Dakar 2015, 8. etapa

Pogled na motoriste, ki divjajo preko največjega slanega jezera na svetu, v letošnji izvedbi Dakarja ni bil niti približno tako spektakularen kot lansko leto. Namesto romantičnega divjanja po beli neskončnosti so se tekmovalci spopadali z nizkimi temperaturami, dežjem in stoječo vodo, ki je ponekod presegala višino pol metra.

»Organizatorju je s pomočjo vremena uspelo pripraviti res težko maratonsko etapo,« je po vrnitvi v Iquique dejal Miran Stanovnik, ki je v težkih razmerah pokazal svojo borbenost in končal na odličnem 22. mestu. »Zjutraj smo oblekli mokro opremo in se pri treh stopinjah nad ničlo zapodili preko slanega jezera. Hitrosti so se gibale okrog 170 kilometrov na uro, včasih je bilo zaradi visoke vode treba upočasniti in s pametjo izbirati smer. V cilju trenutno 40 stopinj Celzija. Zares nora etapa.« Po trenutnih informacijah s spletne strani organizatorja je Stanovnik napredoval na 25. mesto v skupni razvrstitvi.

Do svoje prve etapne zmage je na koncu maratonske etape pripeljal osemindvajsetletni Čilenec Pablo Quintanilla (KTM), ki je na letošnjem Dakarju presenetil s štirimi uvrstitvami med prvo peterico. Le enajst sekund počasnejši je bil Juan Pedrero Garcia (Yamaha), za njima pa so se zvrstili Stefan Svitko, Toby Price (oba KTM) in Laia Sanz (Honda). Peto mesto na etapi je za prikupno devetindvajsetletno Španko najboljša uvrstitev v karieri.

Marc Coma (KTM) je z današnjim osmim mestom prevzel vodstvo v skupnem seštevku, saj se je Joan Barreda Bort (Honda) kot mnogi drugi bojeval s tehničnimi težavami. Z devetimi minutami in enajstimi sekundami bo Comi na poti proti Buenos Airesu za vrat dihal Paolo Goncalves, poleg devetouvrščene Laie Sanz edini član tovarniške ekipe Honda v prvi deseterici, za njim pa so po osmih etapah uvrščeni Quintanilla, Price in Svitko (vsi na motociklih znamke KTM).

Čeprav bi se motoristom jutri prilegel še en dan počitka, se dirka nadaljuje s polnim plinom. Na 539-kilometrski etapi do Calame se bodo za leto dni poslovili od puščave Atacama.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji