Dakar 2015, 3. etapa

Kaže, da je organizator udeležencem letošnjega Dakarja po peklenski drugi etapi, v kateri je odstopilo kar dvanajst motoristov, namenil krajši oddih, saj so jim na 657-kilometrski poti do Chilecita čas merili le na 220 kilometrih. »To ne pomeni, da je bila preizkušnja lahka,« je komentiral Miran Stanovnik: »Etapa je bila navigacijsko manj zahtevna, a po drugi plati zelo nevarna. Na prvih 120 kilometrih smo dirkali po makadamu, kjer je bilo zaradi visokih hitrosti in prahu zelo težko prehitevati, v zadnjih stotih pa smo dirkali po suhih rečnih strugah. Tam si ne smeš privoščiti padca, saj se sicer motorju in kostem slabo piše.« Na tretji etapi svojega 18. Dakarja je Puščavski lisjak končal na 48., skupno pa napredoval na 41. mesto. »To ne pomeni, da sem vozil z rezervo, le konkurenca je neverjetno hitra, po mojem mnenju prehitra. Današnjemu zmagovalcu, dakarskemu novincu Matthiasu Walknerju vsekakor privoščim, da bi lahko v takem temu pripeljal vse do Buenos Airesa, a po mojih izkušnjah je to malo verjetno,« trdi izkušeni Stanovnik.

Avstrijec Matthias Walkner (KTM), na dirkah svetovnega prvenstva v motokrosu večkratni direktni nasprotnik Slovenca Klemena Gerčarja, je torej navdušil z zmago že na tretji etapi svojega krstnega Dakarja. Walkner, prvi Avstrijec na Dakarju po udeležbi Heinza Kinigadnerja v začetku devetdesetih, je v cilj pripeljal 40 sekund pred Marcom Como. »Tega nisem pričakoval,« pravi Walkner. »Jutri bo zelo težko začeti dirko na prvem mestu, a poizkusil bom uživati prav vsak kilometer, se učiti in ostati zbran med branjem potne knjige.«

Za Walknerjem in Como (oba KTM) so se v tretji etapi zvrstili Barreda Bort (Honda), Price (KTM), Goncalves (Honda), Duclos (Sherco) in Faria (KTM), medtem ko v skupni razvrstitvi po treh etapah ostajata na vrhu Barreda Bort in Goncalves (oba Honda) pred KTM-ovo armado v postavi Walkner, Coma, Faria, Price in Viladoms.

Na jutrišnji etapi dirkače čaka prečkanje Andov na višini preko 4.800 metrov nad morjem in spust v puščavo na zahodni obali južnoameriške celine. Četrto etapo sestavljata 594-kilometrski »transfer« in 315 kilometrov dolga časovna preizkušnja. In da prihod v Čile ne bo prelahek, za dobršen del motoristov obstaja možnost prihoda v cilj v trdi temi.