Žagar drugi v Ljubljani, Voldrih rezerva

V Ljubljani smo bili priča kvalifikacijski dirki svetovnega prvenstva posameznikov v spidveju, ki je bila hkrati tudi najpomembnejša dirka letošnje sezone na naših tleh.

Po pričakovanjih je bil glavni favorit dirke, na kateri so nastopili vozniki iz desetih držav, Matej Žagar, trenutno peti v razvrstitvi Speedway GP serije. Na koncu je bil od našega prvaka boljši le Danec Nicolai Klindt, ki ga je v dodatni vožnji za prvo mesto premagal že na startu in tako vknjižil pomembno zmago za nadaljevanje kvalifikacijskega ciklusa, ki bo na koncu v t.i. GP challenge dirki dal trojico stalnih voznikov SGP serije za sezono 2015.

Tretje mesto je pripadlo Poljaku Januszu Kolodzieju, le za točko pa je dodatno vožnjo za deseto mesto, ki še prinaša nastop v eni od dveh polfinalnih kvalifikacijskih dirk zgrešil drugi slovenski predstavnik Matic Voldrih. Član AMTK Ljubljana se ni znašel na izredno zahtevni progi polni kanalov, ki ni dovoljevala dirkanja na telo in še manj prehitevanja in je s petimi točkami le druga rezerva na enem od polfinalov, ki bosta čez 14 dni v hrvaškem Goričanu in poljski Czestochowi. Žreb bo določil kje bomo lahko spodbujali Žagarja in kje bo na svojo priložnost čakal Voldrih.

Redni del dirke je Žagar zaključil s tremi zmagami in dvema drugima mestoma, Voldrih pa se je z dvema drugima mestoma prebudil šele v svojih zadnjih nastopih, saj je pred tem nanizal dve četrti in eno tretje mesto.

»Prepričan sem, da bi dirko dobil brez težav, če bi nastopil s svojimi najboljšimi motorji, ki pa so trenutno na servisu, kjer so ugotovili počena bata v dveh motorjih, kar mi trenutno povzroča velike preglavice, saj tovarna, ki izdeluje bate ni sposobna le te pripraviti do naslednjega tedna, ko me čaka peta dirka SGP serije v švedski Mallili,« pa je po dirki povedal Žagar, ki je bil več kot očitno z mislimi že povsem drugje, kot na tokratni dirki, zato je le še dodal: »Žal mi je le, da ni bila proga pripravljena bolje, saj bi z več prehitevanji lahko resnično uprizorili dirkanje, kot si ga gledalci zaslužijo, pa tudi vsi klubski delavci, ki so se potrudili za to prireditev.«

Kot rezervi sta svojo priložnost doživela tudi Maks Gregorič in Denis Štojs, ki je bil morda jeziček na tehtnici, da Voldrih ni privozil v dodatno vožnjo za redno mesto v polfinalih. V njunem medsebojnem nastopu ga je namreč premagal in tako skoraj zagotovo povsem pokvaril Voldrihove sanje o napredovanju v ciklusu SP. Na koncu je bila to tudi edina Štojseva točka, medtem, ko je Gregorič z borbeno vožnjo v enem od svojih nastopov osvojil drugo mesto in tudi temu primerno vzpodbudo iz ljubljanskih tribun.

V naslednjem tednu nas na slovenskih tleh čaka nova zanimiva mednarodna dirka. Kot je v času praznovanja praznika Občine Krško že v navadi, se bodo dirkači merili na tradicionalni dirki za Zlati znak posavske prestolnice in poseben pokal Franca Babiča.

Borut Cvetko