Reli Dakar 2014 – 9. etapa

Čeprav je organizator za današnji dan, ko so tekmovalci dosegli najbolj severno točko letošnjega relija, napovedoval sipine, je bilo teh le za vzorec.

Slovenski predstavnik Miran Stanovnik je dejal, da je bilo navigacijsko in tehnično zahtevnih le približno 30 od 422 kilometrov dolge hitrostne preizkušnje: »Etapa je prinesla zelo hitre odsekov in le krajši navigacijsko zahteven odsek. Odpeljal sem brez ene same napake. Če bi lahko dodal še kak kilometer na uro hitrosti bi bilo idealno, sicer sem pa z etapo zelo zadovoljen. Po tretmaju s fizioterapevtom sem se zjutraj zbudil brez posledic dirkanja po višavah Bolivije in prav zadovoljen sem, kako dobro moje telo letos prenaša dirko.«

Stanovnik se je vzdržal napovedim o končnem razpletu med najboljšimi motoristi, saj se zaveda, da je dirka še dolga. »Coma je zelo izkušen tekmovalec, a treba je vedeti, da bosta oba, Despres in Coma, vršila pritiske in preračunavala možnosti vse do cilja,« pravi Miran o napetostih v vrhu, komentiral pa je tudi vožnjo izjemne motoristke Laie Sanz: »Punca ima izjemen občutek za motor. Bila je večkratna prvakinja v trialu in enduru, lani pa se je izdatno pripravljala na Dakar. Čeprav je močna vsaj tako kot jaz, je zelo simpatično in prijetno dekle, pred katero lahko motoristi snamemo klobuk.«

Današnjo etapo je najhitreje prevozil KTM-ovec Marc Coma z minuto in enainštiridesetimi sekundami prednosti pred Barredom Bortom ter polšesto minuto pred Cyrilom Desprejem. Zdi se, da izkušeni Coma s 40 minutami prednosti lepo nadzira dirko in ohranja vodilni položaj. Prej omenjena Laia Sanz je danes končala na izjemnem devetem mestu; skupno je šestnajsta.

Jutri je na sporedu 689-kilometrska etapa do Antofagaste z eno izmed najbolj nepriljubljenih podlag – drobnim peskom, imenovanim feš feš. Hitrostna preizkušnja bo s 631 kilometri najdaljša letos.