Žagar zmagovalec GP Challenge dirke

Italijanski Lonigo bo še enkrat več z velikimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega spedwaya. Lepa množica slovenskih navijačev je namreč spremljala veliko zmago Mateja Žagarja na t.i. Grand Prix Challenge dirki, s katero je naš matador le še dodatno potrdil svojo vozovnico za serijo Speedway GP tudi v sezoni 2015. Z drugim mestom si je le to prvič v karieri privozil tudi 29 letni Avstralec Jason Doyle, med elito pa ostaja tudi Britanec Chris Harris, ki se je veselil tretjega mesta.

Pred dvema letoma je Žagarju drugo mesto na podobni dirki, takrat v hrvaškem Goričanu, po šestih sezonah ponovno odprlo vrata v elitno spidvejsko petnajsterico, tokrat pa je bil ob Harrisu edini aktualni član te druščine, ki si je potrditev nastopanja med bojevniki za vsakoletni naslov svetovnega prvaka, poizkušal zajamčiti tudi z nastopom v kvalifikacijah svetovnega prvenstva. Le te se vedno kronajo s to dirko, ki velja za eno najtežjih in tudi glede varnosti najbolj nepredvidljivh: »Tukaj da vsak voznik še nekaj odstotkov zraven k tistim 100im, ki jih dajemo recimo na dirkah serije SGP, zato nastopanje na njih predstavlja tudi velik riziko, saj nikoli ne veš kaj bo kdo od tekmecev storil, da si pribori ta sveti gral spidveja, biti med najboljšo petnajsterico,« je še pred dirko povedal Žagar, ki zaradi izvrstnega dirkanja na letošnjih dirkah za VN, kjer je celo v boju za medalje, praktično ne bi rabil zagotavljanja svojega mesta preko kvalifikacij, a je kljub temu šel v boj: »Sprva sem celo mislil, da dejansko ne bi nastopil, ko pa se vsedeš na motor, nadeneš čelado in potegneš iz starta, se na to pozabi, motivacija več ni vprašljiva.«

Žagar je tako že prvo vožnjo pričel z drugim mestom, boljši od njega je bil le Danec Peter Kildemand, za mnoge glavni favorit te dirke, ki pa je s padcema v svojih zadnjih nastopih tako pokvaril svoj rezultat, da se na koncu ni uvrstil niti med uradne rezerve SGP serije 2015.

V drugo je Žagar potegnil iz starta kot drugi, nato pa pričel loviti vodilnega Harrisa, ki je klonil v drugem krogu, ko ga je naš voznik na zavoju prehitel kar po notranji strani proge. Nekoliko presenetljivo je Žagar nato pri svojem tretjem startu klonil proti domačinu Nicolasu Covattiju, ki pa je bil na domači progi očitno res izvrstno razpoložen, saj je na koncu le malo manjkalo, da bi pripravil prvovrstno presenečenje in se celo uvrstil v SGP 2015. V preostalih dveh nastopih Žagar ni pustil presenečenja in je iz povsem notranjega položaja dvakrat izvrstno startal in že v uvodnem zavoju pojasnil, da je na tej dirki dejansko on najvišje postavljen voznik svetovnega prvenstva v tej sezoni. Tudi Avstralca Jasona Doyla, do takrat nepremaganega na dirki, je prehitel za skoraj polovico ravnine. Z le dvema izgubljenima točkama si je po koncu dirke delil prvo mesto še z Doylom in Harrisom, ki ju je v tem vrstnem redu premagal tudi v dodatni vožnji za razvrstitev na stopničkah. Slavje in špricanje s šampanjcem se je lahko pričelo.

»Nisem nastopil z najmočnejšimi motorji, saj bi to lahko na tej razmočeni progi lahko prej hendikep kot prednost, je pa vse delovalo perfektno, zato sem lahko tudi užival na motorju in si privozil zmago, ki je v svoji zbirki še nimam in mi tudi zato pomeni še toliko več,« je bil po dirki vesel Žagar, ki je pa že zrl naprej na še točno en mesec trajajočo sezono: »Že slabih 24 ur po tej dirki me čaka izjemno pomembna playoff dirka poljske profesionalne lige, ki nas lahko uvrsti v finale tega največjega ligaškega tekmovanja na svetu in res upam, da nam bo to uspelo, čez en teden pa se nadejam tudi vsaj ponovitev drugega mesta na VN Švedske v Stockholmu, še precej več rezerve pa imam potem na finalni dirki SGP serije, ki bo v poljskem Torunu čez tri tedne. Upam, da bom nabral čim več točk in potem bomo videli kaj se še da doseči.« Za Žagarja marsikaj, tudi medalje so še na mogočem obzorju v tej sezoni. So se pa Žagarjevega uspeha veselili tudi v taboru Poljaka Macieja Janowskega, saj bi Žagarja le praktično nemogoč scenarij oddaljil od avtomatskega napredovanja v SGP serijo, kjer za to rabi končno osmo mesto. To pa pomeni, da bo med elito napredoval tudi tokrat četrto uvrščeni Janowski.

Rezultati:
1. Matej Žagar (Slo) 13+3 točke, 2. Jason Doyle (Avs) 13+2, 3. Chris Harris (VB) 13+1, 4. Maciej Janowski (Pol) 11, 5. Thomas H. Jonasson (Šve), 6. Nicolas Covatti (Ita), 7. Przemyslaw Pawlicki (Pol) vsi 10, 8. Peter Kildemand (Dan) 8, 9. Peter Ljung (Šve) 7, 10. Hans Andersen (Dan) 6,…

Borut Cvetko

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji