Žagar peti na VN Skandinavije v Stockholmu

Predzadnja dirka letošnje Speedway Grand Prix serije, ki smo jo spremljali v veličastnem stadionu Friends Arena v Stockholmu, je postregla z zmago Poljaka Jaroslawa Hampla, drugo mesto si je po dirki premora zaradi poškodovane roke privozil ameriški veteran Greg Hancock, tretje pa je še tretjič zapored pripadlo drugemu Poljaku, Krzysztofu Kasprzaku.

Naš Matej Žagar se je v polfinalne vožnje uvrstil kot tretji iz rednega dela dirke, saj je tam zbral 11 točk. V loteriji polfinala pa mu žal ni uspel preboj na prvi dve mesti, zato se je moral na koncu zadovoljiti s kljub vsemu izvrstnim petim mestom. Ker pa je bil za kar šest točk boljši od Danca Nickija Pedersena, se je sedaj v skupnem seštevku zavihtel na četrto pozicijo. Pred zadnjo dirko, ki bo čez 14 dni v poljskem Torunu ga do bronaste medalje SP in tretjega mesta, ki ga trenutno drži lanski prvak, Britanec Tai Woffinden,tako ločijo le še tri točke.

Žagar je dirko pričel z drugim mestom, ko je bil po zunanji strani od njega boljši le njegov klubski kolega iz poljskega Gorzowa, Kasprzak. Pred drugo vožnjo je po poizkusnih startih na progi, kar dvakrat zamenjal motor, a je po slabem startu z borbo težko izvlekel vsaj eno točko. Ko je po še enem drugem mestu, premagal ga je končni zmagovalec Hampel, držal v rokah pet točk, si še vedno ni mogel oddahniti. »Progo so po treningu precej spremenili, lahko bi celo rekel, da je bila za kakih 70% lažja za dirkati, kot bi bila, če bi ostala taka, kot je bila na treningu. Tako mi ni preostalo drugega, kot, da sem pripravljenost motorjev na drugačno podlago preizkušal kar pred samim startom,« je po dirki svoj pogled predstavil Žagar in še povedal: »Pred tretjim nastopom smo tako povsem na glavo postavili vso nastavitev motorja in očitno je delovalo.« V zadnjih dveh nastopih je Žagar namreč prav rutinirano privozil dve zmagi in se brez težav uvrstil v zaključne vožnje. Na koncu je bil celo tako hiter, da je v svoji peti vožnji, kar se tako pozno ne dogaja skoraj nikoli, postavil svoj najhitrejši čas, tretji na vsej dirki. V polfinalu je lahko startno pozicijo izbiral kot drugi, a ob njemu so na startu stali zgolj vozniki, ki so že osvojili naslov svetovnega prvaka. Za primerjavo, v drugi polfinalni vožnji ni bilo niti enega takega imena. »Kot se je izkazalo, sem bil v tej vožnji že malo ohlajen, saj sem imel res velik premor po svojem zadnjem nastopu, zdaj vem, da bi morali s svojo ekipo še bolj paziti na spremembo proge v tem času, a po toči zvoniti je prepozno, kljub temu sem več kot zadovoljen z osvojenimi točkami in še vedno odprto dirko za medalje,« je nastop komentiral Žagar, ki ima še vedno izjemno naporen urnik: »Čez manj kot 24 ur me čaka praktično najpomembnejši nastop v poljski ekstra ligi, saj s svojim klubom gostujemo v Lesznu, kjer bomo odpeljali prvo od dveh finalnih lig in tokrat resnično upam, da nam bo uspelo, saj je to že naš tretji poizkus, da bi osvojili naslov poljskih prvakov.«

Zmagovalec dirke, lanski podprvak Hampel, je po katastrofalni sezoni dobesedno eksplodiral in si na največje presenečenje vseh poznavalcev privozil maksimalni izkupiček točk, kar ga je dobesedno katapultiralo med najboljšo osmerico. Pred to dirko je še vse kazalo, da se bo po mnogih letih moral posloviti od dirkanja med najboljšimi, saj je bil na zanj izjemno skromnem 14. mestu. Od zadnje neomadeževane zmage v SGP seriji pa je preteklo več kot štiri leta, nazadnje je to uspelo prav njegovemu rojaku, Tomaszu Gollobu, septembra 2010 v danskem Vojensu.

V Torunu nas po pričakovanjih čaka hud boj, tako za medalje, kot za osmerico preživelih v SGP seriji. Hancock (125 točk) za svoj tretji naslov prvaka potrebuje 10 točk, za preostali dve medalji pa se prerivajo Kasprzak (115), Woffinden (112), Žagar (109) in Pedersen (107). Pri vratih za sedmo in osmo mesto pa je gneča štirih voznikov: Hampel in Šved Fredrik Lindgren jih imata 87, drugi Šved, Andreas Jonsson točko manj, še točko manj pa Avstralec Troy Batchelor. Kaj bi si lahko želeli lepšega pred finalnim obračunom čez dva tedna.
Rezultati:
1. Jaroslaw Hampel (Pol) 21 točk, 2. Greg Hancock (ZDA) 15, 3. Krzysztof Kasprzak (Pol) 11, 4. Chris Holder (Avs) 13, 5. Matej Žagar (Slo), 6. Andreas Jonsson oba 12, 7. Fredrik Lindgren (oba Šve)9, 8. Tai Woffinden (VB), 9. Martin Smolinski (Nem), 10. Thomas H. Jonasson (Šve) vsi 7,…
Vrstni red pred zadno dirko:
1. Hancock 127 točk, 2. Kasprzak 115, 3. Woffinden 112, 4. Žagar 109, 5. Pedersen 107, 6. Holder 93, 7. Hampel 87, 8. Iversen 87, 9. Lindgren 87, 10. Jonsson 86, 11. Batchelor 85, 12. Smolinski 77,…

Borut Cvetko

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji