Po 5. dirki Quehenberger Enduro Cross Country

Verjeli ali ne, toda šele na 5. letošnji dirki Quehenberger Enduro Cross Country v Lovrencu na Pohorju so se prvič uresničile napovedi in pričakalo nas je sončno in vroče vreme! Za vse seveda tudi to ni dobro, saj se proga prehitro posuši in dirkanje v prahu je lahko nevarno. Tudi te dirke se je udeležilo preko 160 tekmovalcev in ponovno so nas obiskali tudi vozniki iz Avstrije, Italije in Hrvaške. Ker so letošnje dirke tako dobro obiskane, se jih vsakič udeleži tudi marsikateri znani motokrosist / enduraš, kot je Jaka Može, Toni Mulec, Miran Stanovnik, Luka Kutnar in veliko dobrih tujih voznikov motokrosa.

Ker smo si pred sezono zastavili cilj, da poizkusimo sezono narediti najbolj raznoliko glede prog in da pokrijemo čimveč različnih področij, smo 5. dirko organizirali v bližini Maribora – na Pohorju, in tako na progo privabili še več motoristov, ki so se dirke lahko udeležili prvič. Odlična, na prvi pogled lahka proga, ki pa se po prvem krogu izkaže za nekaj popolnoma drugega. Proga dolžine skoraj 4 kilometre, z nekaj dodatnimi ovirami in skoki je naredila dirko zelo zanimivo, tako za tekmovalce kot tudi gledalce, ki se jih se za Enduro Cross Country dirko zbralo zagotovo rekordno število letos.

Po urniku, so dirko ob 9:30 začeli vozniki štirikolesnikov. Glede na razmere na progi, so tekmovanje najprej začeli vozniki za državno prvenstvo, torej skupina 2WD. Na zmagovalni oder so se po uri vožnji tudi v skupnem seštevku zavihteli prvi trije tekmovalci te skupine, torej Tomaž Lešnik, Andrej Doberšek in Igorj Fabiani. Skupno četrto mesto je zasedel Matej Lah in peto Damijan Brinovšek in skupine Quad Hobby. Na tej hitri in suhi progi tekmovalci z delovnimi stroji niso mogli voziti tako hitro kot športni 4-kolesniki, tako so se lahko borili le v skupini med seboj.

V razredu Bronze, Women in prva vožnja dvojic – so se tekmovanja udeležile 4 punce, tokrat je po ponovljenem štartu slavila Likar Fiamma pred Črnac Sanjo in Radačić Andreo. Dirka je bila po malo manj kot 10 minutah namreč prekinjena zaradi padca in poškodbe dveh tekmovalcev. Po prekinitvi se je dirka nadaljevala, vendar je bila zaradi razmer skrajšana na 45 minut. Med vsemi 47 – imi bronastimi amaterji je ponovno zmagal Volf Boštjan, katerega sta v skupnem času prehitela le najboljša dva voznika dvojicŠVAJNCER / MILOŠIČ.

Tudi tretji štart dneva, za kategorije Silver, Veteran 40 in 50 ter druga vožnja kategorije Team je bil skrajšana na 90 od predvidenih 120 minut, vendar smo ob koncu dirke, glede na utrujenost tekmovalcev uvideli, da je bila odločitev prava. V kategoriji silver sta slavila »MX mulca« Jan Kralj in Vičič Tilen, tako da tudi stara mačka, Franci Jaklič in Miran Stanovnik nista mogla dohajati njunega ritma in tempa. Peti v skupnem seštevku tretjega štarta je bil domačin, Marko Petelin, ki prav tako tekmuje v razredu silver. V razredu veteran 40 je tako slavil Franci Jaklič, v razredu veteran 50 pa Miran Stanovnik. V drugi vožnji dvojic sta slavila Damijan ŠVAJNCER in Gregor MILOŠIČ prav tako tudi skupno pred odlično italijansko dvojico ZIBER Carlo in PILTE Oliver ter tretje uvrščenima KAUBE Tadej in VEHOVAR Martinom.

Zadnja 4. vožnja dneva nam vedno postreže z odličnimi nastopi najboljših slovenskih voznikov in tudi tokrat nas ni razočaral nastop vseh najhitrejših v 90 minutni dirki. Že uvodoma je povedel Jaka Može in s krogi ki jih je nizal je bilo videti, da je odločen dirko zmagati. Po časih mu je lahko sledil samo Toni Mulec, ki je po slabšem štartu lovil in prehitel odličnega Miha Špindlerja. Na četrtem mestu je končal Aleks Mlekuž, peti pa je bil tekmovalec iz skupine GOLD, kjer pa sta na mesti 2 in 3 končala tekmovalca iz AvstrijeKOFLER Christoph in WAGENHOFER Michael.

Veseli nas, da se dirk udeležuje vedno več tujcev in tistih, ki prej nikoli niso tekmovali, saj to kaže na dejstvo, da so naše Enduro Cross Country dirke dobre, dobro organizirane in pripravljene in da smo z izbiro popolnoma novih organizatorjev, terenov in načina tekmovanja na dobri poti. Ekipa SXCC v letu 2015 deluje pod okriljem ORZS in v sodelavanju z AMZS izvaja tudi državno prvenstvo v Cross Country-u prav tako pa nekatere od naših dirk štejejo tudi za državno prvenstvo v Enduru. Sezona 2015 se zaključuje s 6. dirko, ki bo 3.10.2015 v Žireh.

Top vozniki OVERALL TOP RIDERS:

  1. MOŽE Jaka / Suzuki
  2. MULEC Toni/ KTM
  3. ŠPINDLER Miha / Beta
  4. MLEKUŽ Aleks / KTM
  5. PUŠNIK Sandi / Sherco
  6. KOFLER Christoph /
  7. MARČIČ Simon /
  8. WAGENHOFER Michael /
  9. SELES Jaka / KTM
  10. ROBEK Gregor / KTM
  11. KOTARSKI Tihomir / KTM
  12. ZUPANČIČ Rok / Honda
  13. PODVRATNIK Tomaž / KTM
  14. VELUŠČEK Marino
  15. METELKO Matjaž / Beta

Top vozniki OVERALL AMATER RIDERS:

  1. KRALJ Jan / KTM
  2. VIČIČ Tilen / Honda
  3. JAKLIČ Franci / KTM
  4. PETELIN Marko / KTM
  5. STANOVNIK Miran / KTM

Top vozniki OVERALL QUAD RIDERS:

  1. LEŠNIK Tomaž / Can Am
  2. DOBERŠEK Andrej / KTM
  3. FABIANI Igor / Suzuki
  4. LAH Matej / Yamaha
  5. BRINOVŠEK Damijan / KTM

V imenu promotorja pohvale organizatorju Moto Klubu Divje Svinje iz Lovrenca na pohorju in posebej Marku Petelinu & Roku Pisniku, za izjemno pripravo in organizacijo dogodka. Vemo koliko ljudi, koliko dela in priprav je potrebnih za izpeljavo takega dogodka, zato pohvale in zahvala prav vsem, ki ste pomagali prireditev izpeljati kot ste jo.

Koledar naslednjih dirk za 2015:
3.10.2015 Žiri (SLO)

Več rezultatov najdete na: http://www.speed-timing.hr/CC_SLO_2015/05_LOVRENC_NA_POHORJU/

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji