MX pokal - Atraktivne dirke v poletni razmerah

Pokalno tekmovanje AMZS v motokrosu se nadaljuje v hitrem tempu in za nami je že tretja dirka, ki je bila tokrat v Stranski Vasi pri Semiču. Na stezi, ki slovi po mnogih dolgih skokih, se je 120 tekmovalcev, med katerimi so bila tudi tri dekleta, pomerilo v povsem poletnih razmerah.

Organizatorji, NIX Semič so se morali pošteno potruditi s polivanjem sicer lepo pripravljene steze, saj je sonce močno pripekalo, pomagali pa so si celo z žagovino, ki so jo pomešali z zemljo, da bi vlaga dlje časa zadržala stezo čim manj prašno in s tem seveda zagotovila varnost vseh tekmovalcev.

Elitni razred open R1 je upravičil svoj sloves in gledalcem ponudil atraktivne vožnje, kjer so glavno vlogo odigrali trije tekmovalci, ki se vozijo v ospredju tudi v državnem prvenstvu. Na koncu je šla zmaga v roke Aljoši Molnarju, ki je v obeh vožnjah pokazal največ konstantnosti. Drugo mesto je zasedel Toni Mulec, ki je po tem ko je na štartu prve vožnje padel v prvem ovinku skupaj z Matjažem Grušovnikom, povsem z zadnjega mesta borbeno napredoval do tretjega mesta. V drugi vožnji je povedel na štartu in nato uspešno odbil napade Molnarja, vse skupaj pa je začinil z atraktivnim polaganjem motorja počez v zraku. Tretje mesto si je priboril Theo Urbas.

Med profiji na 125 in 250 kubičnih motorjih, ki tekmujejo tudi v državnem prvenstvu je z dvojno zmago upravičil sloves favorita Luka Kutnar, ki je še zjutraj pisal maturo, nato pa pohitel na dirko. Resneje ga je nekajkrat ogrozil le mladi Jan Pancar, ki je presenečenje sezone na svoji 125 kubični yamahi. Jan je namreč še lani vozil v kategoriji do 85 kubičnih centimetrov in se sedaj odlično znajde na večjem motociklu. Zaradi mladosti pa še vedno dirka tudi z manjšim motociklom in sicer na dirkah za evropsko prvenstvo. Tretje mesto je osvojil Anej Doplihar.

V razredu Open R2, torej v drugi jakostni skupini na najmočnejših motociklih je zopet slavil Benjamin Cirnski, z enakim številom točk pa je na drugo stopničko stopil Avstrijec Adalbert Wally. Tretjega mesta se je razveselil domačin Blaž Vranešič. V razredu 125 R2 smo videli zelo zanimive boje za vodilna mesta, na koncu je šla zmaga ponovno v roke Jaki Završanu, drugo in tretje mesto pa sta si razdelila ekipna kolega Denis Vačovnik in Žan Brinovšek.

Razred R3 je z 23. tekmovalci na štartni rampi prava paša za oči. V obeh vožnjah se je praktično od štarta do cilja v vodstvu odpeljal Rok Avbelj, sin legendarnega Marjana Avblja, ki je v osemdesetih letih zmagoval na dirkah nekdanje Jugoslavije. Stopničke sta dopolnila Chris Sosolič in Matic Žitnik.

Med amaterji, torej med tekmovalci, ki se prvič podajajo na dirke v motokrosu je za navdušenje poskrbel lokalni matador Marko Jurman z dvojno zmago. Drugo in tretje mesto sta si z enakim številom točk razdelila Tomaž Jernejšek in Matevž Petrovčič.

Med najmlajšimi, torej v kategoriji MX50 je Jaka Peklaj privozil dvojno zmago. Drugo mesto je zasedla Mia Ribić in tretje Jaka Osek. Med najmlajšimi, ki tekmujejo z motocikli do 65 kubičnih centimetrov sta se za zmago udarila Gal Zupančič in Gašper Polajžer, z enakimi točkami a zmago v drugi vožnji je na najvišjo stopničko stopil Polajžer. Tretje mesto je osvojil Jure Perpar.

V kategoriji do 85 kubičnih centimetrov je Maks Mausser dirko za pokalno tekmovanje izkoristil za dober trening pred nedeljsko dirko za državno prvenstvo. Drugo mesto je osvojila Staša Braniselj, tretje pa Matevž Robek.

Pri starejših veteranih Alojzij Fortuna tokrat ni pustil presenečenj, z odločno vožnjo se je nekaj časa boril celo z Igorjem Pancarjem, sicer precej mlajšim zmagovalcem med mlajšimi veterani. Drugo mesto je zanesljivo osvojil Stane Pečjak, tretjega se je razveselil Stane Hren.
Med mlajšimi veterani, ki še niso dopolnili 50 let je kot rečeno zopet zmagal Pancar, drugo mesto je šlo v roke Stanislavu Drobne in tretje Urošu Ilcu.

Naslednja dirka, bo na vrsti 22. junija v Mačkovcih, kar je nova postaja na koledarju dirka pokalnega tekmovanja, na svoj račun bodo tako prišli vsi ljubitelji motokrosa s skrajnega severovzhoda Slovenije.