Gajser z najboljšo posamično uvrstitvijo, tudi Gerčar spodbudno

V Telaveri de la Reini v Španiji je bila sedma dirka svetovnega motokros prvenstva razredov MXGP in MX2.

V MX2 je ponovno navdušil mladi Tim Gajser, član Motocross-Ski Gajser teama, ki nastopa za tovarniško ekipo Honde, je v drugi vožnji dosegel najboljšo posamično uvrstitev, v cilj je zapeljal na drugem mestu, zaostal pa le za aktualnim svetovnim prvakom in tudi vodilnim v skupnem seštevku letošnje sezone, Nizozemcem Jeffreyem Herlingsom.

Po smoli v prvi vožnji, ko je dvakrat padel in v cilj pripeljal na 17 mestu, je drugi nastop začel naravnost odlično in takoj zasedel drugo mesto, katerega je držav v uvodnih dveh krogih, pred njim je bil le Španec Jose Butron. V tretjem krogu ga je prehitel še Francoz Romain Febvre, iz ozadja pa se je približeval Herlings. Prva večja sprememba je bila na polovici dirke, ko je imel Febvre težave pri doskoku na enem izmed skokov in je izgubil dve mesti. Gajser je tako za kratek čas prevzel drugo mesto, a ga je še v istem krogu prehitel Herlings, ki je le krog kasneje na istem mestu izvedel še prehitevanje za prevzem vodstva. Tega do konca ni izpustil iz rok in v cilj zapeljal kot zmagovalec. V ozadju pa je bilo precej bolj napeto. Štiri kroge pred koncem je Gajser izgubil dve mesti in bil peti, a po napaki Švicarja Arnauda Tonusa je spet prišel tik za najboljšo trojico. V zadnji krog je tako vstopil kot četrti in kazalo je, da bo ostal na četrtem mestu. A napako je storil tudi Butron, pri čemer je Gajser uspel znova prehiteti tudi Febvreja in v cilj je zapeljal kot drugi, s pol sekunde prednosti Francozom Dylanom Ferrandisom. S tem je Gajser izboljšal najboljšo svojo in hkrati tudi Slovensko uvrstitev v posamični vožnji na dirkah svetovnega prvenstva MX2. Skupno je na dirki osvojil 7. mesto, sedmi pa je tudi v skupnem seštevku prvenstva.

Dobro je kazalo tudi Klemnu Gerčarju (AMD Brežice) v razredu MX GP. V prvi vožnji je bil sicer 21, čeprav je bil v uvodu dirke najprej še dva kroga na trinajstem in kasneje na 14. mestu. Še bolje mu je kazalo v drugi vožnji, ko je bil po prvem krogu celo med najboljšo deseterico, kasneje pa izgubljal mesto za mestom in osvojil 18 mesto in s tem nove tri točke. Kljub izgubi mest Gerčar ni bil razočaran, saj se zaveda, da je to njegova prva sezona v kraljevem razredu MXGP, kjer si dirkači ne odstopajo niti centimetra steze, in da si mora nabrati še nekaj izkušenj. Dirka v Talaveri de la Reini pri Madridu je bila, po njegovi oceni, ena najboljših njegovih do sedaj. »Lahko sem zelo zadovoljen s to dirko, saj sem prišel do novih točk, predvsem pa do res dragocenih izkušenj. Videlo se je, da se lahko vozim v družbi najboljših, da držim korak z njimi, a po drugi strani moram še izpiliti tehniko. Zdaj namreč vozim precej na moč, zato mi proti koncu dirke zmanjka nekaj moči v rokah, in ne morem zadržati boljših mest na dirki. A to je proces, skozi katerega moram iti, naučiti se čim več. Tretje in četrto mesto na prostih treningih in na ogrevanju nista naključji, zdaj moram to le še prenesti na dirko. V prvi vožnji sem bil dolgo 14., čeprav so me na startu tekmeci, ki so se zataknili v prvem ovinku, kar odnesli na rob steze, potem sem nekaj časa vztrajal, a pri tem porabil veliko energije in sem počasi izgubljal mesto za mestom. V drugi vožnji je bilo bolje, zelo dobro sem štartal, se vozil med prvimi desetimi, potem se je ponovila zgodba, ker sem malce pretiraval z vožnjo na moč. Vseeno sem z osemnajstim mestom dobil nekaj novih dragocenih točk. Delati bom moral na konstantnosti, saj skozi dirko izgubim preveč mest, tehnika vožnje je tista, ki jo moram še izboljšati, saj je vožnja v tesnih bojih z drugimi v MXGP nekaj, kar zahteva ogromno koncentracije, moči in predvsem odlično tehniko. Zdaj to kompenziram z močjo, a bolj ko se dirka bliža koncu, bolj čutim vse obremenitve. Tako da zdaj vem, da moram še trenirati, vsaka dirka in vsak krog mi prinesejo nekaj novega. Zaupam sebi in svojim zmožnostim, učim se hitro in dobro napredujem,« je po dirki, na kateri je osvojil tri nove točke, povedal Klemen Gerčar.

Naslednja dirka bo 25. maja v Angliji.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji