Gajser do prve zmage na svetovnem prvenstvu MX2

Timu Gajserju (Motocross-Ski Gajser team) bo četrta letošnja dirka svetovnega prvenstva v motokrosu za razred MX2 ostala v večnem spominu, saj je dosegel svojo prvo zmago v tem tekmovanju.

Član ekipe Honda Gariboldi racing je že dlje časa čakal na priložnost, da stopi na najvišjo stopničko, a mu je smola to že nekajkrat preprečila. A dirka v Pietramurati, katero si je zaradi bližine ogledalo tudi precej gledalcev iz Slovenije, se je vendarle odvila po željah Gajserja, ki je že v kvalifikacijah nakazal, da cilja na sam vrh, saj je zaostal le za Nizozemcem Jeffereyem Herlingsom.

V prvi vožnji Gajser ni najbolje štartal, po prvem krogu je bil na sedmem mestu, a zatem iz kroga v krog prehiteval tekmece in bil po polovici dirke že drugi. Herlings je bil v tej vožnji nepremagljiv, saj je vodil od drugega kroga in vse do zadnjega, 19.

Precej drugače pa se je razpletla druga vožnja, v kateri je Gajser že v prvem krogu prehitel Francoza Jordija Tixierja in nato vodil vse do cilja, Herlings pa se je, po slabem štartu, do drugega mesta prebil na polovici dirke. Hitri Nizozemec je pridno topil zaostanek za Gajserjem in se mu pred koncem tudi povsem približal, a nato v zadnjem krogu napravil napako in izgubil možnosti za novo zmago. Le te se je tako veselil Gajser, ki je s tem napredoval tudi na skupno četrto mesto v prvenstvu. Drugo mesto na dirki je, z enakim izkupičkom točk kot Gajser, osvojil Herling, tretji pa je bil Tixier.

Prvič letos se je na dirkah svetovnega prvenstva razreda MX GP predstavil tudi Klemen Gerčar (AMD Brežice). Po 29 mestu v prvi vožnji, je v drugi odstopil in prizorišče tako zapustil brez osvojene točke. Zmagal je Nemec Maximilian Nagl, ki je v skupnem seštevku prvenstva drugi, a z le točko zaostanka za vodilnim Francozom Dessalom. Enako število točk kot Nagl pa ima tudi Italijan Cairoli, kar obeta zanimivo nadaljevanje prvenstva, ki sledi že konec prihodnjega tedna v Valkenswaardu na Nizozemskem.

V Pietramurati se je pričelo tudi evropsko prvenstvo razredov EMX 125, EMX 150 in EMX 250.

V razredu EMX 125 je nastopilo 86 voznikov, ki so bili na treningu in kvalifikacijah razdeljeni v dve skupini. V skupini A je Luka Milec (AMD Slovenske Konjice) osvojil najboljši čas in se neposredno uvrstil v finalno vožnjo. A v prvi vožnji je imel smolo in bil udeležen v padcu večje skupine dirkačev, zaradi česar je po dveh krogih tudi odstopil. Odstopil pa je tudi v drugi vožnji in sicer že po prvem krogu.
Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) je bil v kvalifikacijah 20, tako da je moral nastopiti v dodatni vožnji. V tej je bil še v igri za preboj v finale, saj je bil nekaj čas še na šestem mestu, a na koncu z 21 mestom ostal brez finalnega nastopa.

V razredu EMX 250 pa je med 89 vozniki nastopil Nejc Gajser (Motocross-Ski Gajser team), kateremu pa se prav tako ni uspelo uvrstili v finalni nastop.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji