Gajser še naprej niza uvrstitve na stopničke

Tim Gajser je tudi na sedmi dirki svetovnega prvenstva MXGP v motokrosu stal na zmagovalnih stopničkah, v Nemčiji je zahtevno dirko zaključil na drugem mestu. Drugi slovenski predstavnik Peter Irt je bil devetindvajseti.


Gajser je bil na treningu pred kvalifikacijami najhitrejši. V kvalifikacijah je skoraj vso dirko vozil na drugem mestu, po padcu ob koncu kvalifikacij pa si je zagotovil tretji startni položaj. Irt se v kvalifikacijah nikakor ni mogel sprostiti in je končal na petindvajsetem mestu.

Povzetek kvalifikacij:

Dirka se je odvijala v sončnem vremenu, ob progi je plapolalo tudi nekaj slovenskih zastav in tako sta imela Gajser in Irt tokrat ob progi bučno podporo slovenskih navijačev. Gajser je prvo vožnjo začel s petega mesta ter se v začetnih krogih zavihtel na drugo mesto. Med tem si je vodilni Italijan Antonio Cairoli privozil na videz varno prednost. Gajser ga je med dirko že ujel, a je pri tem napravil nekaj napak, zato je ostal na drugem mestu. Vodilni tekmovalec prvenstva MXGP, Francoz Romain Febvre je padel in je bil po težavah v prvi vožnji šele deseti, zato je Gajser prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Irt je prvo vožnjo končal na šestindvajsetem mestu.

Začetek druge vožnje je bil v znamenju troboja med Italijanom Cairolijem, Rusom Bobryshevim in Timom Gajserjem. Cairoli je povedel, Bobryshev in Gajser pa sta bila vedno bliže vodstvu. V goreči želji po prevzemu vodstva so vsi trije vozili povsem na meji, pri čemer je Bobryshev zaprl pot Gajserju, ki je padel in dobrih dvajset minut pred koncem dirke izgubil šest mest. Gajser se ni pustil zmesti in se je, podobno, kot že nekajkrat v sezoni, znova prebijal v ospredje. V drugi vožnji je ciljno črto prečkal kot četrti. Peter Irt je bil šestindvajseti.

»V drugi vožnji sem začel kar dobro, potem sva zadela z Bobryshevim in sem padel. Bilo je boleče ampak sem se skušal zbrati in čim hitreje nadaljevati z dirko. Vseeno sem prišel na četrto mesto in osvojil nove stopničke, česar sem seveda zelo vesel,« je po dirki z nasmeškom na obrazu razlagal Gajser.

Peter Irt se po svoji prvi izkušnji v razredu MXGP veseli naslednje dirke. Po dirki v Nemčiji je povedal: "Za mano je prva dirka MXGP. V prvi vožnji sem imel do sredine tekme dober tempo, nato pa sem se zakrčil. V drugi vožnji mi je uspel boljši start in sem se boril za točke, vendar sem za tem padel. Komaj čakam naslednjo dirko, da pokažem, kaj sem se tokrat naučil."

Skupni zmagovalec dirke je postal izkušeni Italijan Antonio Cairoli, ki je osvojil vseh petdeset točk. Gajser je bil skupno drugi, na tretji stopnički je stal Rus Evgeny Bobryshev. Peter Irt je bil na koncu devetindvajseti. V skupnem seštevku svetovnega prvenstva Tim Gajser vodi osem točk pred Febvrejem.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva bo že prihodnji vikend v Italiji. Poleg prvenstva MXGP bodo za točke evropskega prvenstva tekmovali še motokrosisti kategorije EMX 125. 

Najboljši trenutki dirke:

REZULTATI MXGP:

1. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Maximilian Nagl (Nem), … 26. Peter Irt (Slo)

2. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Evgeny Bobryshev (Rus), 3. Romain Febvre (Fra), 4. Tim Gajser (Slo), … 25. Peter Irt (Slo)

Skupno na dirki: 1. Antonio Cairoli (Ita) 50 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 40 točk, 3. Evgeny Bobryshev (Rus) 35 točk, … 29. Peter Irt (Slo) 0 točk

Skupno v seštevku SP: 1. Tim Gajser (Slo) 299 točk, 2. Romain Febvre (Fra) 291 točk, 3. Antonio Cairoli (Ita) 263 točk 

foto: Peter Kavčič

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji