V Škednju 120 voznikov

Pod avtocestnim viaduktom Škedenj se je začelo letošnje pokalno tekmovanje AMZS v motokrosu. Na stezi s kar 11 skoki se je v 11. Kategorijah pomerilo kar 120 tekmovalcev.

Lepa udeležba tekmovalcev je seveda zagotovilo za zanimive in napete dirke, kar se je potrdilo v čisto vsaki vožnji. V kategorijah namenjenih začetnikom, oziroma amaterskim tekmovalcem je bila gneča največja, kar je seveda razumljivo. Pokalno tekmovanje AMZS je namreč najprej namenjeno prav njim, ki z motokrosom šele začenjajo in se lahko tako na nekoliko krajših dirkah pomerijo v varnem okolju. Kot popestritev za gledalce in predvsem kot dober trening pa predstavljajo dirke hitrejših tekmovalcev, ki sicer nastopajo tudi na državnem prvenstvu in na mednarodnih dirkah.

Domačini, torej člani AMD Slovenske Konjice so prav v najprestižnejši kategoriji open R1 računali na zmago njihovega člana in prvega voznika Thea Urbasa. A ta se je žal moral zadovoljiti le s končnim tretjim mestom. V prvi vožnji se je namreč zapletel na štartu in tako iz ozadja privozil na končno tretje mesto, v drugi vožnji pa je le dva kroga pred koncem odstopil zaradi polomljenega platišča. Odličen drugi je bil Rok Virant, sicer povratnik po poškodbi. Rok je v tej najmočnejši kategoriji sicer vozil s šibkejšim motorjem zaradi treninga, ki ga potrebuje v državnem prvenstvu. Z dvema zmagama je šel maksimalen izkupiček točk v roke Matjažu Grušovniku, ki se je na koncu s svojimi najbližjimi izjemno veselil velike zmage. V šibkejši kategoriji 'profijev' je bil boj za zmago napet do konca saj sta Anej Doplihar in Luka Kutnar izredno suverena, o končnem uspehu pa odločajo malenkosti kot je recimo nekoliko slabši štart. Ta se v drugo ni posrečil Kutnarju, ki je tako iz ozadja prišel na tretje mesto, kar je na koncu pomenilo skupno drugo mesto za Anejem, ki je z odlično vožnjo zabeležil eno drugo in eno prvo mesto. Za presenečenje v tej kategoriji je poskrbel še 13. letni Jan Pancar, ki je na 125 kubičnem motociklu osvojil končno tretje mesto. Jan je sicer odličen motokrosist in aktualni državni prvak razreda do 85 kubičnih centimetrov, ki se je letos preseli v višji razred.

Drugi najmočnejši kategoriji Open R2 in 125 R2 sta prav tako gledalcem na tribunah zagotovili pravi spektakel. V slednji kategoriji je z dvojno zmago pokazal odlično formo Jaka Završan, ki prvo leto tekmuje n a125 kubičnem motociklu. Na stopničkah sta mu delala družbo še Denis Vačovnik in Luka Ličen. V kategoriji Open R2 so bile kart ena vrhu bolj premešane, konkurente je z drugim mestom in zmago ugnal Grega Švelc, drugo mesto je zasedel 'velikan' Aleks Mlekuž in tretje Nejc Dolinar.

Razred R3, kjer tekmuje kar 31 voznikov je po atraktivnosti morda celo najbolj zanimiv, saj množica dirkačev na stezi vedno poskrbi za navdušenje publike. Zmage na prvi dirki se je veselil Chris Sosolič, drugega in tretjega mesta pa Luka Štempihar in Davor Perčič. Med dirkači, ki z dirkanjem šele dobro začenjajo, torej v kategoriji Amater sta se za vrh spopadla Tomaž Jernejšek in Allen Kovačič, na koncu sta ju ločili le tri točki, zmaga pa je šla v roke Tomažu.

Med mlajšimi veterani so bile moči na samem vrhu jasno razporejene. Dvojno zmago je slavil Igor Pancar, z dvojnim drugim mestom mu je sledil Stanislav Drobne, tretje pa je pripadlo Darku Hafnerju.

Še bolj kristalna je bila slika med starejšimi veterani, jer si je vseh pet v obeh vožnjah razdelilo enako število točk. Zmagal je Alojzij Fortuna, drugo mesto je zasedel Stane Pečjak in tretje Franko Erzetič.

V kategorijah, kjer tekmujejo najmlajši, torej junior 50 je z dvojno zmago pokal najvišje dvignil Jaka Osek, z drugim in tretjim mestom sta mu sledila Jaka Peklaj in Tadej Škratek. Tu so pokale razdelili sicer vse do sedmega mesta, saj si vsak od mladih nadebudnežev zasluži priznanje. Med tistimi že nekoliko bolj izkušenimi, ki vozijo na 65 kubičnih motociklih je z dvojno zmago dosegel največ točk Gašper Polajžer, drugi mesto je šlo v roke Galu Hauptman in tretje Žanu Tomšič. Tu velja omeniti izjemno izenačenost fantov na drugem, tretjem in četrtem mestu, saj so vsi zabeležili enako število točk.

Dirka v Slovenskih Konjicah bo šla v zgodovino tudi kot dirka, kjer je suvereno, z dvema zmagama priznanje šlo v roke dekletu. Staša Braniselj je namreč odpeljala dve popolni vožnji. Na stopničkah sta ji delal družbo Matevž Robek, ki je lani odlično vozil še na 65 kubičnih motociklih in Žan Rijavec.

Kristijan Fijavž, sekretar AMD Slovenske Konjice se je na koncu še zahvalil glavnemu sponzorju Eurospin, ki so pripomogli k izvedbi te uvodne dirke. Naslednja preizkušnja za pokalno tekmovanje AMZS v motokrosu bo 1. junija na stezi v Šentvidu pri Stični.