Dobrodelni motokros v Šentvidu pri Stični

Druga dirka pokalnega tekmovanja AMZS v motokrosu se je odvila v skorajda idealnih vremenskih pogojih. Kar 140 tekmovalcev, se je v 11. kategorijah pomerilo med seboj in gledalcem ponudilo čudovito nedeljsko druženje z veliko adrenalina. Dirke so imele tudi dobrodelni pomen, saj so člani AMD Šentvid pri Stični in prav vsi udeleženci na dirki zbirali sredstva za malo, komaj 5 letno deklico Lindo iz Ivančne Gorice, ki trpi za cerebralno paralizo.

Matej Šteh, predsednik AMD Šentvid pri Stični: 'V društvu se zavedamo kako pomembna je medsebojna pomoč, zato smo se odločili, da s svojim prostovoljnim delom pomagamo zbrati vso odpadno embalažo, ki jo je najprej treba razporediti in nato odpeljati na reciklažo. Upamo, da bomo s temi zbranimi sredstvi vsaj malo olajšali težko situacijo in pomagali mali Lindi'.

Izjemna udeležba tekmovalcev različnih nivojev znanja in izkušenj je na odlično pripravljeni progi postregla s pravimi adrenalinski predstavami. Že v najmlajši kategoriji MX50 sta uprizorila pravo bitko Jaka Osek in Jaka Peklaj. Na koncu sta dirko končala z enakim izkupičkom točk a ker je zopet v drugo zmagal Osek, je zmaga romala v njegove roke. Tretje mesto je zasedel Žiga Grebenc. V razredu junior do 50 kubičnih centimetrov je tekmovalo sedem pogumnih fantov.

Med malenkost starejšimi juniorji, ki že tekmujejo z motocikli do 65 kubičnih centimetrov je zanesljivo zmagal Gal Zupančič. Gašper Polajžer je v drugo s petim mesto pokvaril dobro izhodišče s prve vožnje, na koncu se je za pičlo točko prednosti veselil drugega mesta pred Galom Hauptmanom in Juretom Perparjem na tretjem in četrtem mestu.

V kategoriji do 85 kubičnih centimetrov je Maks Mausser pavzo med dirkami v Italijanskem in toskanskem prvenstvu (kjer mimogrede nastopa odlično) izkoristil za dober trening in prepričljivo zmagal. Drugo mesto je osvojil Matevž Robek in tretje Staša Braniselj, ki pa tokrat ni bila edino dekle v tej kategoriji, saj je nastopila tudi Maja Šketelj, ki je dirko končala na 9. mestu.

Ženske so bile tokrat zastopane kot še nikdar doslej, v razredu R3 je v konkurenci 33. voznikov domačinka Klara Sršen osvojila 22. mesto. Zmaga v tej najštevilčnejši skupini je šla v roke Roku Mikliču, ki je poskrbel za evforijo med domačimi navijači. Drugo in tretje mesto sta osvojila Chris Sosolič in Luka Štempihar.
Starejši veterani so bili srdit boj in na koncu sta dirko z enakim izkupičkom točk končala domačina Alojz Fortuna in Stane Pečjak, ki je tudi glavni krivec za tako odlično pripravo proge, saj ure in ure prebije v buldožerju, da so vsi skoki in zavoji lepo tekoče speljani. Prednost dobrega poznavanja proge je bolje izkoristil Pečjak, ki je na koncu tudi slavil pred Fortuno in Erzetičem, svoje veselje pa je proslavil na zmagovalnem odru skupaj z vnukoma.

Kdo bo zmagovalec kategorije mlajših veteranov je bilo jasno kmalu po štartu obeh voženj, saj Igor Pancar ničesar ni prepustil naključju. Drugo in tretje mesto sta si z enakimi točkami razdelila Stanislav Drobne in Rus Andrej.

V vedno številčnejšem razredu amaterjev, torej vseh, ki se z dirkanjem šele spoznavajo in vozijo brez tekmovalnih licenc se je tokrat pomerilo 23 tekmovalcev. Z zanesljivo vožnjo in dvema zmagama je dirko dobil Jan Švab in to na dvotaktnem motociklu, kar je navduševalo vse ljubitelje melodije, ki jo lahko zaigra le dvotaktni dirkalni motor. Tomaž Jernejšek in Nik Čekada, sta z enakimi točkami dopolnila zmagovalni oder.

Ko so na progo zapeljali tisti najhitrejši pa je bilo ozračje zelo naelektreno od napetosti ogrevanja pred štartom. Med vozniki šibkejših motociklov v kategoriji 125 R2 so si prva tri mesta zanesljivo razdelili Jaka Završan, Matic Šket in Žan Brinovšek. Med tekmovalci v kategoriji Open R2 se Benjamin Cirinski ni pustil zmesti in je z dvema zmagama slavil tudi na koncu. Drugo mesto je dobil Grega Švelc in tretje Rok Zupančič.

Morda s še največjo zanesljivostjo in veliko prednostjo pred zasledovalci je domače navijače navdušil Luka Kutnar, ki je priznal, da je na tej stezi dobesedno zrasel in se odlično počutil tudi, ko je izpod neba nekoliko poškropilo. Kutnar je tako slavil pred še enim domačinom Janom Pancarjem, ki se na125 kubičnem dvotaktniku odlično znajde. Tretje mesto je v kategoriji 125 R1 zasedel Anej Doplihar.

V prestižnem 'kraljevem' razredu 450 kubičnih štiritaktnikov, se je na najlepši možni način domači publiki predstavil Uroš Nastran, nekdaj uspešni motokrosist in predvsem supermoto dirkač svetovnega kova, ki je pred kratkim obesil na klin profesionalno kariero in medtem postal prvič očka ter sedaj vozi motokros za rekreacijo. Uroš je še vedno hiter tako, da je v obeh vožnjah pobegnil Urbasu in Grušovniku, ki sta v obeh vožnjah končala enako, torej Theo Urbas na drugem in Matjaž Grušovnik na tretjem mestu.

Pokalno tekmovanje AMZS v motokrosu tako postaja najbolj množičen motošport pri nas. Pisano paleto dirkačev pa boste lahko spremljali že čez manj kot teden dni, saj bo naslednja dirka na sporedu že v soboto 7. junija na stezi Stranska vas pri Semiču. Dan za tem pa bo tam tudi dirka za državno prvenstvo z Gerčarjem in Gajserjem, kot zvezdama domače motokros serije.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji