Čonda izvrsten drugi na Zlatem znaku

Mednarodna dirka za Zlati znak je tudi letos na oval Stadiona Matija Gubca privabila izvrstne voznike iz kar desetih držav, 32. lovoriko posavske prestolnice pa je tokrat brez izgubljene točke domov odpeljal Hrvaški prvak Jurica Pavlic. Številne navijače pa je z drugim mestom razveselil tudi Aleksander Čonda, ki je izgubil le točko in tako zabeležil enega boljših rezultatov v svoji karieri. Zadnjo stopničko je zasedel Poljak Pavel Miesiac.

Na dirki smo, kot že mnogo let doslej, videli tudi posebne tri vožnje za Memorial Franca Babiča, nekdanjega vrhunskega voznika AMD Krško. Tudi ta pokal pa je po izvrstnem nastopu v polfinalu in kasneje še v finalu dobil Pavlic. Čonda je polfinale končal kot drugi, v finalu pa skozi cilj privozil kot tretji.

Ta dirka je prava kovnica talentov, saj sta na njej zmagovala že Matej Ferjan in Matej Žagar. Slednji je prav z dosežkom iz Zlatega znaka v letu 2006, še vedno tudi časovni rekorder tega 388 metrskega ovala. Mnogi pa se spomnijo, da je tukaj nase prvič v tem delu Evrope opozoril tudi Nicki Pedersen, ki je potem osvojil že tri naslove svetovnega prvaka.

Čonda je dirko pričel izjemno suvereno in kljub zvenečim imenom vedno odlično startal in večino posla opravil že v prvem zavoju. Da ni popuščal, še manj taktiziral, dokazujejo časi, saj je v svojih prvih dveh nastopih postavil tudi najhitrejši čas dirke. Do zadnjega nastopa sta bila tako prav s Pavlicem še edina nepremagana voznika. Hrvat je bil s prav tako izdatno podporo iz tribune na koncu kljub vsemu pretrd oreh in Čonda se je tako moral zadovoljiti z drugim mestom, ki pa je v taki konkurenci še vedno izvrsten uspeh: »Moji motorji so tokrat res delovali tako kot je treba in z rezultatom sem izjemno zadovoljen, upam, da bo to tudi trend moje sezone za naprej,« je svojo izjavo po dirki sklenil član ST Lendava, sicer drugi najboljši slovenski spidvejist.

Na dirki sta nastopila še Denis Štojs (6 točk) in Maks Gregorič (4), ki pa nista zadovoljila apetitov občinstva. Domačin Štojs jih je dvignil na noge šele v svoji zadnji vožnji, ko je edinkrat zmagal, ob tem pa premagal tudi Gregoriča. Slednji je imel tudi nekaj prebliskov, ob vodstvu v enajsti vožnji pa ga je v zavoju dvignilo in skupaj s Poljakom Miesiacem sta grdo padla. Na srečo brez posledic, Gregorič pa je bil ob tem žal tudi diskvalificiran. Maksovo 13. in Štojsevo 9. mesto pa sta rezultata zaradi katerih bosta morala še bolj trdno delati tudi v prihodnosti, saj je bila obema pred kratkim zaupana tudi naloga testnih voznikov na novo vzhajajoče Češke znamke Jawa.

Rezultati:

1. Jurica Pavlic (Hrv) 15 točk, 2. Aleksander Čonda (Slo) 14, 3. Pavel Miesiac (Pol) 11, 4. Max Dilger (Nem) 10, 5. Fritz Wallner (Avs), 6. Marcel Kajzer (Pol) oba 9, 7. Michelle Castagna (Ita), 8. Marcin Jedrzejewski (Pol) oba 8, 9. Denis Štojs (Slo) 6, 10. Jari Makinen (Fin) 5, … 13. Maks Gregorič (Slo) 4,…

Borut Cvetko

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji