Sestanek AMZS Šport in HMS v Zagrebu

V soboto so se na delovnem sestanku v Zagrebu srečali predstavniki AMZS Šport in predstavniki hrvaške motociklistične zveze (HMS).

V soboto so se na delovnem sestanku v Zagrebu srečali predstavniki AMZS Šport in predstavniki hrvaške motociklistične zveze (HMS). Namen sestanka je bilo sodelovanje Slovenije in Hrvaške pri organizaciji skupnih tekmovanj, saj se obe zvezi srečujeta s podobnimi težavami. Zvezi v nekaterih panogah zgledno sodelujeta že nekaj let, želja pa je sedanje sodelovanje še izboljšati ter razširiti na preostale panoge. Obe strani sta se strinjali, da je potrebno razpisati odprta državna prvenstva, s čimer se omogoči sodelovanje tujim voznikov.

V panogah minimoto, skuter, enduro in starodobni motociklizem usklajevanja in pogovori še niso zaključeni, vendar se obeta kar nekaj skupnih dirk tako na slovenskih kot na hrvaških progah. Spidvejisti so se o sodelovanju s hrvaško ter nekaterimi ostalimi tujimi zvezami dogovorili že na sestanku ob koncu preteklega leta, slovenske interese sta tako v Zagrebu zastopala predsednik supermoto komisije Slavko Šauer in predsednik motokros komisije Herman Jakolič.

V panogi motokros bosta letos dve skupni dirki. Herman Jakolič je po sestanku povedal: »Na področju motokrosa s HMS intenzivneje sodelujemo dve leti. Tudi za sezono 2016 smo predvideli dve skupni dirki za državno prvenstvo. Najprej bo 21. avgusta skupna dirka državnega prvenstva v Zaboku na Hrvaškem, kjer je bila prva skupna dirka že v sezoni 2014. V Sloveniji bo skupna dirka 18. septembra na progi v Šentvidu pri Stični. Želimo si, da skupno dirko vsako leto priredi drug organizator, dobro pa so jih sprejeli tudi vozniki, ki imajo s tem še več konkurentov in so dirke posledično bolj zanimive.«

O načrtih in dirkah v panogi supermoto je Slavko Šauer po sestanku razložil: »Kar se tiče sodelovanja s hrvaško zvezo nimam pomislekov, želim pa si izboljšanja odnosov v dobro športa in dobro naših in njihovih voznikov. Letošnje državno prvenstvo bo tako kot lani, izvedeno v sklopu supermoto dirk za prvenstvo Alpe Adria. Prva dirka nas tako čaka 8. maja v Puli (Hrvaška), druga dirka, ki bo štela za državno prvenstvo bo 5. junija v Kuli (Srbija), zadnja, odločilna pa bo na domačem "dirkališču" na Vranskem, 20. in 21. avgusta. Letos bodo imeli vozniki amaterskega tekmovanja v razpisanih razredih svoje dirke skupaj z vozniki minimota in skuterjev. V ta namen smo omogočili, da bodo dirke amaterskih tekmovanj supermoto razredov izvedene samo na asfaltni podlagi.

Upam, da bo ta odločitev privabila na dirke večje število voznikov, ki so zagovorniki asfalta in bodo s svojo udeležbo upravičili svojo zahtevo po takšni progi. Pripravljenost bodo lahko preizkusili na dirkah v Sloveniji, koledar pa bo znan takoj, ko se bodo uskladili termini z ostalimi športnimi panogami. Trenutno se dogovarjamo za datume petih dirk, zato menim, da se obeta zanimiv boj za amaterskega prvaka.

V načrtu je tudi udeležba na najprestižnejši dirki v supermotu, pokalu narodov SMoN 2016, ki se bo odvijal v Barceloni (Španija) 23. oktobra. Izvrstna pripravljenost, vrhunski rezultati in tehnična brezhibnost motorjev so merila, ki bodo odločala o naših predstavnikih na tej dirki. Še nekaj podrobnosti, ki bodo odločilne pri izboru ekipe.

Voznik, ki bo izbran v ekipo za nastop na pokalu narodov, mora poleg pogojev, ki jih razpiše FIM, izpolnjevati tudi naslednje pogoje AMZS Šport: biti mora imetnik slovenske supermoto licence (za svoje nastope na prvenstvih izven Slovenije lahko zaprosi za soglasje za dvig dodatne licence v tujini), svoje kvalitete mora dokazati na državnem prvenstvu. Za nastop se praviloma izbira najbolje uvrščene voznike DP z licenco AMZS. Udeležba in uvrstitve na tekmovanjih višjega ranga, kot so dirke AA, EP in SP, so dodana vrednost voznika in imajo lahko odločilno vlogo pri izbiri ekipe. Vozniki, ki bodo izbrani za nastop na SMoN bodo svojo pripravljenost in ekipno delo preizkusili na letošnjem nastopu na pokalu narodov članic Alpe Adria, to bo 10. in 11. septembra v Kuli (Srbija). Najboljši trije vozniki posamezne članice prisotne na tem tekmovanju bodo svoji državi privozili naslov supermoto prvakov za leto 2016.«

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji