»Femtifem« brez rešitev v Stockholmu

Deseta postaja letošnje Speedway Grand Prix serije je na stadionu Friends Arena, na VN Stockholma, prinesla zmagoslavje vodilnemu v letošnjem točkovanju svetovnega prvenstva, Britancu Taiu Woffindnu. Drugo mesto si je z enakim točkovnim izkupičkom privozil njegov prvi zasledovalec, Američan Greg Hancock, na tretjo stopničko pa je stopil Danec Niels Kristian Iversen. Ta je s tem uspehom iz četrtega mesta v skupnem seštevku izrinil tudi našega Mateja Žagarja, ki je zabeležil enega najslabših rezultatov izmed vseh petih sezon, kolikor je stalni član elitne petnajsterice. Žagar je z dvema drugima mestoma in kar tremi ničlami za četrta mesta, zbral vsega štiri točke in pristal na začelju tokratne dirke. Odkar vozi kot stalni član SGP serije, se mu to še ni zgodilo.

Svoj triinšestedeseti nastop na dirkah za VN je naš prvak s startno številko 55, kar se po švedsko izgovori kot »femtifem,« začel s prvo ničlo tega večera, ko je po obotavljivem startu najprej vozil na tretjem mestu, nato v enem od zavojev zapeljal preveč na zunanji del proge in pustil, da ga je Avstralec Chris Holder prehitel kar po notranjem delu ovala. V drugo je sicer bolje potegnil iz starta, a Iversen je bil boljši, Žagar pa se je boril še za tretje mesto, ki ga je zasedal po dveh krogih. K sreči je lahko izkoristil zdrs Danca Jensena in se tako prebil na drugo mesto, kar je pomenilo prvi dve točki. 11. vožnja je bila dejansko finale v malem, saj so bili ob Žagarju na startu nosilci stopničk zadnje dirke v Krškem. Proti na koncu najboljšima na tokratni dirki in Dancu Kildemandu pa je Žagar še enkrat več deloval povsem podhranjeno in vse točke so šle v roke konkurence. To se je ponovilo še v naslednjem nastopu, ko bi se z morebitno zmago še lahko zvlekel do polfinala. Tako je ostal le še zaključni, peti nastop, kjer je naš up prvič deloval kot smo to od njega vajeni. Še drugič drugo mesto je tako pomenilo vsaj minimalni obliž na to švedsko rano, kljub vsemu pa ostaja grenak priokus tudi zaradi dejstva, da smo po grdem padcu in zmagi na VN Poljske pred skoraj mesecem dni, že dve dirki zapored ostali prikrajšani za zmagoslavje v kaki od voženj rednega dela prireditve, kaj šele kaj več.

275 metrski oval, v največji areni severne Evrope, ki je stala kar 170 milijonov evrov, tako v tretje ni osrečil Žagarja, ki je v obeh dirkah pred tem tukaj dobesedno blestel.

»Še sam dobro ne vem kaj je bilo nocoj narobe, zato lahko samo dodam, da sem neverjetno razočaran,« nam je takoj po zadnjem nastopu povedal Žagar in opisal svoje občutke: »Ti padci, ki sem jih imel pred tem zagotovo ne pomagajo v samih pripravah na dirko, saj se ne morem pripraviti tako, kot bi bilo treba. Te štiri točke zagotovo niso moj nivo dirkanja, zato upam, da bo čez en teden precej bolje in povsem drugače. Do takrat me v ponedeljek in sredo čakata še finalni dirki angleške elitne lige in tudi ti nastopi mi morajo pomagati, da pridem ponovno v ritem, ki ga potrebujem za novi naskok v bitki za letošnje medalje.« Žagar pa se je potožil tudi nad svojo konjenico: »Tokrat na stezi nisem imel nobene prave hitrosti, ne bom se sicer izgovarjal na motorje, saj so dobri, verjetno dejansko pilot na njih danes ni bil ta pravi. Tako me sedaj čaka resna analiza in postavljanje stvari znova na svoje mesto, saj smo šele v zadnji vožnji nastavili motor vsaj približno tako kot smo si želeli.«

Dve dirki pred koncem sedaj Žagar na petem mestu SP za potencialno medaljo zaostaja za dvanajst točk. Za Iversnom, ki se je vrinil med njega in Nickija Pedersena pa je trenutno krajši za dve točki. Pošteno so se približali tudi njegovi zasledovalci, kljub temu pa se nam skoraj zagotovo ni potrebno bati za njegov izpad iz druščine najboljših, saj ga do devetega mesta loči kar 21 točk.

Predzadnji letošnji zbor najboljših na svetu bo že čez teden dni, to soboto v poljskem Torunu, na ovalu, ki Žagarju doslej ni ustrezal, saj je tam praviloma osvajal zelo malo točk. Upajmo, da bo to v tej sezoni končno drugače, saj se na tej dirki praviloma vedno zbere tudi precej slovenskih navijačev.

Prav lahko se zgodi, da bomo že v Torunu okronali tudi novega svetovnega prvaka. Woffinden ima po novi zmagi, kjer sta sicer oba privozila enako število točk, pred branilcem naslova Hancockom že 25 točk prednosti. To z drugimi besedami pomeni, da ob morebitnih dveh maksimalnih zmagah Hancocka, Woffinden za drugi naslov v karieri, potrebuje še vsega 17 točk. Ob pravem razpletu bi lahko tako Tai letošnji posel zaključil že na Poljskem in se odpravil na zaključek v Avstralijo, ki jo zaradi pokojnega očeta jemlje tudi za svojo dejansko domovino, pravzaprav le še na dopust.

Rezultati:

1. Tai Woffinden (VB), 2. Greg Hancock (ZDA) oba 16 točk, 3. Niels K. Iversen (Dan) 14, 4. Maciej Janowski (Pol) 12, 5. Andreas Jonsson (Šve) 10, 6. Peter Kildemand (Dan), 7. Chris Harris (VB) oba 9, 8. Jason Doyle 8, … 16. Matej Žagar (Slo) 4,…

Točke po 10 dirki od 12:

1. Woffinden 143 točk, 2. Hancock 118, 3. Pedersen 105, 4. Iversen 95, 5. Žagar 93, 6. Doyle 85, 7. Janowski 84, 8. Holder 82, 9. Jensen 72, 10. Kildemand 68, …

Borut Cvetko / mediaspeed.net

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji