AMZS Motošportnik leta: Večer prvakov

Šport

Podelitev priznanj in pokalov najboljšim motošportnikom in kartistom v letu 2018


Na gala prireditvi v Festivalni dvorani v Ljubljani je AMZS 16. novembra tradicionalno gostila pisano druščino najuspešnejših slovenskih motošportnikov - bivših, aktualnih in bodočih prvakov ter njihovih družin. Znova smo bili priča odličnemu vzdušju, kar dokazuje, da ima slovenski motošport še veliko zmagovalnega naboja. Najboljši motošportnik Slovenije je četrtič zapored postal Tim Gajser.

V polni dvorani, kjer so se znova srečali nadebudni dirkači, prekaljeni mojstri, svetovni in državni prvaki ter tudi najbolj izkušeni veterani, je na z dirkalniki obdan oder po pokal ali priznanje prišlo kar 88 tekmovalcev oziroma predstavnikov ekip ali društev. Ob tem najbolj navdušuje dejstvo, da je bilo med dobitniki veliko zelo mladih tekmovalcev, kar je dokaz, da ima AMZS široko bazo športnikov, ki bodo še naprej gradili ugled slovenskega motošporta in kartinga. Kot je v navadi, so slovenske dirkaške oskarje s svojo prisotnostjo počastili tudi številni ugledni gostje, med katerimi sta našo motošportno družino tokrat z besedami vzpodbude in spoštovanja pozdravila Marko Rajšter, vodja sektorja za programe športa na Ministrstvu za za izobraževanje, znanost in šport ter predsednik Hrvaške motociklistične zveze Stjepan Peršin. Voditeljica prireditve Nada Pavšin nekdanja športna novinarka, ki v AMZS skrbi za protokol in mednarodne odnose, je na odru poleg številnih tekmovalcev gostila še slovensko evrovizijsko zvezdnico in odlično pevko Leo Sirk. Ta je s svojim energičnim nastopom precej razgrela športno občinstvo, za Motorevijo pa priznala, da jo hitrost privlači in se zaradi tega kar malce boji dirkalnikov. V svojem slogu je športnikom svetovala naj prisluhnejo vesolju uspehov in tako bodo vedeli, da so na pravi poti.

Video: Gala večer prvakov

Gajser in Žagar napovedujeta uspehe, po njunih sledeh vse več mladih

Prireditev je znova pokazala, da naši športniki na velikih tekmovanjih niso le statisti, ki bi se vozili za najboljšimi. Tudi na mednarodnih dirkah so spoštovani tekmeci, ki zmagujejo in se že borijo ali pa se še bodo borili tudi za najvišja mesta v končnih razvrstitvah velikih tekmovanj.

Občutek ob zmagi mnogim tekmovalcem v dvorani ni tuj. To najbolj očitno dokazujeta najuspešnejši motokrosist Tim Gajser, ki se je kljub poškodbam letos znova uspešno boril s svetovno elito ter zato še četrtič zapored osvojil naslov najboljšega motošportnika Slovenije, in Matej Žagar, ki že vrsto let sodi v sam vrh svetovnega speedwaya, ob tem pa se lahko pohvali s kar 17 naslovi državnega prvaka. Oba se s svojimi mednarodnimi dosežki uvrščata med najboljše slovenske športnike. Tim je kljub hudemu padcu na začetku dolge in naporne sezone dirk svetovnega prvenstva v motokrosu v prestižnem razredu MXGP letos znova zabeležil kar osem uvrstitev na zmagovalni oder. To pomeni, da je bil na skoraj vsaki drugi dirki med najboljšimi tremi. Na zmagovalnem odru pa je stal tudi Matej Žagar. Na 16 posameznih vožnjah je za seboj pustil vse tekmece in znova dokazal, da je mojster drsenja na dveh kolesih. Slovenski serijski državni prvak še vedno sodi v sam vrh svetovnega speedwayja, za Motorevijo pa je povedal, da mu motivacije ne manjka, da si ne predstavlja življenja brez motorja in ovalnih speedway prog ter da je vse skupaj preveč lepo, da bi se končalo.

Predsednik AMZS Anton Breznik in najboljši motošportnik leta 2018 Tim Gajser


V dolgi in priložnosti polni sezoni pa so se dokazali tudi drugi, ki peljejo po zmagovitih sledeh Gajserja in Žagarja. Do točk sta v svetovnem prvenstvu motokrosa prišla Klemen Gerčar (MXGP) in Jan Pancar (MX2), 6. mesto pa je v seštevku svetovnega prvenstva prikoličarjev CHD dosegel Janez Remše.

