Žagar nezadovoljen s šestimi točkami v Cardiffu

Stadion Millennium je ponovno potrdil, da je dirka za VN Velike Britanije največji speedwayski dogodek, odkar so pred 14 leti najboljši vozniki spidveja prvič preizkusili ta objekt, zgrajen leta 1999, za potrebe Svetovnega pokala v rugbyju.

Kakih 45.000 gledalcev je tako spremljalo sedmo dirko letošnje Speedway GP serije, ki jo je še tretjič v svoji karieri dobil ameriški veteran Greg Hancock, ki je s 44 leti slavil na svoji 175 dirki za VN. S končno zmago je premagal do finalne vožnje povsem dominantnega domačina, lanskega svetovnega prvakaTaia Woffindna. Stopničke je zaokrožil še drugi predstavnik britanske monarhije, Avstalec Darcy Ward. Naš Matej Žagar se je precej mučil s starti in svojim motorjem ter na koncu zbral zanj skromnih šest točk, ki so na koncu dirke pomenilo skupno 12. mesto.

Pričelo se je z ničlo, kljub še kar solidnemu startu, ko je v prvem zavoju zadel v kolo Danca Michaela Jepsna Jensna, ga je to toliko ustavilo, da so šli tekmeci naprej, v nadaljevanju vožnje pa enostavno ni bil dovolj hiter, da bi ujel kogarkoli med njimi. S pomanjkanjem hitrosti se je Žagarjevo dirkanje nadaljevalo tudi v naslednjih dveh vožnjah, ko je imel po slabih startih težave tudi z otepanjem voznika, ki je vozil za njim, a praktično najslabših dveh v letošnji seriji, Avstralca Troya Batchelorja in Danca Kennetha Bjerreja je le pustil za seboj. Katastrofalen start je sledil tudi v njegovem predzadnjem nastopu, kot zadnji je tako zapeljal tudi v drugi zavoj, a se potem po napaki Nemca Martina Smolinskega in Danca Nickija Pedersna, ki sta oba zapeljala na zunanji del proge, kar po notranji strani prebil na drugo mesto, ki ga več ni izpustil iz rok. Prav nasprotno, prvič na dirki se je celo trudil prehiteti voznika pred seboj, a Danec Niels Kristian Iversen, Matejev poljski klubski kolega se ni pustil zmesti in Žagar je prvič na dirki vknjižil dve točki. Pred zadnjim nastopom bi z zmago tako imel še vsaj teoretične možnosti celo za polfinale, a eksplozivni start Woffindna ni pustil nobenega dvoma o zmagovalcu te vožnje, Žagar pa se je z novima in zadnjima dvema točkama na tej dirki lahko le poslovil od letošnje dirke za VN Velike Britanije.

»Moram priznati, da sem mislil, da bo vsaj glede na občutek, ki sem ga imel na treningu, rezultat boljši, zato sem razočaran kot že dolgo ne. Nekaj bo treba spremeniti, saj se prav mučim na motorju, za katerega mislim, da ima konstantno premalo moči, z ekipo moramo zato narediti prav drastične spremembe, saj trenutno stagniram iz dirke v dirko, namesto, da bi se vzpenjal in šel naprej,« je po dirki povedal Žagar in dodal: »Očitno se moram odkrito pogovoriti s svojim frizerjem motorjev ali pa poiskati neko novo alternativo. Morda je moj hendikep tudi to, da sem Slovenec, saj nas tudi tuji frizerji očitno ne jemljejo tako kot druge voznike iz spidvejsko močnejših držav. Sedaj sem dobil na preizkus motor novega frizerja iz Danske, ki ga nameravam preizkusiti na Švedskem, kjer bom sedaj odpeljal nekaj ligaških dirk in upam, da mi bo to ob dirkah v njihovi močni ligi dodalo tudi ostrino, ki mi manjka, saj imam manj dirk z najboljšimi, kot bi si želel.«

GP voznike sedaj čaka mesec premora, ki bo zapolnjen z dirkanjem na finalnem turnirju svetovnega ekipnega prvenstva. Naslednja, osma od dvanajstih dirk, bo tako šele 14. avgusta, ko se bo v Rigi dirkalo za VN Latvije.

Da pa bo veličastno prizorišče v južnem Wallesu še naprej najpomembnejše zbirališče speedwayskih navdušencev iz vsega sveta, se že dan po dirki prične prodaja vstopnic za prihodnjo sezono, ko se bo sveta rugbyska travica še petnajstič zapored, 14. julija 2015, umaknila motorjem brez zavor.

Rezultati:
1. Greg Hancock (ZDA) 14 točk, 2. Tai Woffinden (VB) 18, 3. Darcy Ward (Avs) 15, 4. Krzysztof Kasprzak (Pol) 10, 5. Niels Kristian Iversen (Dan) 12, 6. Fredrik Lindgren (Šve) 10, 7. Michael Jepsen Jensen (Dan) 9, 8. Martin Smolinski (Nem) 8,… 12. Matej Žagar (Slo) 6,…

Svetovno prvenstvo po 7. od 12. dirk:
1. Woffinden 90 točk, 2. Hancock 87, 3. Ward 75, 4. Iversen 74, 5. Pedersen 68, 6. Žagar 66, 7. Kasprzak 59, 8. Hampel 59, 9. Lindgren 57, 10. Holder 55, 11. Smolinski 53,…

Borut Cvetko

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji