Žagarju že štirinajsti naslov

Stadion Milenium v hrvaškem Donjem Kraljevcu pri Goričanu je bil prizorišče četrte, zaključne dirke letošnjega skupnega državnega prvenstva Slovenije in Hrvaške za posameznike v spidveju.

Dirko je dobil domačin Jurica Pavlic pred Matejem Žagarjem in avstrijskim gostom Fritzem Wallnerjem. Brez stopničk je v finalni vožnji ostal Maks Gregorič, Žagarjev klubski kolega iz AMTK Ljubljana.

Kljub polnemu izkupičku točk v rednem delu dirke, je Žagar tako na koncu klonil proti domačinu Pavlicu, a to ni ogrozilo osvojitve njegovega že štirinajstega zaporednega naslova najboljšega speedwayista na sončni strani Alp. O tem zagotovo ni dvomil praktično nihče, saj je imel trenutno četrti voznik sveta pred svojimi slovenskimi zasledovalci po treh dirkah že lepo prednost in le poškodba ali popoln tehnični polom bi mu lahko preprečil štirinajsto slovensko zvezdico v njegovi karieri.

»Za finale sem izbral pozicijo C, ne vem zakaj. Bil sem očitno enkrat več tisti 'Matej Žagar', ki ni razmišljal kot bi bilo treba, na startu sem seveda ugotovil, da je bil položaj pretrd in Pavlic je odbrzel naprej,« je svoj finalni nastop komentiral Matej in dodal: »Seveda pa sem se kljub temu lahko veselil svojega že 14 naslova in se še enkrat zavedal, da rosno mlad dirkač pa s svojimi 32 leti tudi več nisem, se pa kljub temu in seveda dejstvu, da se na svetovnem prvenstvu ubadam s povsem drugimi dirkači, pa roko na srce tudi nivojem dirkanja,  še vedno veselim biti najboljši tudi doma, v Sloveniji.«

Naslov slovenskega podprvaka je šel v roke Aleksandru Čondi iz Speedway Teama Lendava, skupnega tretjega mesta pa se je lahko veselil Maks Gregorič, ki je bil tokrat za štiri točke boljši od Krčana Denisa Štojsa in ga tako izrinil iz stopničk za skupno DP. Med mladinci pa je bil letos ponovno najboljši Žiga Kovačič iz KST Brežice. Na tokratni dirki je zaradi nastopa na polfinalni dirki mladincev žal manjkal ljubljanski up Nick Škorja.

Z mestom podprvaka pa si je Čonda skoraj zagotovo priskrbel tudi vozovnico za domačo dirko serije Speedway Grand Prix, saj bo tako predvidoma za nastop na VN Slovenije, ki bo 12. septembra v Krškem, dobil tudi posebno povabilo in ponovno dirkanje proti najboljši petnajsterici na svetu.

Rezultati:

1. Jurica Pavlic (SK Unia Goričan) 17 točk, 2. Matej Žagar (AMTK Ljubljana) 17, 3. Fritz Wallner (Avs) 13, 4. Maks Gregorič (AMTK Ljubljana) 12, 5. Aleksander Čonda (ST Lendava) 11, 6. Žiga Kovačič (KST Brežice) 10,… 8. Denis Štojs (AMD Krško) 8, 10. Jernej Pečnik (AMTK Ljubljana) 6, 15. Jaka Kovačič (KST Brežice) 2

Končni vrstni red v DP Slovenije:

1. Žagar 65 točk, 2. Čonda 50, 3. Gregorič 43, 4. Štojs 41, 5. Ž. Kovačič 40, 6. Škorja 22, 7. Pečnik 21, 8. J. Kovačič 13, 9. Omerzel 6, 10. Bot 3, 11. Voldrih 3.

Tekst in foto: Borut Cvetko / mediaspeed.net