Gajser v Zaboku nadaljuje zmagovalni niz

Domače državno prvenstvo ni bilo tako atraktivno že zelo dolgo časa. Glavna krivca za to sta Tim Gajser in Klemen Gerčar. Oba elitna voznika, ki sicer tekmujeta na svetovnem prvenstvu MX2 in MXGP, domače dirke pa izkoriščata za dober trening in s tem navdušujeta občinstvo. Tudi v Zaboku na Hrvaškem, je na prvi od dveh skupnih dirk s hrvaškimi tekmovalci, Gajser z dvojno zmago še utrdil prednost pred Gerčarjem, ki je ponovno osvojil dvakrat drugo mesto. Toni Mulec je s tretjim mestom ponovil uspeh iz Brežic.

»Steza v Zaboku je po krajšem nalivu postala zelo spolzka in nevarna, zato sem nekoliko upočasnil tempo, saj si dan pred odhodom na dirko za svetovno prvenstvo na Nizozemsko nisem smel privoščiti napake, kljub temu je bil to danes dober trening, pa čeprav bo moja naslednja dirka na povsem peščeni podlagi ki zahteva povsem drugačne nastavitve in tehniko vožnje«, je svojo novo zmago komentiral Tim, ki se je po testiranju na Nizozemskem pripeljal naravnost na domačo dirko in bo tako v nekaj dneh prekrižaril Evropo od severa proti jugu in nazaj.

Sicer je prvomajski praznik dela minil v znamenju zanesljivih uvrstitev, ko govorimo o prvih treh voznikih v vsaki izmed osmih posameznih kategorij. No na srečo smo kljub temu videli kar nekaj zanimivih bojev izmed katerih je zalo izstopal boj za prvo mesto med Molnarjem in Kutnerjem v kategoriji MX 125 (250 kubični štiritaktni motocikli), kjer je na koncu vseeno zanesljivo slavil aktualni prvak Aljoša Molnar. Drug neizprosen boj smo videli med Mausserjem in Hraničem (Hrvaška) kjer je o zmagovalcu odločal malodane 'fotofiniš'. Kljub dvema drugima mestoma na dirki, kjer so se slovenski tekmovalci pomerili ob boku s hrvaškimi, je Maks Mausser v točkovanju za državno prvenstvo zabeležil zanesljivo zmago pred Stašo Braniselj in Matevžem Robekom. Maks, ki prvo leto tekmuje v razredu MX85 (sicer je zelo uspešen tudi na dirkah v Italiji) je priznal da se je prve zmage sicer razveselil, a malo grenkega priokusa je vseeno ostalo po tako tesnem dvoboju s hrvaškim tekmecem. Na naslednji dirki pa lahko že pričakujemo povratek poškodovanega Luke Mileca, tako da bo ta razred še kako zanimiv.

Svoje prve zmage na 125 kubičnem dvotaktnem motorju se je razveselil lanskoletni prvak razreda MX85 Jan Pancar, ki mu tehnika tokrat ni obrnila hrbta in je z dvojno zmago in s precejšno prednostjo pokazal izjemen talent. Z enakim izkupičkom točk sta podij zasedla še Anej Braniselj in Miha Bubnič.

Med najmlajšimi, torej mladini, ki tekmuje na 50 kubičnih dirkalnikih smo bili zopet priča dvojnemu zmagoslavju hrvaške tekmovalke Mije Ribič, z dvojnim drugim mestom ji je najbližje sledil Jaka Peklaj, z dvojnim tretjim mestom pa je Jaka Osek stopil na tretjo stopničko. Tekmovalo je 6. dečkov in 3. deklice.

Z minimalnimi razlikami so dirkali v razredu MX 65, kjer so pravzaprav moči najbolj enakomerno razporejene in lahko vsak izmed prve trojice pride do zmage. Na koncu je največ točk dosegel Gal Zupančič, s po dvema točkama zaostanka pa sta mu sledila Gašper Polajžer in Jure Perpar.

Med mlajšimi veterani, ki še niso srečali 'abrahama' je vse tekmece z dvojno zmago zanesljivo premagal Bogomir Gajser, oče (in tudi trener), ki je tudi glavni krivec za neverjetne rezultate Tima na svetovnem prvenstvu. Drugo in tretje mesto sta si razdelila Igor Pancar in Andrej Rus. Prav tako, z izjemno prepričljivo vožnjo pa je med starejšimi veterani, Alojz Fortuna dosegel svojo drugo letošnjo dvojno zmago. Drugo mesto je šlo v roke Stanetu Pečjaku.

Državno prvenstvo se bo nadaljevalo 8. junija v Stranski vasi pri Semiču.