Žagar šesti na Millenniumu

Cardif v Južnem Wallesu je gostil četrto srečanje najboljših speedwayistov sveta v tej sezoni. Po napetem finalu je zmago odnesel Danec Niels Kristian Iversen, ki se je skozi šivankino uho prebil v zaključno vožnjo večera, tam pa pometel s konkurenco in na drugo mesto izrinil Avstralca Chrisa Holderja, na zadnjo stopničko pa rojaka Petra Kildemanda. Brez šampanjskega tuša je ostal domačin in glavni favorit Tai Woffinden. Naš Matej Žagar je vozil odlično, z nekoliko več sreče pri žrebu izjemno selektivnih startnih položajev pa bi lahko bil še boljši. Na koncu je osvojil deset točk in s tem šesto mesto na dirki. Najboljši rezultat v petih nastopih, kolikor jih je doslej nanizal tukaj.

Dirka za VN Velike Britanije na veličastnem stadionu Millennium je tako pred polnimi tribunami, tradicionalno se je ponovno zbralo čez 40.000 gledalcev, še enkrat več potrdila, da gre za vsakokratni največji spektakel svetovnega spidveja. Sploh ob dejstvu, da je bila letošnja VN Poljske, pred sicer rekordno 56 tisoč glavo množico, zaradi slabe proge predčasno prekinjena.

Naš predstavnik Matej Žagar je na Otok pripotoval kot peti v točkovanju svetovnega prvenstva in z veliko željo, da bi popravil svoj izkupiček na tem ovalu. Zadnji dve leti je iz Cardiffa vedno odšel razočaran, saj nikoli ni zbral več kot 6 točk.

Tokrat je začel izvrstno, saj je v svojem prvem nastopu z več kot prepričljivo zmago nanizal že prve tri točke. Iz starta je potegnil kot drugi, nato pa na ravnini do vhoda v drugi zavoj premagal Danca Michaela J. Jensna in svojo prednost do konca štirih krogov le še povečeval. S tem je bil v prvem delu dirke, po štirih vožnjah tudi edini zmagovalec, ki ni startal iz povsem notranjega položaja.

V drugi vožnji iz starta ni potegnil kot bi si želel, je pa potem z izjemno borbeno vožnjo v tretjem krogu prehitel Avstralca Troya Batchelorya in se prebil na drugo mesto. A Kenguru se ni dal, Mateja je prehitel nazaj, naš matador pa mu je vse skupaj vrnil s premeteno linijo v zadnjem zavoju in si tako na zadnjih metrih priboril pomembni dve točki.

Tretji nastop v dvanajsti vožnji bi lahko poimenovali tudi bitka za Britanijo, saj je Žagar startal proti kar trem Britancem. Po dobrem startu iz neugodne, povsem zunanje pozicije, je že iz prvega zavoja za seboj pustil Craiga Cooka in Chrisa Harrisa, nato pa vse tri kroge borbeno lovil prvega favorita in vodilnega v prvenstvu, Taia Woffindna. Prišel mu je izredno blizu, a ostalo je pri kljub vsemu odličnem drugem mestu. S tem pa je že po treh nastopih vknjižil točko več kot minuli dve sezoni na tej dirki.

Druga zmaga večera je padla v trinajsti vožnji, ko je moral Žagar kar dvakrat na start. Prvič je iz sicer najboljšega startnega položaja odlično potegnil in že z lepo prednostjo vodil, ko je Danec Nicki Pedersen podrl pred njim vozečega rojaka Petra Kildemanda in po diskvalifikaciji Pedersena je bil start ponovljen. Žagar je še v drugo povedel, a njegova prednost ni bila tako velika, zato ga je Američan Greg Hancock v izhodu iz drugega zavoja celo prehitel, no Žagar mu je tako vrnil, se stisnil mimo njega že na notranji strani naslednjega zavoja in s pametnim zapiranjem onemogočil aktualnega svetovnega prvaka. Ta je sicer neprestano poizkušal najti pot mimo našega dirkača, a zmaga je kljub ameriškemu državnemu prazniku, šla tokrat v Slovenijo. In Žagar je ponovno prevzel vodstvo na dirki. Z desetimi točkami pa je bil nastop pred koncem rednega dela uvrščen tudi že v polfinalne vožnje.
Žal po slabem startu iz še enkrat neugodne pozicije v zadnjem nastopu ni uspel do točk in pred njim je bila tako prva polfinalna vožnja. Drugič v petih nastopih na stadionu Millennium.

Po slabšem startu iz druge pozicije pa mu na razočaranje njega samega, pa tudi nekaj slovenskih navijačev, ki smo jih videli na tribunah, tudi letos ni uspelo v veliki finale največje dirke sezone. Sprva je vozil na tretjem mestu za Holderjem ter Pedersenom, v tretjem krogu pa ga je prehitel še Iversen, ki je nato premagal tudi rojaka Pedersna in se tako uvrstil med najboljše štiri. To pa še ni bilo vse, saj je po razburljivem razpletu finala postal celo zmagovalec dirke. Za seboj pa pustil Holderja, rojaka Kildemanda in iz stopničk izrinjenega glavnega favorita, domačina Taia Woffindna.

»Pred polfinalno vožnjo smo menjali motor, saj je bil ta, ki je najprej tako blestel, na progi, ki je postajal vedno trša, iz vožnje v vožnjo počasnejši. Zdaj vemo tudi, da bi morali še bolj spremeniti zobniško razmerje. Žal nismo, zato seveda nisem zadovoljen s svojim nastopom, ker dve ničli na koncu dirke me ne moreta navdajati z veseljem. Kljub temu pa se lahko nekako tolažim z desetimi točkami, ki jih tukaj nisem osvojil še nikoli, pa seveda z dejstvom, da je pred nami Latvijska dirka, ki mi je doslej še vedno odgovarjala,« je svoje vtise po dirki strnil Žagar.

Točkovno je bila to za Žagarja najboljša dirka v tej sezoni doslej, kar daje še več upanja za odlično dirkanje tudi naprej. Prva priložnost za še boljši izkupiček bo čez dva tedna v Latvijskem Daugavpilsu, kjer Žagarju oval glede na nastope do zdaj tudi zelo ustreza.

Rezultati:

1. Niels Kristian Iversen (Dan) 14 točk, 2. Chris Holder (Avs) 18, 3. Peter Kildemand (Dan) 12, 4. Tai Woffinden (VB) 15, 5. Greg Hancock (ZDA) 12, 6. Matej Žagar (Slo) 10, 7. Nicki Pedersen 9, 8. Michael J. Jensen (oba Dan) 8, 9. Craig Cook (VB), 10. Jason Doyle (Avs) oba 7,…

Točke v SP po četrti od dvanajstih dirk:

1. Woffinden 55 točk, 2. Pedersen 43, 3. Hancock 39, 4. Iversen 35, 5. Žagar 34, 6. Holder, 7. Hampel oba 31, 8. Doyle 29, 9. Jepsen Jensen 27, 10. Jonsson 26,…

Borut Cvetko

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji