Tim Gajser z dvojno zmago do naslova državnega prvaka

Na predzadnji dirki, UNIOR MX prvenstva Slovenije v Šentvidu pri Stični je komaj 17. letni Tim Gajser svojo fantastično sezono kronal s prvim naslovom v najmočnejšem domačem prvenstvu, kar je odlična popotnica za njegov zaključek na svetovnem prvenstvu, ki bo potekal v Braziliji in Mehiki. Na drugo mesto se je zavihtel Toni Mulec, tretje pa je šlo v roke domačinu Koščak Borutu. Klemen Gerčar si je v prvi vožnji zvil gleženj in v drugo namesto na štartno rampo zapeljal v klinični center na rentgen. V šibkejšem razredu MX 125 je slavil Luka Kutnar.

Na odlično pripravljeni, največji osrednje slovenski stezi, se je v sončnem vremenu na zadnji dan počitnic zbralo na tisoče gledalcev, ki so imeli kaj videti. Adrenalinske vožnje in obračuni na stezi so prikazali motokros v najlepši obliki. Žal so poškodbe sestavni del tega športa, kar je občutil tudi Klemen Gerčar, sicer edini, ki se je v letošnji sezoni morda na trenutke lahko še kosal z izjemnim Timom Gajserjem. V prvem ovinku prve vožnje razreda MX open in MX 125 open, sta namreč trčila s Tonijem Mulcem, kar je oba podrlo na tla. Klemen je tako kot povsem zadnji lovil tekmece in z nizanjem hitrih časov, na koncu pristal na drugem mestu. A skozi cilj se je pripeljal z bolečinami v gležnju leve noge. 'Najbolj me je bilo strah, da si pri trku nisem zlomil kakšne kosti v gležnju, zato nisem hotel tvegati z nastopom v drugi vožnji. Noga me je tako bolela, da po prihodu v bokse nisem mogel več stopiti nanjo. Rentgen je pokazal, da je prišlo do zvina, do zloma pa na srečo ne. To pomeni, da se bom nekako že pripravil na zadnji dve dirki za svetovno prvenstvo in za pokal narodov v Litvi', je po pregledu pri zdravniku pokomentiral svoj dirkaški dan optimistični Klemen. S tem je sicer do konca odprl vrata Timu Gajserju, da si že pred zadnjo dirko, ki bo 21. septembra na kraljici stez v Orehovi Vasi, zagotovi naslov državnega prvaka. Gajser, ki je Klemenu športno zaželel, da se čim prej pozdravi, je tako v letošnji sezoni na dobri poti do maksimalnega izkupička točk. Domače dirke pa zaradi številnih navijačev vedno obišče z veseljem: 'Steza je bila odlično pripravljena in moram priznati, da sem zares užival, všeč mi je ker so se tudi poigrali z določenimi odseki proge, ki dopuščajo varno dirkanje za tiste nekoliko počasnejše, tistim hitrejšim pa je dovolj v izziv, da je to obenem odličen trening za močnejše mednarodne dirke'. Za Tima se jutri začne tudi šola. Takoj po enodnevnem obisku šole (vpisan je v četrti letnik srednje ekonomske šole v Slovenski Bistrici) se bo z očetom, ki je tudi njegov trener, še isti dan odpravil na pot v Brazilijo in nato še Mehiko, kjer se bo potegoval za svojo prvo skupno zmago v karieri. Držimo pesti za Tima, da mu bo športna sreča naklonjena.

V domačem najmočnejšem razredu je ob smoli Gerčarja drugo mesto osvojil Toni Mulec, tretje pa domačin Borut Koščak. Četrto mesto je šlo v roke Theu Urbasu, ki je v prvi vožnji ob padcu ostal brez dušilca izpušne cevi in je dirko končal na 11. mestu, v drugo pa je s tretjim mestom zbral enako število točk kot Martin Podgornik, ki je zasedel peto mesto. To je pomenilo povsem enak pogled na zmagovalne stopničke kot na dirki v Slovenskih Konjicah.

Domačini so se razveselili slavja v razredu MX 125 open, kjer je slavil Luka Kutnar pred Aljošo Molnarjem in Anejem Dopliharjem.
AMD Šentvid pri Stični ima v svojih vrstah tudi Jana Pancarja, enega najbolj talentiranih mladih fantov, ki je v razredu MX 125 2t z dvojno zmago ponovno potrdil da je možen bliskovit prehod iz manjšega, 85 kubičnega motorja na večji 125 kubični dirkalni stroj. Drugega mesta se je zasluženo razveselil Miha Bubnič, tretje mesto je z izjemno predstavo v drugi vožnji zasedel Anej Braniselj.
Luka Milec je zaradi poškodb sicer zapravil možnosti za naslov prvaka v razredu do 85 kubičnih centimetrov a ko je zdrav je za ostalo mladino neulovljiv. Z dvema zmagama je razkril svoj resnični potencial. Z drugim mestom je bil zadovoljen tudi mladi Maks Mausser, ki je z dvema drugima mestoma glavni kandidat za naslov prvaka, in to že v prvem letu po prestopu iz kategorije do 65 kubičnih centimetrov, kjer je dominiral v lanski sezoni. Tretje mesto je šlo v roke hrvaškemu tekmovalcu Nikoli Hraniću.

V razredu MX 65 je z dvojno zmago slavil Gašper Polajžer, z dvema drugima mestoma je bil drugi Gal Zupančič medtem, ko sta Perpar Jure in Gal Hauptman z enakim številom točk zasedla tretje in četrto mesto.

Med najmlajšimi, torej v kategoriji MX 50 je zopet slavil Madžar Botond Hateier pred Jako Peklajem in Mio Ribić. Četrto mesto je zasedel Jaka Osek z enakim izkupičkom točk kot hrvaška tekmica.

Pri veteranih bi lahko rekli, da gre vse po 'starem'. Med mlajšimi je zmagal Bogomir Gajser pred Igorjem Pancarjem in Andrejem Rusom, medtem ko je pri starejših zopet najvišje dvignil pokal Alojzij Fortuna. Drugo mesto je zasedel Stane Pečjak, domačin, ki je glavni 'kreativec' pri pripravi proge, tretje pa njegove kolega iz Semiča Stane Špehar.

Večino motokrosistov z državnega prvenstva čakajo še štiri dirke za pokalno tekmovanje v motokrosu, kjer se jim pridružijo še rekreativni motokrosisti. Prva bo že 7. Septembra v Slovenskih Konjicah, nato pa sledijo še Slovenj Gradec, Orehova Vas in Brežice, tako da je pred nami zelo pester in z dirkami 'nabit' september.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji