Finalna dirka enduro cross country uspešno za nami

Po magisteriju iz vremenskih napovedi, po vseh mogočih plinskih stanjih vlage v zadnjem tednu in nešteto komentarjih o pravilnosti ali nepravilnosti odločitve, da se odpove dirka 3.10.2015, smo v nadomestnem terminu le izpeljali tudi zadnjo šesto dirko ECC 2015.

Napovedi glede vremena so bile v zadnjem tednu različne iz ure v uro, a na koncu smo na sicer precej razmočenem terenu izpeljali dirko po urniku in v prelepem sončnem in toplem vremenu. Tudi na tej dirki nas je poleg dobrega obiska tekmovalcev presenetil obisk gledalcev, saj se jih je na dirki zbralo veliko in z bučno podporo so tekmovalcem naredili tekmovanje še bolj napeto. Motošport v Žireh sicer ni nobena novost, saj je bila prva narejena že pred več kot tridesetimi leti in veseli nas, da smo prireditev lahko izvedli v Žireh. Tudi organizator se je zelo potrudil s pripravo poligona, vseh 150 tekmovalcev je pričakal zares prava Cross Country proga. Tokratna dirka je štela tudi za državno prvenstvo za Cross Country in za državno prvenstvo v enduru.

Dirko so ob 9:30 začeli vozniki štirikolesnikov. Ker je bilo na štartu petnajst štirikolesnikov, so vsi štartali iz ene vrste istočasno. Proga je bila sicer namočena in je omogočala precej izenačeno vožnjo tako voznikom športnih in delovnih štirikolesnikov. Vseeno sta Dobelšek in Lešnik odpeljala svojo dirko in slavila pred hitrim Brinovškem, ki jima je tudi po najboljših krogih edini lahko sledil. Skupno četrti je končal Matej Lah, peti pa prvi med vozniki s pogonom na vsa štiri kolesa in prvič na dirki, Marko Gartner.

Tokrat so vozile samo tri punce, Sanja Črnac, Andrea Radačič in Fiamma Likar, a vsem je uspelo končati 60 minutno preizkušno, ki je bila na nekaterih delih precej težko prevozna. Med amaterji v skupini Bronze je na koncu slavil Jernej Mozetič, pred Rokom Trontljem in Klemenom Kavčičem. V prvi vožnji dvojic, tokrat jih je startalo kar enajst, sta najhitreje vozila Andrej Bogataj in Jaka Bizjak.

Za tretji štart dneva, za kategorije Silver, Veteran 40 in 50 ter druga vožnja kategorije Team, je bila proga nekoliko podaljšana, saj je bila dodana še sekcijo v gozdu. Po 120 minutah sta si drugo in tretje mesto v skupnem seštevku iz dirke v Lovrencu zamenjala Petelin in Vičič, prvo mesto pa je ponovno zasedel Jan Kralj. Petelinu je sicer do zmagovalca zmanjkalo le borih pet sekund. Četrti je bil tokrat Franci Jaklič, peti Tomaž Jernejšek. Med mlajšimi veterani je zmagal Nedeljko Matovič, med starejšimi pa Miran Stanovnik. Po drugi vožnji dvojic in po drugi zmagi v tej kategoriji sta slavila Andrej Bogataj in Jaka Bizjak z naskokom kar dveh krogov!

Četrta vožnja dneva je že pred štartom napovedovala dobre boje na progi, saj so v isti vrsti stali Jaka Može, Toni Mulec, Florian Salbrechter, Aleks Mlekuž, Christoph Kofler, … Po padcu takoj po štartu je Može vozil za Salbrechterjem in imel za seboj prilepljenega Mulca. Po odstopu Možeta je Mulec po polovici dirke ujel Avstrijca in ga tudi prehitel, do konca dirke pa v neulovljivem ritmu odpeljal vrhunsko vožnjo in na koncu zmagal s prednostjo petnajstih sekund. Na tretje mesto v skupnem seštevku vožnje se je tako uvrstil Aleks Mlekuž, četrto in peto mesta pa sta zasedla najhitrejša voznika iz skupine GOLD, Chris Kofler in Robert Vozila.

Organizator tekmovanj v cross countryju Jaka Seles je po koncu sezone povedal: »Veseli nas, da so se dirke Enduro Cross Country dobro prijele, saj se je vseh šestih dirk v sezoni 2015 udeležilo preko tisoč voznikov iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Avstrije. Za pravilno odločitev se je izkazalo tudi to, da so dirke organizirane po vsej državi in se zato dirk udeleži tudi vedno več amaterjev, katerim tekmovanje z najboljšimi slovenskim predstavniki tega športa pomeni dobra šola vožnje in profesionalnega pristopa k športu.«

Razglasitev skupnih rezultatov sezone bo na posebni prireditvi, katere datum in lokacijo bomo objavili kmalu. Za naslednje leto ponovno pripravljamo veliko novosti, nekatere od njih vam bomo predstavili že na zaključni prireditvi sezone 2015. Sezona 2016 bo torej še bolj zanimiva za tekmovalce in zagotovo tudi za gledalce.

Top vozniki OVERALL TOP RIDERS:

  1. MULEC Toni/ KTM
  2. SALBRECHTER Florian
  3. MLEKUŽ Aleks
  4. KOFLER Christoph
  5. VOZILA Robert
  6. VRHOVC Aleš
  7. PODVRATNIK Tomaž / KTM
  8. ROBEK Gregor / KTM
  9. SELES Jaka / KTM
  10. GORŠEK Marko
  11. ZUPANČIČ Rok
  12. TEPUŠ David
  13. KOKALJ Janez
  14. VELUŠČEK Marino
  15. BUCAJ Uroš

Top vozniki OVERALL AMATER RIDERS:

  1. KRALJ Jan / KTM
  2. PETELIN Marko / KTM
  3. JAKLIČ Franci / KTM
  4. VIČIČ Tilen / Honda
  5. JERNEJŠEK Tomaž / KTM

Top vozniki OVERALL QUAD RIDERS:

  1. DOBERŠEK Andrej / KTM
  2. LEŠNIK Tomaž / Can Am
  3. BRINOVŠEK Damijan / KTM
  4. LAH Matej / Yamaha
  5. GARTNER Marko / Polaris

 

Več rezultatov najdete na: http://www.speed-timing.hr/CC_SLO_2015/06_ZIRI/

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji