Razburljiva cross country dirka v Radizelu

Na drugi dirki državnega prvenstva in amaterskega tekmovanja v cross countryju se je to soboto ob lepem vremenu zbralo 122 tekmovalcev. Dobro pripravljena in tehnično zahtevna proga v Radizelu, je poskrbela za mnogo akcije med tekmovalci in s tem tudi za veliko zadovoljstva med gledalci, ki so bili priča atraktivnim prehitevanjem, skokom in tudi nekaj padci, ki so se na srečo končali brez težjih poškodb. Dirko je še dodatno otežilo vroče sonce, ki je izčrpavalo že tako od težke proge izmučene dirkače.

V prvi dirki dneva, kjer so nastopili vozniki štirikolesnikov, se je sprva odvijal zanimiv dvoboj med zmagovalcem prve dirke Fabiani Igorjem in Lešnik Tomažem, na kar pa se je v četrtem krogu Fabiani prevrnil in odstopil. Tako si je Lešnik brez težav pridirkal svojo prvo letošnjo zmago v kategoriji Quad Expert, ki šteje tudi za državno prvenstvo.. Za njim je kot drugi najhitrejši pripeljal v cilj Boštjan Arnuš (Quad Expert), tretji pa Tomaž Jernejšek (Quad Sport).

V drugi dirki dneva, kjer dirkajo motoristi v kategorijah Amater, Sport, Veterani 40 in Veterani 50, je bil najhitrejši Marko Petelin (Sport), pred Francijem Jakličem ( Veterani 40) in novincem na dveh, a prekaljenim mačku na štirih kolesih Tomažem Jernejškom ( Amater).

Za pravo poslastico so pred tretjo dirko, v kateri so se spopadli motoristi v kategorijah Junior, Sport PRO in Expert, poskrbeli organizatorji, ko so dodatno namočili oziroma kar nalili vodo v jame na delu proge.
Najbolje je startal domačin Sašo Kragelj, ki si je še kako želel svoje prve XC zmage na domačem terenu. A kot smo pričakovali, to ni bilo nikakor lahko, saj mu ja Jaka Može ves čas trdo dihal za ovratnik. Po štiridesetih minutah dirkanja pa je postalo vse še bolj tesno, ko je Kragelj ob prehitevanju zapel za motor tekmovalca in ostal brez prednje zavore. Može je kasneje za nekaj trenutkov celo prevzel vodstvo, a je Kragelj kmalu po tem postavil stvari na svoje mesto in ponovno prešel v vodstvo, ki ga ni izpustil do konca dirke.

V drugem delu dirke je postajalo vse bolj zanimivo v ciljnem delu, kjer se je v z vodo napolnjenimi jamami ustvarjalo vedno globlje blato, ki je za mnoge voznike postajalo iz kroga v krog težje prevozno. Tako so se na trenutke ustvarjali tudi zastoji v katerem je obtičal tudi Može in tako v nadaljevanju ostal brez možnosti za zmago. Nikakor pa dirka zaradi tega ni postala kaj manj zanimiva, saj sta se med sabo udarila Kragelj in za krog zaostajajoči Miha Špindler, ki je v prvem delu ta dvoboj tudi dobil in precej zmanjšal zaostanek, a je zaradi neprevidnosti in prevelike hitrosti, na delu z ovirami iz gum grdo padel in odstopil. Čeprav je bilo na pogled precej hudo, jo je Miha odnesel le z lažjo poškodbo zapestja.

Sašo Kragelj si je tako končno pridirkal tudi svojo prvo cross country zmago na domači progi, pred lanskim zmagovalcem Jakom Možetom in Aleksom Mlekužem na tretjem mestu ( vsi Expert-A).

Naslednja dirka bo 23. avgusta v Mačkovcih, kjer cross country dirko gostijo prvič in lahko pričakujemo, da se bo organizator zaradi tega s pripravo proge še posebej potrudil.

Tekst: Moto-sport