Po dolgem času je imel AMZS predstavnika na karting tekmovanju CIK FIA Academy Trophy, kjer je nastopil Mark Škulj, in na evropskem prvenstvu v kartingu, kjer je barve AMZS zastopal Martin Mihič. Med mednarodnimi dosežki je treba izpostaviti še 5. mesto mladinske motokros reprezentance na ekipnem evropskem prvenstvu in 9. mesto članske speedway reprezentance na ekipnem svetovnem prvenstvu.

Kristalni čeladi sta šli v roke Luke Milca in Tima Gajserja.

Predsednik AMZS: Štartne rampe se polnijo z mladimi, kar obeta!

Letos je z licenco AMZS tekmovalo kar 250 motošportnikov, številna društva in klubi so širom Slovenije organizirali 45 dirk, ki so štele za državno in pokalno prvenstvo. Slovenija je gostila dve odmevni mednarodni dirki: eno za evropsko, drugo za svetovno prvenstvo. Piko na i je uspehom športnikov dodal AMZS, saj je domačo motošportno infrastrukturo dopolnil z zelo pomembno pridobitvijo - novim kartodromom v Slovenji vasi, pri katerem je veliko truda in dela vložil tudi AMD Ptuj. Nov kilometer dirkališča bo zagotovo velika spodbuda in priložnost za vse, ki zavzeto trenirajo in sanjajo o velikih dirkah. Predsednik AMZS Slovenije Anton Breznik je v uvodnem nagovoru čestital športnikom za odlične dosežke in se tudi vsem ostalim akterjem - ekipam, organizatorjem dirk, šolam, partnerjem in pokroviteljem - zgodbe o uspehu z letnico 2018 zahvalil za vso podporo in promocijo motošporta in kartinga ter AMZS. Med drugim je izpostavil, da zgledi najboljših vlečejo. Število voznikov v najmlajših kategorijah je zato še vedno v porastu. Zlasti se je povečalo število tekmovalcev v motokrosu in minimotu, narašča pa tudi zanimanje za trial. Prvi mož AMZS Anton Breznik je za Motorevijo kot eno ključnih vlog zveze izpostavil skrb za motošportni podmladek:

Ena od pomembnih nalog AMZS je skrbeti za podmladek. Skozi številne šole in tečaje, ki jim pomaga AMZS, prihajajo novi tekmovalci. Če pogledamo zadnje trende, vidimo, da se “štartne rampe” začenjajo zopet polniti predvsem z mladimi vozniki, kar jedober obet za prihodnost.

Marko Rajšter, vodja sektorja za programe športa na Ministrstvu za za izobraževanje, znanost in šport

Tim Gajser: V čast mi je nastopiti na tekmah državnega prvenstva!

Svojo športno veličino in zrelost je v svečani obleki s kravato okoli vratu znova dokazal Tim Gajser, prvak z velikim srcem, ki si kljub napornem urniku med elito še vedno rad vzame čas za domače dirke. Tim je za vse mlade tekmovalce eden najbolj prepričljivih in kredibilnih dokazov, da osredotočenost, trdo delo in spoštovanje domačega terena vodijo od naslova državnega prvaka na vrh sveta.

Še mi vedno mi je v čast nastopati na tekmah državnega prvenstva. Ogromno je mladih voznikov, kar je vsekakor dobro za motokros. Pridem na tekme, da bi navijačem pokazal hvaležnost, ker me skozi celo sezono podpirajo in mi stojijo ob strani v dobrih in slabih sezonah.

Tudi Drago Predan, uspešen nekdanji motokrosist in prejemnik nagrade za življenjsko delo je mladim voznikom dal koristen vseživljenjski nasvet: “Čim manj šminke in čim več delati na sebi.”

Foto: Izjemno pozitivno vzdušje

Ob vsem, kar se je tisti večer dogajalo, nikakor ne moremo mimo odličnega vzdušja, ki je letos spremljajo celotno slovesnost v uradnem in družabnem delu. Čutiti je bilo pravi šport zanos, neobremenjen s stranskimi produkti, ki jih prinesejo slava in vpliv denarja. Veselje je bilo od blizu gledati, kako so si prav vsi dobitniki pokalov, priznanj in kristalnih čelad ne glede na leta, izkušnje in odmevnost oziroma težo rezultata iskreno segli v roko. Najmlajši so čestitali najstarejšim in idoli so segli v roko svojim občudovalcem. To zmorejo le največji športniki, prvaki. Energijo zmagovalcev je na ta posebni večer spremljala tudi objektiv Žareta Modlica in ujel slavnostne trenutke. 

 

Prejemniki najbolj prestižnih pokalov in priznanj na prireditvi Motošportnik leta 2018 so: 

Ključne besede


AMZSTim GajserAMZS športAMZS Športnik letaAMZS Center kartinga in moto športa

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

5

Priljubljenost članka

5

Shrani

Delite s prijatelji