Motokrosisti odlični šesti na evropskem pokalu narodov v Italiji

V Italiji se je s tekmovanjem za evropski pokal narodov zaključila letošnja sezona motokrosa. Slovenska reprezentanca je osvojila šesto mesto, evropski prvaki so postali domačini Italijani.

Na mladinski različici pokala narodov se je za naslov prvaka stare celine na progi Arco di Trento borilo trinajst reprezentanc, med njimi tudi Slovenija. Vsako reprezentanco so zastopali štirje tekmovalci. Za slovensko izbrano vrsto so tekmovali Jan Pancar EMX250, Luka Milec EMX125, Maks Mausser EMX85 in Matevž Robek  EMX85. V kvalifikacijah je najboljši slovenski rezultat dosegel Jan Pancar z osmim mestom v kategoriji EMX250, Luka Milec je bil s padcem na startu na koncu dvaindvajseti. V kategoriji EMX85 je Maks Mausser končal na štirinajstem mestu, Matevž Robek je bil devetnajsti. »Pancar in Mausser sta vozila povprečno, Robek dobro, Milec pa je padel na startu, zato s kvalifikacijami ne moremo biti povsem zadovoljni. Upam, da se bodo fantje za dirko zbrali in pokazali, kar znajo,« je bil po kvalifikacijah kritičen vodja reprezentance Aleš Zajec.

V nedeljo sta tekmovalce v obeh kategorijah čakali po dve vožnji. Tekmovalni pogoji so bili ugodni, dirka je potekala v suhem in toplem vremenu. Maks Mausser in Matevž Robek sta v kategoriji do EMX85 osvojila osmo in dvaindvajseto mesto, Jan Pancar in Luka Milec sta se v kategoriji EMX250/EMX125 uvrstila med najboljših petnajst. Pancar je bil deseti, Milec štirinajsti. To je slovensko reprezentanco po polovici tekmovanja uvrščalo na skupno sedmo mesto. 

V drugi vožnji kategorije EMX85 je bil Maks Mausser deseti, Matevž Robek pa je popravil svojo uvrstitev iz prve vožnje in je končal na sedemnajstem mestu. V finalni vožnji dneva so se še enkrat pomerili motokrosisti kategorije EMX250/EMX125. Jan Pancar je bil enajsti, Luka Milec štirinajsti, kar je za slovensko reprezentanco pomenilo napredovanje na šesto mesto.

"Bili smo najmlajša ekipa na prvenstvu in šesto mesto je super rezultat. Zadovoljni smo s prvimi vožnjami, fantom so uspeli dobri starti in njihove vožnje so bile tekoče. V drugih vožnjah pa so se nam starti povsem ponesrečili. Startna rampa je bila zelo blatna, zato sem se odločil dodeliti prvo startno mesto šibkejšemu Milecu pred Pancarjem, ker je bilo to po mojem mnenju bolje za ekipni rezultat. Domov se vsekakor vračamo zadovoljni," je po koncu povedal vodja reprezentance Aleš Zajec.

Evropski prvaki so postali motokrosisti Italije, drugo mesto so osvojili Švedi in tretje Francozi. Slovenska četverica je osvojila šesto mesto.

REZULTATI:

1. vožnja 85 ccm: 1. Petr Polak (Češ), 2. Tom Guyon (Fra), 3. Anton Nagy (Šve), … 8. MAKS MAUSSER, 22. MATEVŽ ROBEK (oba Slo)

2. vožnja 85 ccm: 1. Tom Guyon (Fra), 2. Petr Polak (Češ), 3. Anton Nagy (Šve), … 10. MAKS MAUSSER, 17. MATEVŽ ROBEK (Slo)

1. vožnja 250/125ccm: 1. Ivo Monticelli (Ita), 2. Alvin Ostlund (Šve), 3. Kjer Tomas Olsen (Dan), … 10. JAN PANCAR, 14. LUKA MILEC (oba Slo)

2. vožnja 250/125ccm: 1. Ivo Monticelli (Ita), 2. Alvin Ostlund (Šve), 3. Tomasz Wysocki (Pol), … 11. JAN PANCAR, 14. LUKA MILEC (oba Slo)

Skupni rezultati: 1. Italija, 2. Švedska, 3. Francija, 4. Češka, 5. Italija B, 6. SLOVENIJA, 7. Danska, 8. Poljska, 9. Latvija, 10. Finska, 11. Avstrija, 12. Švica, 13. Ukrajina