, osvojil le devet točk, pa tudi v Franciji je zaostal za Febvrejem. Po dobrem nastopu v Ottobianu, kjer je bil drugi, za Febvrejem zaostaja 20 točk in ima dve točki prednosti pred šestim Timom Gajserjem. Dvakratni svetovni prvak je na zadnjih treh dirkah pokazal premalo konstantnosti v svojih vožnjah: v Angliji je bil tretji v prvi vožnji, pa peti v drugi, v Franciji si je s četrtim in tretjim mestom v posamičnih vožnjah v skupni uvrstitvi dirke priboril uvrstitev na najnižjo stopnico zmagovalnega odra, v Italiji pa je slabše štartal v prvi vožnji in osvojil šesto mesto, v drugi vožnji pa je bil drugi – hitrejši je bil le Cairoli. Ob tem je razveseljivo, da je bil v drugi vožnji dva kroga celo v vodstvu, toda Cairoli je bil zanj vendarle prehiter – morda tudi zato, ker se zdi, da Gajserjeva honda ni tako hitra, odzivna in okretna kot so motocikli tekmecev, še zlasti KTM Herlingsa in Cairolija. O tem priča tudi dejstvo, da drugi vozniki s hondami kot sta Jasikonis in Petrov, ne morejo seči v vrh, novi Gajserjev moštveni tovariš Avstralec Waters – Bogers je še vedno poškodovan – pa je v svojem prvem nastopu osvojil zgolj točko. Drugi slovenski predstavnik na dirkah svetovnega prvenstva Klemen Gerčar še vedno čaka na letošnjo prvo točko v svetovnem prvenstvu. V Italiji ji je bil zelo blizu z 21. mestom v drugi vožnji, a tudi daleč, saj je za 20. mestom zaostal 38 sekund.

Dvanajsta dirka sezone je bila prvo julijsko nedeljo – že po koncu redakcije te številke Motorevije – v Indoneziji na progi Pangkal Pinang. Tudi drugo julijsko nedeljo bodo najboljši motokrosisti vozili v Indoneziji na progi Semarang. Po vrnitvi v Evropo jih čaka nastop 22. julija v Loketu na Češkem, v avgustu pa bodo dirke v Belgiji, v Švici in v Bolgariji. Mednarodna motociklistična zveza FIM je objavila, da bosta prihodnje leto med prireditelji dirk svetovnega prvenstva tudi Šanghaj in Hong Kong.

Ključne besede


Tim GajsermotokrosSvetovno prvenstvo

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

3

Priljubljenost članka

3

Shrani

Delite s prijatelji