Dakar 2015, 7. etapa

Po dnevu počitka, ali bolje rečeno dnevu brez dirkanja, so s štartom ob 5. uri zjutraj motoristi nadaljevali s sedmo etapo. Ta jih je z obale Tihega oceana vodila v smeri vzhoda proti Boliviji, kjer bodo danes brez tehnične asistence prenočili ob jezeru Uyuni, največjem slanem jezeru na svetu.

Miran Stanovnik opisuje razmere na sedmi etapi: »Bolivijo imam od prejšnjih Dakarjev v lepem spominu, tokrat pa bom maratonsko etapo poizkusil kar čim hitreje pozabiti. Na prelazu je bilo tri stopinje pod ničlo, trenutno je tukaj pet stopinj Celzija. Ker nas je preko dneva pral dež, občasno tudi toča, smo vsi prezebli do kosti, vsa naša oprema je premočena. V vojašnici, kjer bomo prenočili, smo sicer dobili volnena ogrinjala, majico in termo pulover, a ker vojašnica ni ogrevana, preko noči ne bomo mogli posušiti opreme. Ne preostane nam drugega, kot da zjutraj navlečemo mokro opremo in gremo naprej v borbo.«

Ker bodo motoristi današnjo noč preživeli brez pomoči mehanikov, maserjev in druge asistence, si morajo sami pripraviti motocikel. Na vprašanje, ali na jutrišnji etapi pričakuje težave zaradi obrabljenih gum, je Stanovnik odgovoril: »Ne, mislim, da ne bo problema. Danes smo vozili v mokrem in na takem terenu se gume manj obrabljajo. Pričakujem pa, da bo organizator spremenil traso, saj bi bila vožnja preko slanega jezera v takem vremenu nevarna. Verjetno bomo namesto prečkanja jezero le obvozili.«

V cilj je najhitreje pripeljal Paolo Goncalves s Hondo, le 14 sekund počasnejši pa je bil Marc Coma (KTM). Ker je vodilni v skupnem seštevku, Joan Barreda Bort iz tovarniške ekipe Honda, končal šele na 12. mestu, je Comi zaostanek uspelo zmanjšati na šest minut in 28 sekund. Na tretjem mestu je trenutno Goncalves z 11 minutami zaostanka za moštvenim kolegom Barredo.

Motoristi se bodo jutri po 805-kilometrski trasi vračali v Iquique, kjer imajo medtem svoj dan počitka posadke v avtomobilih in tovornjakih. Etapa se bo zaključila z znamenitim peščenim spustom proti obali Pacifika.