Motociklist Boštjan Skubic tradicionalno napada Daytono

Motociklistični dirkač in TV komentator Boštjan Skubic se mudi v Daytoni na Floridi, kjer se bo vnovič preizkusil na znameniti motociklistični dirki 200 milj Daytone.

Ljubljančan Skubic je z ekipo Inotherm Yamaha Team že reden gost te legendarne motociklistične dirke, ki bo to soboto dočakala že svojo 75. ponovitev.
Ljubljančan Skubic je z ekipo Inotherm Yamaha Team že reden gost te legendarne motociklistične dirke, ki bo to soboto dočakala že svojo 75. ponovitev.

Boštjan Skubic bo na dirki nastopil že šetnajstič. Tudi letos je zvest motociklu Yamaha R6, ki ga bo slovenska ekipa za dirko tokrat najela pri ameriškem moštvu ADR.

Slovensko moštvo Inotherm Yamaha Team letos šteje 10 članov. Vsi so že na kraju dogodka, kjer so današnji dan izkoristili za pripravo motocikla in opreme, od jutri naprej pa so na vrsti prosti treningi in kvalifikacije za sobotno dirko.

Skubic, ki je v Daytoni že veteran, saj je eden izmed dirkačev z najdaljšim stažem, si letos želi še izboljšati svoj rezultat, potem ko so mu lani le za las ušle zmagovalne stopničke in je dirko zaključil na odličnem 4. mestu.

Boštjan Skubic, Inotherm Yamaha Team:

Ne morem verjeti, kako hitro je leto naokoli. Z ekipo smo zopet zbrani v Daytoni. Na to dirkališče me vežejo številni lepi in tudi grenki spomini. Grenki zaradi vseh tistih let, ko nam je nagaja tehnika ali pa se je zgodil kakšen padec, ki pač sodi k motociklističnemu dirkanju, lepi pa na vsa leta uspehov, ki jih tudi ni manjkalo. Pred več kot 15 leti sem se prvič udeležil te dirke in takrat si nihče v ekipi ni mislil, da bomo čez 16 let še vedno dirkali tukaj. Še zlasti pa si nihče najbrž ni mislil, da lahko na tej dirki kot popolnoma amaterska ekipa konkuriramo velikim in bolje opremljenim ameriškim moštvom. Nekoč smo bili zadovoljni, če smo se uvrstili na glavno dirko, takrat med 80 najhitrejših dirkačev, ki so se kvalificirali za štart na nedeljski preizkušnji. Danes je drugače. Zanimajo nas le najvišja mesta. Po tem, ko sem lani nekaj krogov na dirki celo vodil, smo končali na sicer fenomenalnem, a še vedno nehvaležnem, 4. mestu. Zato je za letos jasno, da si želim izboljšati svoj rezultat, a se zavedam, da bo težko. Konkurenca je močna in dirkačev, željnih uspeha, je veliko. Dirka v Daytoni je dolga 200 milj, kar je 320 km. Ob tako dolgi dirki je jasno, da lahko gre kaj narobe. Za uspeh se mora vse sestaviti in samo dobra pripravljenost dirkača in odlična tehnika pač nista dovolj. Celotna ekipa mora delovati usklajeno tako med tedenskimi treningi in kvalifikacijami, kakor tudi med samo dirko ob menjavi koles in dolivanju goriva. Sanjsko bi bilo, če bi se letos uvrstil med tri najhitrejše dirkače in iz Daytone v Slovenijo prinesel pokal, ampak jasno mi je, da bo težko. Če ponovimo lanski uspeh, bom zelo zadovoljen. Zadnja leta v Daytoni dirkamo le še za rezultat. Dirkanje z namenom priti le do cilja nima sedaj nikakršne teže več. Tudi za ceno odstopa se bom boril na vse ali nič. Pripravljen sem dobro in prav fizična pripravljenost in izkušnje na tej stezi so moj adut. Kje smo, bo jasno že jutri, ko se pričnejo aktivnosti na stezi.

Na dirkaškem ovalu v Daytoni so v četrek in petek na sporedu treningi in kvalifikacije, v soboto pa je štart 200 milj dolge dirke.

Tako kot lani si lahko neposredni prenos dirke iz Daytone v Sloveniji ogledate zvečer po našem času na spetni strani www.fanschoice.tv.

 

Ključne besede


Boštjan SkubicDaytona