Gerčar, Irt in Gajser 21. na pokalu narodov

V Franciji je bila ta vikend olimpijada motokrosa, dirka za pokal narodov. Za najboljšo reprezentanco sveta se je borilo šestintrideset držav, med njimi tudi Slovenija, ki so jo zastopali Klemen Gerčar (MXGP), Peter Irt (MX2) in Tim Gajser (MX open). Naša izbrana vrsta pod vodstvom Hermana Jakoliča je osvojila končno enaindvajseto mesto.

Gerčar, Irt in Gajser so bili enaindvajseti že v sobotnih kvalifikacijah in so za vsega dve točki zaostali za devetnajstim mestom, ki vodi neposredno v finale A. Uvrstili so se v finale B, kjer si zmagovalna ekipa zagotovi še zadnjo vstopnico za veliki finale. Proga je bila izjemno zahtevna in je botrovala številnim padcem ter poškodbam. Težavam se niso izognili niti naši tekmovalci, prav padci so bili glavni razlog, da se niso uvrstili v finalno tekmovanje. Misli naše ekipe je po kvalifikacijskih dirkah strnil Klemen Gerčar, ki je povedal: »Enostavno smo si privoščili preveč padcev, s kakšnim padcem manj naša uvrstitev v glavni finale ne bi bila vprašljiva.« Toda to je pokal narodov. Tekma, pred katero je težko napovedati rezultat, saj se vsako leto zgodijo številna presenečenja. Kvalifikacije so prepričljivo, kar s tremi zmagami osvojili domačini Francozi.

Pokal narodov ni navadna dirka, je tudi preizkus ekipnega duha in praznik navijačev, ki se našemijo v različne maskote svojih držav. Naša reprezentanca je bila celoten vikend zelo povezana in fantje so dihali kot eno, kar je na dirki kot je pokal narodov, še kako pomembno. Tudi vzdušje ob progi Ernee je bilo fantastično, navijači vsega sveta so motokrosistom pripravili izjemno atmosfero. Med več kot petdeset tisoč glavo množico se je našla tudi kakšna slovenska zastava. Pred glavnim finalom je bila v nedeljo dopoldne najprej na vrsti dirka finala B, kjer so se naenkrat pomerili motokrosisti držav, ki se niso uvrstile na dirko. Klemen Gerčar, Peter Irt in Tim Gajser so tako tekmovali vsi skupaj, njihovi konkurenti so bili predstavniki Japonske, Češke, Norveške, Poljske, Litve, Slovaške, Brazilije, Finske, Venezuele, Hrvaške, Ukrajine in Grčije.

Dirka finala B se je za slovenske tekmovalce začela več kot odlično, Tim Gajser je povedel, Klemen Gerčar je bil tretji, Peter Irt je bil v prvi polovici uvrščenih in se je iz kroga v krog prebijal v ospredje. Ker se najslabši rezultat reprezentance odšteje, je to pomenilo, da bi Slovenija ob takem razpletu brez dvoma zmagala. A brez težav tudi tokrat ni šlo. Gerčarju je ponagajal motor in že je kazalo, da bo moral zapeljati v bokse. K sreči je lahko nadaljeval, vendar pa nazadoval in japonski motokrosisti so prevzeli vodstvo v seštevku dirke. Vajeti je v svoje roke vzel Peter Irt, ki se je prebil med prvo deseterico in Slovence znova vrnil v boj za končno zmago. Dirka je bila izjemno razburljiva in je slovenski ekipi pošteno načela živce, saj jih je do Japoncev ločila le ena točka. Na reprezentanco, ki se bo uvrstila v veliki finale, je bilo potrebno počakati prav do ciljne črte.

Tim Gajser je suvereno zmagal in treba je poudariti, da je vozil z zlomljenim prstom na roki, poškodbo je staknil pri padcu v kvalifikacijah. Peter Irt je bil po odlični predstavi na osmem mestu, Klemen Gerčar pa s tehničnimi težavami sedemnajsti. Japonska reprezentanca je zbrala le točko več in v slovenski izbrani vrsti je sledilo veliko razočaranje. »Kaj naj rečem, seveda smo razočarani. Ko sem prepričljivo vodil, sem spremljal dogajanje za seboj in videl, da je Klemen tretji, kar bi pomenilo našo zmago. Bil sem izjemno motiviran, verjel sem, da nam bo uspelo, saj smo si tako močno želeli popoldanskih finalnih voženj,« je misli takoj po prihodu v cilj strnil Tim Gajser in dodal: »nato Klemena naenkrat ni bilo več med prvimi, nisem videl kaj se je zgodilo, vseeno pa sem bil po koncu dirke prepričan, da smo v finalu.« Ko so Gerčar, Irt in Gajser izvedeli, da jih je od finala oddaljila ena sama točka, so se sklonjenih glav odpravili s proge. A povedati je treba, da so se borili vse do ciljne črte in so dostojno zastopali slovenske barve.

V velikem finalu sta dominirali reprezentanci Združenih držav Amerike in domačini Francozi. Na progi se je v vseh treh dirkah odvijal pravi spektakel, navijači pa so vsako prehitevanje francoskih motokrosistov pospremili z glasnimi vzkliki. Po prvi dirki so se v vodstvo povzpeli Američani, Francozi so jim sledili na drugem mestu. V drugi dirki so bili boljši Francozi in so se Američanom v seštevku približali na vsega dve točki. Pred finalno tretjo dirko je bil tako boj za naslov prvaka povsem odprt. Že po startu so bili v boljšem položaju Francozi, ki so po fantastični predstavi drugič zapored osvojili naslov svetovnih prvakov. Američani so postali svetovni podprvaki, tretje mesto so osvojili Belgijci.