Dakar - Simon Marčič po 2. etapi trinajsti

Rezultat je še neuraden, a vseeno: Simon Marčič je na 2. etapi dosegel 80. čas, kar pomeni, da je skupno 75., v svoji kategoriji pa 13. Trinajst je njegova srečna številka, ne bi pa se branil tudi katere nižje.


Rezultat je še neuraden, a vseeno: Simon Marčič je na 2. etapi dosegel 80. čas, kar pomeni, da je skupno 75., v svoji kategoriji pa 13. Trinajst je njegova srečna številka, ne bi pa se branil tudi katere nižje.

Po tem, ko je prvo etapo Rosario - Villa Carlos Paz odplavil orkanski dež, se je v ponedeljek lahko reli Dakar 2016 lahko končno začel. Ne ravno tako, kot je Marc Coma načrtoval, torej z najdaljšo hitrostno preizkušnjo relija, temveč z njeno slabo polovičko. Trasa danes tehnično ni bila zahtevna, je bila pa zelo hitra in - upoštevajoč dež in precej nižje temperature, kot bi si jih želeli dirkači - povsem vredna dakarske slave.

Najprej so organizatorji start zgolj prestavljali, dokler se ni vremenska slika še poslabšala in helikopterjem ni bilo dovoljeno poleteti. Motoristi in vozniki štirikolesnikov so morali zaradi varnosti voziti v počasnem konvoju, kar pomeni, da se je tistim neprimerno oblečenim pot preveč vlekla in so v bivak v Villo Carlos Paz prišli povsem premraženi.

Preden se je podal na pot, se Simon Marčič povedal:"Ta Dakar se je dejansko začel na čuden način. Po lepem prologu, ki je bil speljan čez potok, je včeraj namesto cele prve etape organizator speljal le povezovalni del. To je bilo nekaj zares ekstravagantnega, ker smo prevozili 600 kilometrov po dežju, nihče pa ni bil opremljen za takšen dež in mraz. Upam, da nas bo danes manj pralo."

Po kratkem, 11-kilometrskem prologu prvi dan in odpovedani prvi etapi, je danes dež le nekoliko popustil. Tekmovalci so se soočili z več kot pol krajšo hitrostno preizkušnjo na poti v Termas De Rio Hondo, na kateri je blestel tretjeuvrščeni lanskega Dakarja Avstralec Toby Price. Dober del etape je vodil Španec Joan Barreda Bort, ki pa je na sicer navigajsko nezahtevni etapi vseeno zgrešil pot, za sabo potegnil še zasledovalca Portugalca Fario in nato za razliko od Farie ni več nadoknadil zaostanka. Tretje mesto na etapi je zabeležil Slovak Stefan Svitko.

V kategoriji štirikolesnikov je bil najhitrejši Čilenec Ignacio Casale, medtem ko je prvo etapno zmago med avtomobilisti favoritom elegantno speljal Sébastien Loeb. Devetkratni svetovni prvak v reliju je dokazal, da se dobro znajde tudi na neznanem terenu, samo da gre hitro, letošnji Dakar pa mu je zaradi trase, ki omogoča visoke hitrosti, pisan na kožo. Lanskoletni zmagovalec relija Nasser Al-Attiyah je izgubil veliko dragocenega časa zaradi preluknjane gume, Nani Roma je obtičal v blatu, s težavami, ki običajno pestijo ekstremne enduraše na Romanicsih pa so se ukvarjali tudi številni drugi.

Jutri dirkače po 663-ih kilometrih, od katerih bo dirkanja na štoparico kar 314 kilometrov in to po zaviti trasi čez drn in strm, kjer se bodo lahko izkazali mojstri drsenja, pričakuje San Salvador De Jujuy. Če je verjeti vremenoslovcem, bo tudi tam lilo, treskalo in grmelo.

Tekst: Tina Torelli - Simon Marčič PRESS
Foto: Carlitos Abal in Lavandinho