Marko Jerman in Janez Prosenik ta vikend na prestižni dirki v Franciji

V Le Mansu v Franciji bo ta konec tedna prva od štirih vzdržljivostnih dirk svetovnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu, 24 ur Le Mansa.


Na vzdržljivostni preizkušnji bosta v konkurenci 174 dirkačev tekmovala dva Slovenca, Marko Jerman in Janez Prosenik. Skupno bo na dirki nastopilo 58 ekip s po tremi tekmovalci.

Marko Jerman (Yamaha) v letošnji sezoni ostaja član slovaške ekipe Maco racing team, s katero je lani v seštevku sezone osvojil trinajsto mesto. Poleg Jermana ekipo sestavljata švicarski voznik Gregory Junod in Francoz Anthony Dos Santos. Janez Prosenik (BMW) pa je letos zamenjal ekipo in prestopil k novonastali češki ekipi BMW Motorrad CEEU, kjer tekmujeta še Roland Resch iz Avstrije in češki tekmovalec Michal Filla.

Jerman se je v Le Mansu mudil že dva tedna pred dirko, ko so z ekipo opravili zadnja testiranja, vendar niso imeli sreče z vremenom, saj je večinoma deževalo. »V Le Mansu je kot navadno deževalo, zato nismo opravili vseh načrtovanih testiranj. Kljub temu verjamem, da bomo v dežju zelo konkurenčni. Mislim, da je realen cilj uvrstitev med najboljših pet, vendar se zavedamo, da je tako dolga dirka vedno nepredvidljiva, marsikaj je poleg pripravljenosti odvisno tudi od športne sreče in od tega, kdo bo na koncu zabeležil manj padcev,« je napovedal Jerman, ki bo v Le Mansu tekmoval drugič zapored.

Proseniku nova ekipa vliva veliko optimizma. »Z novo ekipo se nadejam boljših rezultatov, kot v lanski sezoni. V ekipi bom imel dva zelo dobra sovoznika in želim si izboljšati lanskoletni rezultat. Čeprav kot ekipa nimamo izkušenj s tako dirko pa verjamem, da smo sposobni dobrega rezultata. V Le Mansu je tudi letos vremenska napoved napoved slaba, zato nas čakajo zahtevne razmere. V tako dolgi dirki je rezultat odvisen tudi od sreče, včasih je odločilno kdo manjkrat pade,« je pred odhodom v Francijo razložil Prosenik.

Tekmovalci so v Le Mansu že od začetka tedna, saj so bili v sredo na sporedu tehnični pregledi, ogled proge ter medijske aktivnosti, od četrtka naprej pa so se zvrstili uradni treningi. Štiriindvajseturna dirka se bo začela v soboto ob treh popoldne.

To bo prva od štirih dirk letošnjega svetovnega prvenstva. Junija bodo na Portugalskem tekmovali v dirki 12 ur Portimao, julija na Japonskem 8 ur Suzuke in avgusta v Nemčiji 8 ur Oscherslebna, Jerman in Prosenik pa bosta z ekipama odpeljala vse štiri preizkušnje.

URNIK TEKMOVANJA
(prenos dirke od sobote 14.50 na Eurosport 2)
Sobota: 14.50 začetek startne procedure, 15.00 start (trajanje dirke 24 ur)

FIM ENDURANCE WORLD CHAMPIONSHIP 2016

8.-10. april: 24 ur Le Mans, Francija

10.-11. junij: 12 ur Portimao, Portugalska

29.-31. julij: 8 ur Suzuka, Japonska

26.-27. avgust: 8 ur Oschersleben, Nemčija

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji