Dakar 2015, 12. etapa

Predzadnja etapa po prašnih argentinskih makadamih je predstavljala najdaljšo preizkušnjo na Dakarju z letnico 2015. Poleg 298-kilometrske hitrostne preizkušnje preko hitrih in prašnih makadamov je karavana motoristov in posadk v avtomobilih in tovornjakih prevozila kar 726-kilometrsko povezovalno pot. Taka razdalja je po enajstih napornih etapah, kjer so se dirkači spopadali z vročino, mrazom, dežjem in visoko nadmorsko višino, pomenila močan psihični in fizični napor.

Miran Stanovnik je po prihodu v Rosario komentiral: »Cilj ni tako blizu, kot se morda zdi. Po prihodu v Rosario sem slišal zgodbo dirkača, ki je zaradi prepoznega zaviranja pristal na nasprotni strani ograje nekega vrta. Zaradi trenutka nepozornosti lahko izgubiš mesto ali celo zaključiš z dirko tik pred ciljem.« Povedal je, da so na njegovem KTM-u 450 Rally Replica preko noči zamenjali gume in opravili servis na prednjem vzmetenju: »Mehanik naše ekipe je delal do jutra. Medtem, ko so servis na prednjem vzmetenju opravili v specializirani delavnici proizvajalca vzmetenja WP, je vse ostalo Thorsten servisiral sam. Kot vsak dan smo takoj po prihodu v cilj etape zamenjali olje in ker v izpuščenem olju ni bilo sledu obrabe notranjosti agregata, bomo do cilja enega najtežjih Dakarjev pripeljali z enim pogonskim strojem. Če bi menjal agregat, bi dobil kazenski pribitek petnajst minut.«

Etapno zmago si je danes privozil hitri Avstralec Toby Price (KTM), ki je s tem povečal možnosti za končno uvrstitev na tretje mesto. Čilenec Pablo Quintanilla, do včerajšnje etape tretjeuvrščeni v skupnem seštevku, je namreč po včerajšnji etapi omenjal zdravstvene težave in zdrsnil na četrto mesto. Drugo in tretje mesto v predzadnji etapi sta zasedla člana Hondine tovarniške ekipe Joan Barreda Bort in Paolo Goncalves, v skupnem seštevku pa si pred finalno etapo sledijo Coma (KTM), Goncalves (Honda), Price, Quintanilla, Svitko, Faria, Casteu (vsi KTM), Sanz (Honda), Jakes (KTM) in Pain (Yamaha). Coma je dejal, da ni bilo lahko voziti na varni strani: »Na takih etapah lahko izgubiš veliko oziroma vse. Pritiski s strani mlajših dirkačev so veliki. A zavedam se, da smo vse leto garali za zmago na tej dirki in zdaj je čas, da uporabim večletne izkušnje.«

Jutri je na sporedu zadnja, 13. etapa letošnjega Dakarja. Dirkače do težko pričakovanega cilja v argentinski prestolnici loči 393 kilometrov, od tega jim bodo na 174 kilometrih merili čas. Čeprav bo to najkrajša etapa na celotnem reliju, morajo udeleženci ohraniti ritem in osredotočenost na dirko.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji