Žagarjev boks s Pedersenom in pomembnih deset točk

VN Švedske je bila že peta dirka letošnje Speedway Grand Prix serije, na t.i. G&B areni v Malilli pa so se najboljši svetovni speedwayisti pomerili kar brez treninga, saj so ga zaradi dežja dan pred dirko kar popolnoma odpovedali.

V velikem finalu je še drugič zapored slavil aktualni svetovni prvak Britanec Tai Woffinden, ki sta ga na stopničkah pospremila Američan Greg Hancock in Avstralec Chris Holder. Brez slasti te ceremonije se je moral zadovoljiti Poljak Jaroslaw Hampel, ki je bil četrti v zadnji vožnji. Stopničke so zanimivo zasedli prvaki zadnjih treh let. Woffinden je s tem uspehom tudi sam zavzel vodstveni položaj, saj je v skupnem seštevku SP za točko boljši od Hancocka. Matej Žagar je osvojil deset točk in na koncu privozil osmo mesto. V skupnem seštevku SP trenutno zaseda peto mesto.

Že pred dirko je bil z odpovedjo treninga prav Žagar še posebej prikrajšan, saj je na tej progi nazadnje vozil davnega leta 2007, ko je osvojil tri točke, ali eno manj, kot leta 2006, ko je tukaj nastopal prvič, kot takrat prvič stalni član SGP serije. »V tem času sem se sicer veliko naučil, postal tudi povsem drugačen voznik, a trening bi mi kljub temu še kako prišel prav, tudi zaradi dejstva, da še nisem imel priložnosti preizkusiti glavnega motorja, ki je pravkar prišel iz servisa,« je še pred prvim startom svoj pogled na švedski oval strnil naš voznik.

Dirko je začel odlično, saj je v svojem uvodnem nastopu povedel, ko pa je v drugem krogu zapeljal proti zunanjem delu zavoja, ga je tam nekoliko dvignilo, da je izgubil ravno toliko hitrosti, da je pred njega zapeljal Danec Niels Kristian Iversen. Dve točki za drugo mesto sta bili kljub vsemu dober obet za tokratno dirko. V nadaljevanju je nanizal še eno drugo in dve tretji mesti, prvič pa mu je v eni od voženj na tem ovalu uspelo tudi zmagati. Zaradi velike izenačenosti voznikov na vrhu in dejstva, da tisti na zadnjih mestih niso nič kaj kradli točk najboljšim, je za preboj v polfinale potreboval kar devet točk, kar je pomenilo »zgolj« osmo mesto po rednem delu dirke.

Startni položaj, ki mu je preostal v izboru polfinalnih voženj, ni omogočal najbolj optimalnega starta, kljub vsemu pa se je uspel prebiti vsaj mimo Danca Nickija Pedersena. Temu pa to očitno nikakor ni šlo v račun, zato je Žagarja napadel kar v zadnjem zavoju, ko je bilo že jasno, da noben od njiju nima možnosti za preboj v veliki finale. Sledil je povsem nesmiseln manever malega Danca, sicer trikratnega svetovnega prvaka, ki je kar od zadaj trčil v Žagarja. S tem ga je dobesedno izstrelil v ogrado, a naš 12 kratni prvak je na srečo še pravočasno pobegnil z motorja in se tako sam rešil pred morebitnimi poškodbami. 31 letnega Ljubljančana je dobesedno zabilo pod zaščitne ograde, izpod katerih pa je k sreči nepoškodovan, zlezel kar sam nazaj na progo. Takoj se je podal do Pedersena in mu dal brez pomislekov vedeti kaj si misli o njegovi potezi, ki bi ga lahko stala tudi izjemno hude poškodbe, če ne bi reagiral tako prisebno, da je še pravi čas skočil z motorja. Po prerivanju na stezi, sta se oba tekmeca z nekaj pikrimi obmetala tudi v boksih, kot smo že vajeni ob podobnih Pedersenovih izpadih, ki ga nekateri imenujejo tudi sveta krava svetovnega spidveja, pa se mali srboritež ni zmenil za nikogar in je Žagarja še izzival z besedami, da ga naj le udari, da bi ga potem lahko še tožil.
»Sploh nimam komentarja na takšen napad, lahko povem le, da sem srečen, da se nisem poškodoval, hkrati pa mi je na motorju povzročil tolikšno škodo, da o tem sploh ne smem razmišljati, a Pedersen bo že dobil svoje, saj takšne voznike na koncu vedno čaka šiba, še sami si jo poiščejo,« je po dirki vtise strnil Žagar in dodal: »Menim, da je povsem normalno, da mi po tako nesmiselnem napadu, ki me je dobesedno spravil v življenjsko nevarnost lahko popustijo živci, saj dirkanje v speedwayu ni mačji kašelj, sploh pa ne na takšnem nivoju, zato ne razumem, da se tovrstno nevarno dirkanje z nesmiselnimi napadi ne kaznuje, a to je že tema za kak drug pogovor.«

Na koncu je Žagarja doletela še kazen, saj je žirija oba kaznovala za nešportno obnašanje in ju olajšala za 600 evrov. Slaba tolažba za Žagarja, ki bi lahko z nekoliko manj spretnosti o zaključku dirke razmišljal v reševalnem vozilu.

Tako se lahko tolaži le z dejstvom, da je kljub dirki brez treninga na progi, ki je ni nikoli oboževal dosegel dvomestno število točk, kar je za tri točke več, kot je skupaj osvojil na dveh dirkah iz SGP serije v letih 2006 in 2007 skupaj. Tako še vedno ostaja tudi v boju za medalje, trenutno pa v skupnem točkovanju drži peto mesto, do trenutno tretjega, prav Pedersena, pa ga ločita zgolj dve točki.
Naslednja, šesta dirka, bo čez 14 dni na stadionu Parken v danski prestolnici, na dirki, kjer je lani osvojil izvrstno drugo mesto. Še pred tem pa ga naslednjo soboto v hrvaškem Goričanu čaka polfinalni nastop v kvalifikacijah svetovnega prvenstva.

Rezultati:
1. Tai Woffinden (VB) 17 točk, 2. Greg Hancock (ZDA) 16, 3. Chris Holder (Avs) 15, 4. Jaroslaw Hampel (Pol) 13, 5. Niels K. Iversen 11, 6. Nicki Pedersen oba 11, 7. Kenneth Bjerre (vsi Dan), 8. Matej Žagar (Slo) oba 10, 9. Peter Ljung (Šve) 7, 10. Darcy Ward (Avs) 6, …

Točke v SP po 5. dirki od 12:
1. Woffinden 63 točk, 2. Hancock 62, 3. Pedersen, 4. Holder oba 55, 5. Žagar 53, 6. Ward 51, 7. Iversen 46, 8. Hampel 44, 9. Lindgren 43, 10. Kasprzak 42, 11. Smolinski 40, 12. Jonsson 35,…

Borut Cvetko

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji