Slovenija v finalu pokala narodov

Klemen Gerčar, Jernej Irt in Tim Gajser so z odlično predstavo privozili jutrišnji veliki finale najpomembnejše motokros dirke. S štartne rampe se bodo pognali z odličnega 11. mesta, kar je dobro izhodišče za vrhunski rezultat. Na kvalifikacijah so bili sicer najhitrejši Belgijci, ki branijo lanskoletni naslov prvakov. Za presenečenje je poskrbel Tim Gajser, ki je kljub počenemu rebru osvojil tretje mesto v kategoriji MX Open.

Herman Jakolič, selektor slovenske reprezentance: 'Pogled na razpredelnico najboljših ekip na svetu je naravnost navdušujoč in pomeni tudi manj nervoze pred jutrišnjo dirko, ko nam ne bo treba v B finale, kjer bi se morali boriti za vstop med elito. Vse čestitke fantom, ki so pokazali, da kljub majhnosti države in temu primerni infrastrukturi ter seveda financami lahko pomešamo štrene v svetovni eliti'. Dirkaški dan je prvi izmed trojice začel Klemen Gerčar, ki se je spopadel s konkurenti v kategoriji MXGP. Po dobrem štartu in zanesljivi vožnji je dirko končal na 16 mestu. Po prihodu v cilj je dejal: 'Bolečina v gležnju, me ni ovirala, bolj se mi je poznalo, da nisem v vrhunski formi in so mi proti koncu nekoliko pošle moči. Rezultat je kljub temu dober, jutri pa bo treba zdržati še deset minut dlje'. Zmaga je šla v roke Francozu Gautierju Paulinu.

Jernej Irt, ki se je na progo podal v drugi skupini torej v razredu MX2 je priznal, da peščenih stez v letošnji sezoni ni vozil in se mu je to na začetku tudi poznalo. A izkušnje in preudarna vožnja so Ljubljančana postavile v zlato sredino konkurence. 'Steza je kar zahtevna zato sem potreboval nekaj krogov, da sem ujel dober ritem, ki sem ga potem stopnjeval v zaključnem delu in polovil nekaj tekmecev, ki so se na začetku preveč zagnali. Z rezultatom moram biti kar zadovoljen.' Jernej je dirko končal na 18. mestu, zmagal je Italijan, sicer osemkratni svetovni prvak Antonio Cairoli.

Po dobrih prvih dveh dirkah so bile vse oči uprte v komaj 18. letnega Tima Gajserja. Ta je na jutranjih prostih treningih dvakrat padel, drugič celo tako močno, da je moral treninge končati po vsega petih krogih. Na enem od skokov je namreč eden od počasnejših tekmovalec v zraku spremenil linijo, in Timu spodnesel sprednje kolo, da je ta trdo treščil ob tla. Rentgenska slika v mobilni bolnišnici je pokazala počeno rebro kar vsekakor ni bil najboljši obet za kvalifikacijsko vožnjo. Toda Tim je pokazal, da ni samo hiter mladenič ampak tudi trdoživ in zna stisniti zobe. Nihče, ampak res nihče mu ne bi zameril, če bi dvignil roke in se odrekel dirki, toda Tim se je v bolečinah pripeljal na štart in pokazal pravo junaštvo. V kategoriji MX Open kjer tekmujejo s 450 kubičnimi motorji je dobro štartal in se boril vseh 20 minut ter Sloveniji pripeljal neverjetno 3. mesto. Pred njim sta bila le Kevin Strijbos in Dean Wilson, oba izkušena in mnogo starejša tekmovalca v tej kategoriji. Za Tima je bila to celo prva dirka z močnejšim motorjem na svetovnem prizorišču. 'Zadovoljen sem, da se je tako izteklo, bolelo je zelo ampak sem na bolečino skušal pozabiti in se osredotočiti na dirko, vesel sem skupnega 11. mesta, kar nam bo dalo dobro štartni položaj na dirki', je še strnil svoje misli, ko so mu snemali povoj okoli prsnega koša. Jutri fante čakajo po dve vožnji, prva se bosta na štartno rampo odpravila Klemen in Jernej.