Skubic v Daytoni četrti

Ljubljančan Boštjan Skubic, član moštva Inotherm racing team, je na dirki 200 milj Daytone osvojil 4. mesto. Posebnost dirke v Daytoni, ki je letos potekala 74 je, da se vozi na strmo nagnjenem ovalu, torej na dirkališču na kakršnih sicer motociklisti ne dirkajo.

Kjub temu, da gre za vztrajnostno dirko jo v celoti odpelje en sam voznik, ki opravi vsaj dva postanka v boksu. Eden za dolivanje goriva in drugi za zamenjavo pnevmatik. S slovensko ekipo, ki je letos štela 10 članov, je Skubic že v kvalifikacijah nakazal, da meri visoko, saj je dan zaključil z osvojenim 10. štartnim mestom.

57 krogov in 200 milj (320 km) dolga dirka se je začela v hudi vročini, ki je predstavljala težavo tako za dirkače kot za tehniko. Skubic je dirko začel v vodilni skupini in se v uvodnih krogih vozil skupaj z najhitrejšimi. V 12. krogu dirke je za nekaj časa celo prevzel vodstvo. Preko 3 ure trajajoča dirka je bila štirikrat prekinjena z rdečo zastavo bodisi zaradi težav na stezi ali padcev dirkačev. Izmed 53 dirkačev, ki so začeli letošnjo Daytono jih je bilo na koncu uvrščenih 47. Zmagovalec dirke je postal američan Danny Eslick, ki je dirko dobil tudi lani. Drugo mesto je pripadlo nekdanjemu ameriškemu prvaku v seriji superbike, Joshu Herrinu, ki je lani nastopal na svetovnem motociklističnem prvenstvu v seriji Moto 2, tretji pa je bil američan Geoff May.
Po končani dirki je tehnična komisija najhitrejšim desetim dirkačem razdrla in pregledala pogonske agregate, a tehničnih nepravilnosti niso našli. Rezultate dirke so zato razglasili za uradne.

Boštjan Skubic je po dirki povedal: “Izjemno sem vesel tega uspeha. Po 15 letih nastopov v Daytoni sem tukaj že eden izmed tistih z najdaljšim stažem. Na dirkališču nas sedaj že vsi poznajo in simpatizirajo z nami, saj vedo, da prihajamo od daleč in da smo vedno omejeni z opremo in logistiko. 4. mesto je običajno nehvaležno, saj smo za las ostali brez stopničk in velikega pokala, kar bi bilo sploh sanjsko, ampak tudi tega rezultata sem neskončno vesel in bi pred dirko takoj podpisal zanj. Preveč je namreč še spominov na minula leta, ko nam ni šlo vse po načrtih in so bili rezultati slabši od pričakovanih ali pa smo nekajkrat celo odstopili. Tokrat so mi bile zvezde naklonjene in razpletlo se je sanjsko. Še bolj kot 4. mesta pa sem vesel dejstva, da sem dokazal, da se zmorem peljati skupaj z najboljšimi. Mislim, da mi je danes uvrstitev na zmagovalne stopničke pokvaril predvsem slab zadnji ponovljeni štart po četrti prekinitvi dirke. Po toliko štartih kot smo jih imeli danes je bila sklopka že precej slaba in le vesel sem, da sem dirko lahko končal.
Veliko mi pomeni, da sem dirko nekaj časa tudi vodil, saj je v Daytoni to zame povsem nova izkušnja. V užitek mi je bilo dirkati z najboljšimi in zares sem vesel, da sem lahko do zadnjega dela dirke držal korak z njimi. Ko sem pred leti tule osvojil 7. mesto, me je tehnična komisija diskvalificirala zaradi domnevnih tehničnih neskladnosti mojega motocikla s tehničnim pravilnikom dirkanja v prvenstvu ZDA, ki je nekoliko drugačen od evropskega. Tokrat mi je zato še v posebno zadovoljstvo, da so prvim desetim dirkačem pregledali in razdrli celoten motocikel in niso našli nobenih nepravilnosti. Naš rezultat je tako končno dobil svojo veljavo.”

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji