Štern nepremagljiv na Vranskem

Poligon AMZS centra varne vožnje na Vranskem je bil tudi prizorišče zadnje dirke prvenstva Alpe Adria in državnega prvenstva Slovenije za starodobni motociklizem.

Na dirki, katero je odlično organiziralo društvo AMD Domžale, je bil prvo ime Albin Štern (AMD Kranj) saj je osvojil šest zmag, dve v konkurenci državnega prvenstva in štiri v prvenstvu Alpe Adria. Z drugimi besedami, zmagal je v vseh svojih nastopih.

V državnem prvenstvu so se vozniki in voznice potegovali za zmago v 9 kategorijah, ter še dodatno v treh za pokalno tekmovanje.
V kategoriji najstarejši vozil, izdelanimi pred letom 1948, je z zmago naslov državnega prvaka potrdil Jože Cerar (MSK Kranj).
Najtesnejši je bil razplet v razredu B2 (do 61 do 175 ccm, do leta 1964), kjer vodilni pred zadjno dirko Iztok Turk (ORC Muflon Maribor) na zadnji dirki ni nastopil. Z zmago bi naslov prvaka lahko osvojil Dare Križman (AMD Domžale), a mu je načrte prekrižal Janez Potočnik (MK Leteči Kranjci). Na koncu je bila razlika v skupnem seštevku samo 3 točke. Potočnik je zmagal tudi v razredu B3 (od 176 do 250 ccm, do leta 1964), a razred se zaradi manjšega števila udeležencev točkuje kot pokalno tekmovanje. Zmagovalec je postal prav Potočnik.
V razredu B4 (od 251 do 500 ccm, do leta 1964) je zmagal že prej omenjeni Štern in tudi osvojil naslov državnega prvaka.

Največ voznikov je uvrščenih v razredu C1 (do 50 ccm, do leta 1978), suvereno pa je na zadnji dirki zmagal in potrdil naslov prvaka Tomaž Jesenek (MK Leteči Kranjci). Jesenek je bil najuspešnejši tudi v razredu C3 (od 90 do 250 ccm, do leta 1978) in tako osvojil dva naslova. Enako velja tudi za Šterna, ki je naslovu prvaka razreda B4, dodal naslov prvaka v razredu C5 (od 251 do 750 ccm, do leta 1978).

Zelo zanimiv je bil bolj za zmago med prikoličarji razreda D1 med posadkama Matjaž Lesjak – Silvo Luzar (Magnet Trbovlje) in Aleš Kokalj – Tomaž Jesenek (MK Leteči KranjcI). Slednja sta po zanimivem boju zabeležila zmago na zadnji dirki, naslova prvaka pa sta se veselila Lesjak in Luzar. Med prikoličarji razreda D2 sta z zmagami na vseh letošnjih dirkah naslov prvaka osvojila Drago in Luka Rečnik (ORC Muflon).

Za pokalno tekmovanje Slovenije sta se točkovala tudi razreda B1 (do 60 ccm, do leta 1964) in ženski pokal. V B1 je na zadnji dirki sicer zmagal Marko kljun ((ORC Muflon MB), naslov končnega zmagovalca pa je osvojil Slavko Krč (AMD Kranj). Med tremi ženskimi predstavnicami je pokal za zmago na zadnji dirki prejela Andreja Turk, skupna zmagovalka pa je Anuška Škofic, obe sta članici ORC Muflon Maribor. Vozniki tega društva so med sezono zbrali tudi naj več točk in s tem poskrbeli za zmago v konkurenci desetih društev.

V prvenstvu Alpe Adria so se dirkači pomerili v šestih razredih. Darko Škibin (MK Leteči Kranjci) je s tretjim mestom v prvi dirki osvojil dovolj točk za preboj na drugo mesto v skupnem seštevku in se zaradi dolžine dirke odločil, da v drugi vožnji ne nastopi. Zmago v prvi vožnji je osvojil Milan Špendal (AMD Kranj), a v drugi odstopil in na koncu sezono končal kot četrti v skupnem seštevku. Po nesreči z dirke na Grobniku je brez nastopa na Vranskem ostal Boštjan Košnik (AMD Kranj, ki pa je na preteklih dirkah vseeno zbral dovolj točk za končno 2. mesto. Obe dirki tega razreda je na Vranskem v svoj prid odločil Štern, a je bil to zanj prvi letošnji nastop v razredu classic 500, zato skupno višje kot do 5. mesta ni mogel.

V razredu classic 500 je Primož Vindišar (AMD Lukovica) z eno zmago in enim tretjim mestom osvojil končno osmo mesto. Silvo Habat (MK Leteči Kranjci) za na Vranskem zabeležil dve zmagi v razredu classic open in tudi zanj so bile to letošnje prve točke. Skupno je sezono končal na 5. mestu. Naslova prvaka razreda classic special pa se je na koncu razveselil Štern, kar pa ni bilo nobeno presenečenje, saj je zmagal v vseh desetih nastopih tega razreda v letošnjem letu.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji