Žagar s sedmim mestom neposredno na GP Challenge

Polfinalna dirka letošnjih kvalifikacij svetovnega prvenstva, ki bodo na koncu dale tri nove člane Speedway GP serije, je to soboto v hrvaškem Goričanu dala zadnjih sedem potnikov na zaključno dirko, t.i. GP Challenge, ki bo 20. septembra v italijanskem Lonigu.

Med njimi bo, prav kot sedmi iz tokratne dirke, tudi Matej Žagar, ki je zbral devet točk, kar je bilo dovolj za napredovanje. Zmagal je nekdanji član SGP serije Danec Hans Andersen, pred Švedom Linusom Sundstroemom ter Poljakom Januszem Kolodziejem. Naš drugi predstavnik, Matic Voldrih, je bil na dirko uvrščen kot rezerva, a žal ni prišel do priložnosti za nastop.

Žagar je dirko pričel z drugim mestom, ki mu je v drugi vožnji že v startnem zavoju sledil padec, po tretjem mestu v naslednjem nastopu pa je že kazalo tudi na možnost, da se bo moral posloviti od napredovanja. No, v zadnjih dveh nastopih je le postavil stvari na pravo mesto in z dvema zmagama prišel do želenega rezultata, uvrstitve med sedmerico, ki je na tej dirki bila edini uspeh, ki je bil pomemben. V Lonigu bo za najboljšo trojico ponovno šlo vse od začetka. Za Žagarja pa bo Lonigo pomemben zgolj v primeru, če se v letošnji sezoni ne bi uvrstil med najboljšo osmerico voznikov iz Speedway GP serije. Do takrat bo za njim že 10 od 12 dirk za VN in bi morebitna uvrstitev med prvo trojico na GP Challenge dirki še vedno pomenila jokerja v žepu za naslednjo sezono boja za naslov svetovnega prvaka.

Omenimo še, da se je Nemec Martin Smolinski, zmagovalec uvodne dirke letošnje SGP serije, VN Nove Zelandije, uvrstil na osmo dirko in bo tako v Lonigu zgolj rezervist. Pa še to mu je uspelo šele po dodatni vožnji proti domačinu Jurici Pavlicu, ki je tako na svojem ovalu ostal brez napredovanja. Podobna usoda pa je doletela še tretjega stalnega člana letošnje SGP serije, Avstralca Troya Batchelorja, ki je obtičal na desetem mestu.

Rezultati:
1. Hans Andersen (Dan) 12točk, 2. Linus Sundstroem (Šve) 11+3, 3. Janusz Kolodziej (Pol) 11+2, 4. Maciej Janowski (Pol), 5. Thomas H. Jonasson (Šve) oba 10, 6. Peter Kildemand (Dan), 7. Matej Žagar (Slo) oba 9, 8. Martin Smolinski (Nem) 8+3, 9. Jurica Pavlic (Hrv) 8+2, 10. Troy Batchelor (Avs) 7,…

Tekst: Borut Cvetko

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji