Reli Dakar 2014 – 2. etapa

Druga etapa na reliju Dakar z letnico 2014 je bila za 85 kilometrov krajša od otvoritvene, a je zato postregla s še enkrat daljšo hitrostno preizkušnjo.

Ta je vsebovala domala vse možne oblike terena: od tehnično zelo zahtevnih do hitrih odsekov, na približno 50 kilometrov dolgem odseku so motoristi vozili po sipinah, medtem ko si bo prekaljeni slovenski predstavnik današnjo etapo zapomnil po prečkanju vode. Hip zatem mu je namreč ugasnil motor in sledil je daljši servisni poseg: »Dvakrat sem razdrl motor, saj je voda skozi zračni filter prišla čisto do notranjosti valja. Ampak tako kot sem po eni strani jezen, sem po drugi strani zadovoljen, da mi je težavo uspelo sanirati in z zelo dobrim tempom pripeljati do cilja. Verjamem, da je s tem temna plat letošnjega Dakarja za mano,« je optimističen Stanovnik, ki je danes nabral uro in petinštirideset minut zaostanka za vodilnim in končal na 84. mestu med 124 motoristi.
Po posvetu in pregledu z mehanikom se bodo zdaj odločili, ali bodo preko noči zamenjali agregat pred jutrišnjo maratonsko etapo brez mehanične asistence. Naslednje dni napoveduje zanimiv boj v vrhu razreda motociklov. Po njegovih besedah avstrijski KTM v žepu nima le odličnih dirkačev in motociklov, temveč tudi zanimivo, verjetno zmagovalno taktiko.

Najhitrejši motociklist na drugi etapi je zopet iz tabora ekipe HRC (Honda): Sam Sunderland je 359-kilometrski special prevozil v 3,42:10, za njim pa sta končala Chaleco Lopez (KTM) in včerajšnji zmagovalec Joan Barreda Bort (Honda). Favorita z doslej največ zbranimi dakarskimi zmagami, Marc Coma (3) in Cyril Despres (5), sta končala komaj na devetem in desetem mestu z več kot osmimi minutami zaostanka za Sunderlandom. Drugi slovenski motociklist, Simon Marčič, je danes končal na 68. mestu.

Po dveh etapah vodi Barreda, sledijo Lopez, Sunderland, Duclos in Coma. Jutrišnja etapa med San Rafaelom in San Juanom je dolga 665 kilometrov in zajema 373-kilometrsko hitrostno preizkušnjo.