Reli Dakar 2014 – 8. etapa

Dakar 2014 je z drugo polovico druge maratonske etape zapeljal v tretjo in s tem zadnjo državo na seznamu letošnjih gostiteljic – v Čile. 692-kilometrska etapa z 230 kilometrov dolgo hitrostno preizkušnjo je motoriste vodila mimo magično belega suhega slanega jezera preko bolivijsko-čilenske meje do rudarskega mesta Calama v puščavi Atacama. To pomeni, da se v sledečih etapah lahko spet pričakujemo pravo sipinsko akcijo.

Miran Stanovnik je dan začel zelo hitro, saj je bil v sistemu za neposredno spremljanje dirke na www.dakar.com uvrščen med prvo dvajseterico, v drugi polovici dirke pa je nazadoval do končnega 39. mesta. »Zadnjih sto kilometrov preprosto nisem mogel voziti hitreje,« je po prihodu v cilj dejal Stanovnik, »visoka nadmorska višina je pustila svoje posledice in priznati moram, da sem imel v zadnjem delu težave s koncentracijo. Čeprav rezultat ni briljanten, sem vseeno vesel, da sem varno prišel do cilja. Jutri pričakujemo zopet bolj klasično dakarsko etapo, saj smo že danes nastanjeni v neprijaznih razmerah Atacame.« Maratonska etapa, začinjena z blatnimi in mokrimi potmi, je pustila posledice tudi na tehniki: na veliko motociklih je odpovedalo tesnjenje na vzmetenju, tudi na Stanovnikovemu KTM-u, zato bodo imeli mehaniki danes ponoči kar veliko dela.

Prvo etapno zmago si je končno privozil petkratni zmagovalec relija, Francoz Cyril Despres z Yamaho. Za dobri dve minuti je ugnal Joana Barreda Borta iz konkurenčne japonske ekipe ter Marca Como na KTM-u. Coma sicer ostaja v prepričljivem vodstvu z 38 minutami prednosti pred Barredom.

Jutri bodo tekmovalci dosegli najbolj severno točko relija in na cilju prvič uzrli obalo Tihega oceana. Ker bo približno 150 kilometrov trase potekalo po najbolj suhi puščavi na svetu, Atacami, lahko pričakujemo prednost tekmovalcev z dobrimi navigacijskimi sposobnosti – torej tudi Mirana Stanovnika.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji