Prosenik nastopil v Suzuki

Letošnja druga dirka za svetovno prvenstvo v vzdržljivostnem motociklizmu je bila na legendarnem japonskem dirkališču Suzuka. Na že 38. dirki uradno poimenovani ''Coca-cola Zero Suzuka 8 hours'' je sodeloval in zastopal barve Slovenije tudi Janez Prosenik, v francoskem moštvu Flemmbo Leader team #46, skupaj s Italijanom Emilianom Bellucijem in Francozom Laurent Derine.

V četrtkovih prostih treningih na mokrem asfaltu dirkališča je Derine popolnoma uničil svoj motor, na petkovih kvalifikacijah v lepen sončnem vremenu pa še drugega, tako da so imeli mehaniki veliko dela, da so na popolnoma novo šasijo namestili in zložili celotenega Kawasakija ZX-10R. V vročini več kot 35C in 68% vlagi so klub težavam s pregrevanjem agregata osvojili 52 startno mesto.

S prvega startnega mesta starta pa so si na sobotnem superpolu privozili znanci iz Moto GP-ja Pol Espargaro, Bradly smith in domačin Katsuzuki Nakasuga na tovarniški ekipi Yamaha factory racing Team #21. Drugo štartno pozicijo je zasedla ekipa Kawasaki Green #87, ekipa MuSASHi RT #634 za katero je nastopal bivši moto gp dirkač Casey Soner pa je so postali tretji.

Nedeljska 8 urna dirka, pred več kot 68.000 gledalci, je prav tako potekala v sončnem in tipično za japonsko vlažnem vremenu. Povedla je tovarniška ekipa Yamahe, za njo pa takoj ekipi MuSASHI in Honda FCC za katero je nastopal tudi Dominic Aegerter.
V 30. krogu je nekdanji svetovni prvak razreda Moto GP Stoner zapeljal nekaj centimetrov iz steze in spektakularno po nekajkratnih prevračanjih popolnoma uničil motor, tako da je bil prisiljen odstopiti.

Na koncu 8 urne dirke in skupno odpeljanih 203 krogov je po dolgem času slavila tovarniška ekipa Yamahe #21 s P. Espargaro, B. Smith in K. Nagasuga

Flembbo leader team pa je klub začetnim težavam s pregrevanjem in ponovnem padcu Derine osvojil 42. mesto v skupni razvrstitvi.
Naslednja dirka v ustrajnostnem motociklizmu se po prvi 24 urni dirki v francoskem Le Mansu in 8 urni dirki v Suzuki seli nazaj na evropska tla v nemški Oserschleben.

Tekst in foto:
Primož Valenčič

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji