Žagar do četrte šestice v Vojensu

Danski Vojens je bil prizorišče Nordijske VN v speedwayu, ki jo je nekoliko presenetljivo dobil Šved Andreas Jonsson, drugo mesto je pripadlo domačinu s posebnim povabilom, Petru Kildemandu, do tretjega pa se je pripeljal Poljak Krzysztof Kasprzak.

Matej Žagar je na tem ovalu vozil prvič, ob smoli s slabim žrebom startnih pozicij pa se je lovil tudi z nastavitvami svojih motorjev in tako na koncu s šestimi točkami pristal na dvanajstem mestu. V skupnem seštevku kljub temu še vedno močno drži izvrstno peto mesto. Do konca prvenstva sta le še dve dirki, naslednja bo VN Švedske v Stockholmu, Žagarja pa do medalj loči še vedno ulovljivih sedem točk. Ne pozabimo, lani je v stockholmski Friends Areni osvojil drugo mesto.

Težave so se tokrat za Mateja pričele že na treningu, saj se motor, ki ga je ponesel do drugega mesta dva tedna prej na VN Poljske v Gorzowu, ni obnašal po pričakovanjih in ekipa ga je že takoj izločila iz igre. Tehnični pregled pred dirko pa je pokazal, da sta imeli dve od njegovih izpušnih cevi tovarniško napako, kar je pomenilo, da si je za dirko moral eno celo sposoditi od Danca Michaela Jepsna Jensna. No to ga očitno ni zmedlo, saj je takoj na začetku pokazal tudi najboljši vožnji. Zmaga in drugo mesto sta bili namreč izvrstna popotnica za naprej. Žal pa iz povsem zunanje pozicije, ki jo je imel dvakrat zapored ni šlo in vpisal je kar dve ničli. Temu je pritrdila tudi statistika, saj so bili rezultati iz tega položaja daleč najslabši, ker se je ob tem spreminjala tudi proga, je imela ekipa slovenskega prvaka še toliko več preglavic priti do pomembnih točk: »Še četrtič sem privozil do šestih točk, kar je sicer v tej sezoni prav tolikokrat tudi moj najslabši izkupiček, a moram si priznati, da ob popolnem nepoznavanju proge in težavah z najhitrejšim motorjem bi lahko bilo vse skupaj še slabše,« je po dirki povedal sicer razočaran Žagar ter dodal: »K temu lahko dodam še slab žreb, zato sem sedaj nekoliko bolj oddaljen od mest, ki prinašajo na koncu sezone medalje, kljub temu pa je še vse možno, saj nas v letošnji sezoni očitno več nič ne more presenetiti.«

Zanimiv je podatek, da je Žagar osvojil teh letos nesrečnih šest točk v Vojensu, novozelandskem Aucklandu, Kopenhagnu ter v poljskem Bydgoszczu, to pa so vse prizorišča, kjer se že zdaj ve, da v naslednji sezoni ne bo dirke iz serije Speedway Grand Prix. So pa vse bolj glasne govorice o naslednji dirki za VN Slovenije v Krškem. Upravni odbor AMD Krško s predsednico Violeto Freeland na čelu, je namreč sprejel sklep, da se pričnejo aktivnosti za ponovno pridobitev te prestižne dirke v Posavje. Če bo šlo vse po sreči bodo tako kmalu podpisali novo pogodbo, po kateri bi naj bila dirka v Krškem, že deseta v zgodovini našega speedwaya, septembra 2015. Tako lahko držimo pesti, da bo Žagar naslednje leto naskakoval naslov prvaka tudi z dirkanjem pred domačimi navijači.

Bodo pa ga ti lahko vzpodbujali že naslednji teden v italijanskem Lonigu, kjer bo v soboto ob 21. uri t.i. GP Challenge dirka, iz katere se bodo najboljši trije uvrstili neposredno v SGP serijo 2015. »Sam glede na letošnje točke na srečo ne bi rabil dirkati v Italiji, a pravila so takšna, da, ker sem na začetku sezone z dirko v Ljubljani pričel te kvalifikacije, jih moram tudi zaključiti, če bi namreč odpovedal nastop, bi me doletela kazen treh dni prepovedi nastopanja, to pa pomeni, da v nedeljo ne bi mogel voziti za svoj poljski klub, ki je že v playoffu njihove ekstra lige,« nam je svojo dilemo in razlog, zakaj bo kljub temu dirkal v Lonigu, razložil Žagar.

Smo pa v Vojensu pogrešali vodilnega v SP, Američana Grega Hancocka, ki je tako zaključil svojo neverjetno serijo. Od leta 1995, kar obstaja SGP serija, ni manjkal niti na eni dirki. Do tokrat, ko je moral počivati zaradi poškodbe prstov, ki ga je doletela na dirki za VN Poljske. 178 zaporedni nastop mu tako ni bil usojen in po 20 letih je moral priznati poraz, vsaj kar se rekordov tiče. A z gotovostjo lahko trdimo, da bo tudi številko 177 lahko le malokdo premagal. Hancocka, ki še vedno vodi pred Britancem Taiem Woffindnom tako čaka še dodatnih 14 dni terapije in upanja, da bo le lahko ohranil prednost sedmih točk do konca prvenstva in tako morda s 44 leti privoziti do svojega tretjega naslova svetovnega prvaka.

Rezultati:
1. Andreas Jonsson (Švedska) 15 točk, 2. Peter Kildemand (Danska) 16, 3. Krzysztof Kasprzak (Poljska) 12, 4. Troy Batchelor (Avstralija) 13, 5. Kenneth Bjerre (Danska) 10, …, 12. Matej Žagar (Slovenija) 6,…

SP po deseti od dvanajstih dirk:
1. Hancock 112, 2. Woffinden 105, 3. Kasprzak 104, 4. Pedersen 101, 5. Žagar 97, 6. Iversen 87, 7. Holder 80, 8. Batchelor 79, 9. Lindgren 78, 10. Ward 75, 11. Jonsson 74,…

Borut Cvetko