Žagar dvakrat četrti iz Mallile

Slovenski multi prvak Matej Žagar se zadovoljen vrača iz Mallile, kjer je na VN Švedske osvojil sicer nehvaležno četrto mesto. Stopničke so mu v velikem finalu izmaknili zmagovalec Danec Nicki Pedersen, vodilni v SP Britanec Tai Woffinden in domačin, voznik s posebnim povabilom, Antonio Lindbäck.

Masivnih 13 prigaranih točk 32 letnega voznika AMTK Ljubljana, pa je v tem trenutku, ko je za najboljšimi vozniki sveta v boju za naslov svetovnega prvaka, prevoženih šest dirk in s tem polovica prvenstva, izjemno pomembnih in ključnih za utrditev njegovega položaja v vodilni osmerici. Le ta se bo namreč neposredno uvrstila v Speedway Grand Prix serijo za sezono 2016. Žagar si tako skupaj s kolegom iz poljskega kluba Stal Gorzow, Dancem Nielsom Kristianom Iversenom, trenutno deli četrto do peto mesto. Za tretjeuvrščenim Američanom Gregom Hancockom zaostaja za vsega pet točk, njegova prednost pred devetim mestom in s tem izpadom iz tako želene osmerice pa je narasla že na 12 točk.

A Žagar gleda zagotovo le naprej, kar je dokazal tudi z izvrstnimi vožnjami na izjemno razmočeni progi kluba Dackarna v Mallili. Zaradi močnega naliva so morali organizatorji celo prestaviti dirko za dobro uro. Ko so le začeli s sicer razmočenim spektaklom, pa je naš voznik že takoj v svoji prvi vožnji z uvodno zmago nakazal kam meri tokrat. »Več kot očitno se je obisk pri pripravljalcu motorjev na Švedskem, kjer smo se z ekipo ustavili dan pred treningom obrestoval, saj za razliko od Latvije motorji sedaj delujejo kot je treba, pa tudi nastavitve za to progo, ki mi prej nikoli ni prav ustrezala, so bile takšne, da sem se lahko enakovredno kosal s tekmeci,« je po dirki povedal zadovoljni Žagar.

Po prvem startu je že na vhodu v drugi zavoj prehitel Poljaka Macieja Janowskega in si tako privozil uvodno motivacijsko zmago in prve tri točke. V drugem startu je sicer klonil proti vodilnima iz prvenstva, Woffindnu in Pedersenu, a slednjemu ni dal miru vse štiri kroge, a se moral na koncu kljub vsemu zadovoljiti s točko. Za njim je v cilj privozil le Avstralec Jason Doyle. V tretje je startal izvrstno in tudi prevzel vodstvo, žal pa klonil ob napadu Američana Grega Hancocka, kljub vsemu pa na svoj račun vknjižil novi dve točki. Ko je tudi četrti nastop končal na drugem mestu, pred njim je bil v 13. vožnji zgolj domačin Lindbäck, si je z osmimi točkami že nastop pred koncem zagotovil nastop v polfinalnih vožnjah. Zmaga v zadnjem nastopu rednega dela dirke je bila tako le še pika na i novega uspešnega nastopa v SGP seriji. Po pravem atomskem startu je za seboj pustil kar tri Dance, ki so se borili med seboj, prav noben pa ni imel možnosti za resen napad našega voznika. V polfinalu je še enkrat več klonil proti Lindbäcku, se je pa zato uspešno ubranil vseh napadov aktualnega svetovnega prvaka Hancocka in si tako prvič v zgodovini zagotovil nastop v finalu Mallile.

Start iz neugodne, tretje pozicije C, mu sicer ni najbolje uspel, a za mesto na stopničkah se je sicer borbeno a žal neuspešno boril praktično vse štiri kroge. Najprej ga je prehitel Woffinden, nato pa sta bila bitko z Lindbäckom, ki pa je bil še tretjič ta večer pred našim asom.

Naslednja dirka bo čez štirinajst dni, natančneje 8. avgusta v Danskem Horsensu, na veličastnem stadionu, ki bo najboljše voznike gostil prvič. »To pomeni, da ne bo nihče od tekmecev imel prednosti domačega terena, kot je bilo to tokrat v Mallili, sam ne vozim več švedske lige, Pedersen pa je prav na tem ovalu domači voznik,« je Žagar optimistično nakazal nov naskok na veliko število točk in morebitne stopničke čez dva tedna na novi skandinavski preizkušnji.

Rezultati:

1. Nicki Pedersen (Dan), 2. Tai Woffinden (VB) oba 17 točk, 3. Antonio Lindbäck (Šve) 14, 4. Matej Žagar (Slo) 13, 5. Jason Doyle 11, 6. Chris Holder (oba Avs), 7. Niels K. Iversen (Dan) oba 10, 8. Greg Hancock (ZDA) 9, 9. Maciej Janowski (Pol) 8, 10. Michael J. Jensen (Dan) 7,…

SP po 6 od 12 dirk:

1. Woffinden 80 točk, 2. Pedersen 71, 3. Hancock 58, 4. Žagar, 5. Iversen oba 53, 6. Holder 51, 7. Doyle 48, 8. Janowski 46, 9. Jensen 41, 10. Jonsson 38,…

Borut Cvetko