MX - Gajser na težki dirki tretji, Gerčar brez točk

Svetovno prvenstvo v motokrosu se je po dveh oddaljenih dirkah v Katarju in na Tajskem preselilo v Evropo.


Motokrosisti razreda MXGP so minuli vikend tekmovali v Valkenswaardu na Nizozemskem, kjer je Tim Gajser na težki dirki osvojil tretje mesto, Klemen Gerčar je bil sedemindvajseti.

Motokrosisti so se tudi letos na Nizozemskem zaradi spremenljivega vremena spopadali z zahtevnimi razmerami in na razmočeni peščeni progi so se ustvarile globoke linije. Zato so bile že sobotne kvalifikacije polne preobratov med najhitrejšimi tekmovalci. Tim Gajser je bil v kvalifikacijah četrti, Klemen Gerčar je končal na štiriintridesetem mestu. Gajser je po kvalifikacijah napovedal, da se bo znova boril za najvišja mesta.

Tretjo dirko sezone je Tim Gajser začel sanjsko. V prvi vožnji je bil najhitrejši že takoj na startu in je s pametno vožnjo nadzoroval svoje vodstvo. Francoz Romain Febvre in nemški tekmovalec Maximilian Nagl sta Gajserja nekajkrat skušala ujeti, a sta se lahko posvetila le medsebojnemu dvoboju, saj je bil Gajser varno v vodstvu. Klemen Gerčar je bil v prvi vožnji sedemindvajseti.

V drugi vožnji je Gajser ponovno začel v ospredju, nato pa je sledil padec in številne težave, za tem mu je dvakrat ugasnil še motor. Zato so mu najhitrejši konkurenti pobegnili in stopničke so bile v drugi vožnji izgubljene. Gajser je ciljno črto jezen prečkal na osmem mestu, Gerčar je bil v drugo devetindvajseti.

Po tesnem obračunu med vodilnim Italijanom Antonijem Cairolijem in Francozom Febvrejem je bil na koncu boljši Febvre, ki je postal tudi skupni zmagovalec dirke. Drugo mesto je osvojil nemški tekmovalec Nagl, Gajser pa je z zmago in osmim mestom osvojil skupno odlično tretje mesto. Klemen Gerčar je na končnem sedemindvajsetem mestu ostal brez točk.

Prva vožnja je bila zelo dobra, v drugi vožnji pa sem imel precej težav. Dvakrat mi je iz neznanega razloga ugasnil motor in vesel sem, da mi je uspelo končati dirko. Hvala družini in ekipi za pomoč. Veselim se že naslednje dirke v Argentini,

je povedal Gajser, ki se je v skupnem seštevku svetovnega prvenstva še utrdil na skupnem drugem mestu.

Glede na to, da je bila letos to moja prva tekma v svetovnem prvenstvu MXGP, je bilo prisotne nekaj treme, zaradi česar sem naredil preveč napak. Kljub slabima startoma sem obakrat iz ozadja pridobil nekaj mest. V prvi vožnji sem imel težave z ročico zadnje zavore, ki se je po trčenju z enim od tekmovalcem odlomila. Komaj čakam na dirko v Latviji, kjer si želim izboljšati rezultat,

je po dirki z mešanimi občutki dejal Klemen Gerčar.

Motokrosisti se selijo čez lužo, naslednji dirki svetovnega prvenstva MXGP bosta 10. aprila v Argentini in 17. aprila v Mehiki, od slovenskih tekmovalec pa bo nastopil le Tim Gajser.

REZULTATI:

1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Maximilian Nagl (Nem), 3. Romain Febvre (Fra), … 27. Klemen Gerčar (Slo), 27. Klemen Gerčar (Slo)

2. vožnja: 1. Romain Febvre (Fra), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Jeremy Van Horebeek (Bel)… 8. Tim Gajser (Slo), 29. Klemen Gerčar (Slo)

Skupno na dirki: 1. Romain Febvre (Fra), 45 točk, 2. Maximilian Nagl (Nem) 40 točk, 3. Tim Gajser (Slo), 38 točk

Skupno v seštevku SP: 1. Romain Febvre (Fra) 137 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 124 točk, 3. Evgeny Bobryshev (Rus)

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji