Srečna trinajstica Žagarja

V Krškem smo spremljali sklepno dejanje letošnje sezone v speedwayu. Četrta, finalna dirka skupnega državnega prvenstva posameznikov Slovenije in Hrvaške ni postregla s presenečenjem, saj je peti speedwayist sveta, Matej Žagar, še trinajstič zapored dokazal, da je v Sloveniji praktično nepremagljiv. V konkurenci voznikov do 21 let pa je letošnjem DP več kot prepričljivo slavil Žiga Kovačič, 16 letni član AMD Krško.

Za Žagarja, 31 letnega člana AMTK Ljubljana, ki je dan pred to dirko postal s svojim švedskim profesionalnim klubom Piraterno iz Motale še zmagovalec t.i. dirke Svetovne Speedway Lige, pa sprva ni kazalo najbolje. Žagar je za potrditev naslova potreboval vsega 6 točk, a padec v uvodnem startu bi mu skoraj grdo prekrižal načrte. Po dobrem startu je vanj od zadaj trčil mladi Krčan Žiga Kovačič in sledil je grd padec obeh voznikov. Kovačič se je pobral takoj, Žagar pa je pošteno potolčen še kar nekaj časa obsedel ob ogradi. Ko se je že porajal dvom ali bo sploh lahko nadaljeval dirko, se je le pobral, menjal kombinezon in v naslednjih treh vožnjah privozil osem točk, kar je zadostovalo, da se je lahko odpovedal nadaljevanju te dirke, pa je imel še 13. naslov pospravljen v svoje vitrine.
Dobrih 2000 gledalcev je tako v nadaljevanju spremljalo boj za preostali dve kolajni v državnem prvenstvu in seveda za stopničke na zadnji dirki. Možnost za osvojitev letošnjih preostalih dveh žlahtnih odličij so imeli pred to dirko še štirje vozniki. Ob Ljubljančanoma Maticu Voldrihu ter Maksu Gregoriču še Krčan Denis Štojs in Aleksander Čonda, član ST Lendava.

Do zadnje vožnje tako nismo vedeli kdo od navedenih bo posegel po najpomembnejših lovorikah, za končni razplet smo tako morali počakati do zadnjega zamaha s finišerjevo zastavico. Zmaga Hrvata Jurice Pavlica, drugo mesto Gregoriča, tretje Čonde in četrto Kovačiča je tako pomenilo, da je šlo skupno srebro Gregoriču (47 točk), bron pa Voldrihu (45), z nehvaležnim četrtim se je moral zadovoljiti Čonda (43), ki pa je zaradi poškodbe eno od letošnjih dirk celo izpustil.

»Zadovoljen in vesel sem tudi svojega trinajstega naslova, saj je le še ena potrditev resnično najboljše sezone v moji karieri, zaradi padca mi dirke žal ni uspelo odpeljati do konca, zato zdaj le upam, da mi boleče koleno ne bo preprečilo še zadnjih dveh nastopov, ki me naslednji teden čakata na Češkem,« je po dirki povedal novi in stari prvak ter dodal: »Zavedam se, da mladi vozniki potrebujejo čim več dirk, kljub temu pa je težko, ko jo skupiš na račun slabe pripravljenosti konkurentov, a upam, da bom lahko tudi na to čimprej pozabil in se po dvotedenskem premoru pričel že intenzivno pripravljati na novo sezono, ki bo prinesla tudi dirko za VN Slovenije prav tukaj v Krškem, kjer pa rabim še nekaj več treningov, da se bom lahko tukaj res ponovno počutil kot doma.«

Na dirki so se v revijalnem programu predstavili še veterani, saj smo med premori spremljali dirke nekdanjih voznikov AMD Krško. Prvič so se nam tako po več kot desetih letih ponovno predstavili Jože Žibert, Roman Špitaler in Franci Geršak.

Že dan pred to dirko smo bili v Krškem še priča sklepne dirke letošnjega mednarodnega prvenstva ekip, v katerem so nastopale Slovenija, Slovaška in Češka. V zadnjem dvoboju tega tekmovanja je Slovenija na domačem ovalu močno deklasirala Slovaško (49:33) in s tem osvojila končno drugo mesto za zmagovalno Češko v tem prvenstvu. V slovenski zasedbi je bil tokrat najboljši 16 letni Žiga Kovačič (15 točk), pred Denisom Štojsom (15) in Nickom Škorjo, 16 letnim članom AMTK Ljubljana, ki je na speedway presedlal iz motokrosa. Našo ekipo sta sestavljala še Aleksander Čonda in Jernej Pečnik, ki sta oba k našemu izkupičku prispevala po šest točk.

Borut Cvetko

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji