Matej Žagar zmagovalec nenavadne dirke za VN Poljske

Matej Žagar (AMTK Ljubljana) je letošnjo sezono v svetovnega prvenstva v speedwayu pričel z zmago v Varšavi in tako po lanskem triumfu na VN Finske na svoj račun vpisal še drugo zmago v svoji karieri. Na dirki, ki si jo bomo zapomnili kot največji fiasko v 21 letni zgodovini SGP serije, saj so jo morali zaradi slabe in nevarne proge po 12 vožnjah prekiniti, je drugo mesto osvojil Britanec Chris Harris, tretje pa domačin Jaroslaw Hampel.

Uvodna dirka letošnje sezone svetovnega prvenstva, ki je do zadnjega, petinpetdeset tisočega sedeža napolnila poljski Narodni stadion v Varšavi, bi morala biti največji spektakel od leta 1995, odkar se svetovni prvak v speedwayu odloča v seriji SGP. Po odpeljani 12 vožnji pa so se vozniki, ki jih je sklical kar aktualni svetovni prvak, Američan Greg Hancock, po več kot enournem pregovarjanju z organizatorji in vodstvom dirke le dogovorili, da se dirka prekine in zaključi.

Opravljenih je bilo tudi dovolj voženj, da je bila dirka in njeni rezultati po pravilih regularna. To je kot rečeno pomenilo izjemen uspeh Žagarja, ki je v svojih treh nastopih z dvema zmagama in enim drugim mestom bil za točko boljši od obeh tekmecev, ki sta mu delala družbo na stopničkah.

»Nobeni zmagi se ne gleda v zobe in zato sem seveda presrečen nad tem uspehom, sezona se ne bi mogla pričeti na boljši način, kljub temu pa bi si želel, da bi po dobrih vožnjah, ki sem jih kljub težavni progi prikazal, zmagal na način, ki bi si ga zaslužili tudi vsi gledalci, ki so prišli na ta čudovit objekt,« je svoje prve vtise strnil Žagar in se še v svojem slogu pošalil: »Še dobro, da sta bili uvodni dirki v Sloveniji na prav tako težavnih progah in sem s tem že imel dober trening, zato le zahvala AMD Krško in ST Lendava iz moje strani.«

Žagar je z veliko prednostjo dobil svojo prvo vožnjo, v kateri je vodil od starta do cilja. Pred drugo zmago v tem večeru pa je skupaj s sovozniki pete preizkušnje večera prav tako pisal zgodovino SGP serije. Zaradi težav s startnimi vrati, ki so v tej vožnji popolnoma odpovedala, so se morali vozniki štartati s pomočjo zelene luči. Po končani pripravi na start, je sodnik prižgal zeleno luč in ko je le ta ugasnila, je to pomenilo pričetek vsake vožnje. Kaj takega se v SGP seriji še ni zgodilo. Na veselje peščice slovenskih navijačev, ki je uspela priti do v vsega dveh dneh razprodanih vstopnic, je bil prav Žagar prvi zmagovalec tovrstne tehnike štartanja. V zadnjem nastopu je Žagar štartal slabše: »Ko sem videl zeleno luč sem se podzavestno zmotil, kot verjetno tudi kdo drug od voznikov, saj sem pogledal proti startnim vratom, kjer bi morala biti vrvica, ko sem se zavedal napake, je zelena luč že ugasnila in lahko sem se le podal v boj za ostalimi. Po trdem dirkanju sem prehitel dva in s tem dobil dve točki, ki sta se na koncu izkazali ključni za mojo drugo zmago.«

Slovenska zmaga pa na tak način zagotovo ni zadovoljila največjega števila gledalcev, ki je kadarkoli doslej spremljala eno od ducata najpomembnejših dirk v vsakoletni sezoni. Tako so organizatorji pošteno namočili tudi poljsko legendo, Tomasza Golloba, ki se je po 22 zmagah v tej seriji in naslovu iz leta 2010, kot voznik s posebnim povabilom tudi poslovil od dirkanja na najvišjem nivoju.
Sedaj bo zanimivo spremljati epilog te zgodbe, v kateri je edini krivec Danec Ole Olsen in njegovo podjetje Speedsport, ki mu je BSI, lastnik licence za izvedbo SGP serije, kot vedno doslej zaupala izvedbo enodnevne dirke in gradnjo ovala s podlago in seveda tudi startnimi vrati na stadion, ki je sicer namenjen nogometu. V zgodovini tovrstnih projektov se še predobro spomnimo dirke za VN Nemčije leta 2008, ki bi morala biti v nogometnem stadionu v Gelsenkirchnu, a so jo le nekaj ur pred pričetkom zaradi povsem nevozne proge odpovedali.

Sedaj se lahko le veselimo druge letošnje dirke, ko bo Žagar na VN Finske v Tampereju branil svojo lansko zmago in to celo kot vodilni v točkovanju SP. »Tudi tam je proga izjemno tehnično zahtevna, kar mi vedno ustreza, z novimi motorji, ki delujejo resnično precej bolje od lanskih se tako že veselim novih podvigov v tej sezoni,« je seveda dobro razpoložen Žagar pojasnil svoj pogled na naslednjo preizkušnjo.

Kot zanimivost na koncu omenimo še, da je bil Žagar en redkih voznikov, ki se le nekaj ur pred dirko niso udeležili preizkusa steze, saj dejansko niti ni šlo za pravi trening: »Ocenil sem, da bi mi zgodnje dirkanje porušilo moj bioritem in priprave na dirko, zato sem raje ostal pri tem. Prav tako sem vedel, da ne bom iz stanja proge mogel razkriti ničesar kar mi ne bi uspelo ob kasnejšem prihodu na oval. Veseli me, da se nisem motil ampak je bila odločitev dobesedno zmagovalna.«

Rezultati in točke po prvi dirki v SP:

1. Matej Žagar (Slo) 8 točk, 2. Chris Harris (VB), 3. Jaroslaw Hampel (Pol), 4. Niels K. Iversen (Dan) vsi 7, 5. Michael Jepsen Jensen (Dan), 6. Greg Hancock (ZDA), 7. Tai Woffinden (VB) vsi 5, 8. Jason Doyle (Avs), 9. Tomasz Gollob (Pol), 10. Thomas H. Jonasson (Šve) vsi 4,…

Borut Cvetko

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji