Brata Irt do dvojne evropske zmage

Motokros proga Radizel je prvi julijski konec tedna gostila zadnjo dirko evropskega prvenstva v razredu open.

Na koncu je dirka minila predvsem v uspehu družine irt, saj sta Matevž in Jernej poskrbela za dvojno zmago. Uspešnejši je bil starejši Matevž. Le malce pa je manjkalo, da bi vsa tri prva mesta ostala v Sloveniji, a je imel Toni Mulec v drugem nastopu nekaj smole in osvojil končno četrto mesto.

Še od prvih prostih treningov dalje je bil najhitrejši voznik na progi Matevž Irt (AMD Sitar racing), najbolj se mu je približal brat Jernej (AMD Sitar racing), tretje mesto pa se je nasmihalo Toniju Mulecu (MK Slovenj Gradec). Tak je bil tudi vrstni red kvalifikacijskega treninga, ki pa se je na kvalifikacijski dirki malenkost spremenil. Brata Irt sta uspela svojo prednost obdržati, medtem ko je Mulec izgubil dve mesti, predenj sta se namreč uvrstila še Čeh Petr Bartoš ter Rus Semen Rogozin.

Prvo dirko je v svojo korist dokaj suvereno odločil Matevž Irt in si v cilju nabral osem sekund prednosti pred tekmeci. V prvem delu je bil na drugem mestu Jernej Irt, ki pa je po slabi polovici prve dirke začel izgubljati in prehitela sta ga Mulec in Bartos. Med deseterico se je izmed slovenskih voznikov uvrstil še Theo Urbas (AMD Slovenske Konjice), bil je deveti.

Tudi v drugi vožnji je zmagal Matevž, le da je bila tokrat njegova prednost na koncu nekaj manjša, slabe štiri sekunde. Kot drugi je to vožnjo končal Jernej, ki je to vožnjo pričel slabše, a po sedmih krogih prevzel drugo mesto in ga obdržal vse do konca. Povsem obratno se je ta nastop končal za Muleca, saj je moral dirko, po težavah v drugem krogu, začeti povsem iz ozadja in do konca dirke se je uspel povzpeti do šestega mesta. kot se je na koncu izkazalo je bilo to dovolj za skupno četrto mesto na sami dirki. Na tretje mesto se je v tem nastopu uvrstil Čeh Michalec, med deseterico pa se je znova zavihtel tudi Urbas, ki je svojo uvrstitev iz prve vožnje izboljšal za eno mesto.

Skupaj je z maksimalnim izkupičkom točk zmago slavil Matevž Irt, drugo mesto je osvojil Jernej, na tretje pa se je uvrstil Bartoš.

Naslova evropskega prvaka se je razveselil Rogozin, kot drugi je sezono končal Bartos, na tretje mesto pa se je uvrstil Belorus Evgeny Tyletski, ki je dirko na Radizelski progi zaključil na sedmem mestu. Jernej Irt je, kljub temu da je nastopil le na treh dirkah, osvojil visoko šesto mesto, Urbas je bil deseti, Mulec pa tik za njim.

Preostali slovenski vozniki so na zadnji dirki osvojili sledeče uvrstitve:
12. Jan Petrič (prva vožnja 13, druga 12)
14. Anej Doplihar (14,14)
16. Borut Koščak (15,15)
17. Ian Oskar Katanec (16,16)
19. Rogelj Franci (18,18)

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji