Žagar prvič brez latvijskega polfinala

Letošnji Daugavpils bo najboljši slovenski spidvejist Matej Žagar zagotovo želel čimprej pozabiti, saj vsega šest točk in končno 13. mesto ni bil rezultat, ki si ga je želel in pričakoval Črnovaščan. Zmago je po dirki, na kateri zaradi deževne prekinitve nismo videli polfinalnih in finalnih voženj, prvič v karieri dosegel Poljak Maciej Janowski, za njim pa sta se na stopničke uvrstila Danec Nicki Pedersen ter Avstralec Troy Batchelor.

Žagarjevih šest točk je pomenilo, da je bila to prva dirka za VN Latvije, na kateri se ni uvrstil v polfinalne vožnje, po izvrstnem dirkanju na nedavni VN Velike Britanije zagotovo razočaranje, sploh zaradi dejstva, da je še sam napovedoval dobro pripravljenost motorjev ter tudi njega samega. Dve drugi mesti, dve tretji in eno četrto mesto sta izkupiček, ki ga ni mogel navdati z veseljem, saj je pogosto odlično startal, nato pa praviloma izgubil vodilni položaj in se le stežka trudil za vsako točko, ki jo je osvojil. Očitno motor ni bil dovolj hiter, tega pa Mateju in njegovi ekipi ni uspelo spremeniti vse do konca dirke. Tako lahko le upamo, da bo stanje motorja in spretnost ekipe boljša že čez en teden, ko se karavana najboljših na svetu sreča ponovno na VN Švedske, v Mallili. Tam je lani Žagar privozil v polfinale, končal pa ga z znamenitim padcem zaradi neodgovornega manevra Pedersena, ki se je sicer končal brez poškodbe, a z nepozabnim spopadom Žagarja in malega Danca po koncu vožnje. Že na progi, kasneje pa še v boksih. Epilog zgodbe pa spremenjena pravila, ki za nevarno vožnjo prinašajo tudi odvzem točk.

Žagar je s slabšo predstavo zdrsnil za eno mesto tudi v skupnem seštevku SP, kjer je trenutno na šestem mestu. Za tretjim Hancockom tako zaostaja 9, do osmega mesta, meje obstanka v eliti pa ga ločijo tri točke. Do konca prvenstva je še sedem dirk, med njimi tudi za nas najbolj zanimiva, VN Slovenije, ki bo v Krškem 12. septembra.

Rezultati:

1. Maciej Janowski (Pol) 12 točk, 2. Nicki Pedersen (Dan), 3. Troy Batchelor (Avs) oba 11, 4. Chris Holder (Avs) 10, 5. Greg Hancock (ZDA) 10, … 13. Matej Žagar (Slo) 6,…

SP po 5. od 12. dirk:

1. Woffinden 63, 2. Pedersen 54, 3. Hancock 49, 4. Iversen 43, 5. Holder 41, 6. Žagar 40, 7. Janowski 38, 8. Doyle 37, 9. Jensen 34, 10. Jonsson 33,…

Borut Cvetko

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji