Reli Dakar 2014 – 3. etapa

Na tretji etapi relija Dakarja 2014 so udeleženci prvič okusili napore zaradi visoke nadmorske višine, saj jih je 665-kilometrska pot vodila do višine preko štirih tisočakov.

Miran Stanovnik je komentiral, da je so bili zadnji kilometri vzpona izjemno zahtevni: »Ne morem verjeti, kam so nas poslali. Večkrat sem mislil, da imam motor v drugi prestavi, čeprav je bil v prvi. Zaradi nadmorske višine je agregat izgubil vsaj petnajst do dvajset odstotkov moči, zato so danes trpele predvsem sklopke, poleg tega pa višina občutno vpliva tudi na nas, voznike. Na koncu smo se vzpenjali po tri kilometre dolgem klancu, podobnem tistemu na planiški velikanki. Ko si naredil napako, si bil takoj močno zadihan in brez moči. Mislim, da bo ta vzpon danes zaustavil kar nekaj voznikov.« Stanovnik je današnjo etapo končal na 29. mestu.

Drugi slovenski motociklist Simon Marčič je na tretji etapi odstopil. Pri padcu si je zlomil roko in kljub bolečinam vztrajal še 120 kilometrov, nakar je povsem izčrpan moral odnehati.

Na vrhu razreda motociklistov postaja iz etape v etapo bolj vroče: danes je najhitrejši čas na hitrostni preizkušnji znova odpeljal Španec Joan Barreda Bort na Hondi; štiri minute in enainštirideset sekund počasnejši je bil Francoz Cyril Despres (Yamaha), s skoraj sedmimi minutami zaostanka za vodilnim sonarodnjakom pa se je na tretje mesto uvrstil Marc Coma s KTM-om. Za še večjo pestrost proizvajalcev motociklov na vrhu je poskrbel še en Francoz, Alain Duclos s Shercom. Napovedi o tesnem boju različnih znamk se kot kaže uresničujejo.

Naporov tretjega dne pa še ni konec, saj bodo danes dirkači morali sami poskrbeti za vozni park. Mehaniki bodo na voljo šele po koncu jutrišnje 563-kilometrske etape s ciljem v Chilecitu.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji