Gajser najhitrejši tudi na Goričkem

Četrta dirka AMZS državnega prvenstva v motokrosu je na severovzhodu Slovenije v Mačkovcih potekala v idealnih razmerah. Ob praznovanju 50. Obletnice motokrosa pri AMD Štefan Kovač je večtisočglava množica uživala v prazniku motokrosa.


Tim Gajser, vodilni v razredu MXGP je tudi tokrat z dvema zmagama potrdil vrhunsko formo in zmagal v kraljevi kategoriji MX Open. Dirko je zaznamovala tudi dobrodelnost, saj je Tim ob sodelovanju domačega društva podelil 1000 € finančne pomoči dvema družinama v stiski. A bil je tudi nagrajen, od predstavnika vodstva NK Maribor je pred dirko prejel čisto svoj nogometni dres, kakopak s številko 243, podpisan s strani vseh vijoličastih nogometašev!

V poletnih razmerah so se tekmovalci tokrat za razliko od predhodne dirke, ko jih je pral dež in celo sneg, spopadali z vročino in prahom. Kljub temu je ob požrtvovalne delu domačih organizatorjev dobro pripravljena proga zdržala.

Tim Gajser je v obeh vožnjah odpeljal suvereno naprej in številnim gledalcem ponudil vrhunsko predstavo hitrosti in atraktivnih skokov. Kako je priljubljen pri navijačih se je pokazalo med pavzami, ko ni dirkal, saj je bil njegov boks dobesedno zabarikadiran z navijači, ki so želeli avtogram, sliko ali pa kar priljubljeni 'selfie'. Verjetno bo to eden najbolje objavljenih motivom na družabnem omrežju v teh dneh.

A Tim je dokazal kako velik šampion je in si je brez izjeme vzel čas za vsakogar: "Navijači mi pomenijo ogromno in če je to tisto, kar jim lahko dam v zameno, potem mi res ne more biti težko. Steza je bila tako lepo 'speglana', da sem imel občutek, da se vozim po avtocesti. Od štarta sem prvi povedel in nato v svojem tempu odvozil celo dirko. To je zame vedno dober trening, pomembno pa je, da vsako vožnjo izpeljem čim bolje, brez napak. Čaka me vroča poletna sezona,zato sem vesel ko lahko dobro treniram s tekmeci na stezi, saj mi bo to prišlo še kako prav na prihajajočih dirkah MXGP."  

Vodilni motokrosist na svetu je pokazal, da ima veliko srce tudi izven steze, saj je skupaj s svojo ekipo GT243 in ob sodelovanju AMD Štefan Kovač, ki ga je zastopal predsednik Tomaž Trajbarič, prispeval denarni znesek za dve lokalni družini, ki najbolj potrebujeta finančna sredstva zaradi stiske, v kateri so se znašli. Skupaj z očetom Bogomirjem Gajserjem in predsednikom AMD Štefan Kovač so podelili čeka v skupni vrednosti 1000 evrov. Ob predaji so besede Bogomirja Gajserja prisotne ganile do solz, saj jim je iz svoje lastne trpke izkušnje vlil poguma in poudaril, da nikdar ne smejo izgubiti upanja in, da je Bog vedno z nami, da nam pomaga skozi trpljenje, ki ga doživljamo in je del življenja. 

Ob častitljivem jubileju si je dirko ogledal tudi Anton Breznik, predsednik Avto-moto zveze Slovenije, ki je navzočim čestital za praznik in povedal, kako pomembno vlogo je AMD Štefan Kovač odigral v zadnjih 50 letih na področju motokrosa in na sploh na področju celotne Murskosoboške regije.

Kategorija MX2 je postregla s pravo dramo, saj je bil Jan Pancar žrtev manjšega skupinskega padca in je v zraku, potem ko je tekmovalec, ki je že bil na tleh, dvignil motor, s svojim motorjem skočil nanj, nakar ga je grdo vrglo po tleh in je prvo vožnjo končal na zadnjem mestu. Svoje prve dvojne zmage se je tako razveselil Miha Bubnič, vzhajajoča zvezda primorskega motokrosa. Drugo mesto je osvojil Anej Doplihar, ki je konstanten in hiter, tretje pa Luka Crnkovič, ki tudi dviguje formo.

V kategoriji MX 125 je Luka Milec, mladi mariborski as, z dvema zmagama nadaljeval niz neporaženosti, medtem ko je ob odsotnosti Maksa Mausserja v kategoriji MX 85 zmaga šla zanesljivo v roke Matevža Robeka. Drugo mesto je osvojil Gašper Polajžer, tretje pa Žan Tomšič.

Pri veteranih smo lahko uživali v dvoboju med Bogomirjem Gajserjem in Borutom Koščakom, a ker vsak od njiju vozi v svoji starostni skupini, je šlo pri vsem skupaj le za merjenje moči na stezi. Med mlajšimi veterani je tudi tokrat rutinirano zmagal Borut Koščak, med starejšimi pa v enako dominantnem slogu Bogomir Gajser.

V pokalnem tekmovanju R3 je z dvema zmagama slavil Žan Žaler. Med najmlajšimi je v kategoriji MX 65 zmagal Jaka Peklaj, ki mu hitra steza s številnimi skoki očitno zelo ustreza. Neustrašni deček z Dolenjske je iztržil dve zanesljivi zmagi.  Dirka v razredu MX 50 je potekala brez zapletov in je šla v roke Žaku Oblaku, ki letos kaže izjemen napredek. Zmagal je v obeh vožnjah.

Najboljše dirkače sedaj čaka tri mesečna pavza, saj se bo prvenstvo nadaljevalo šele 21. avgusta v Zaboku na Hrvaškem, kjer bodo nastopili skupaj z dirkači iz sosednje Hrvaške. Na domačih tleh pa jih bomo videli šele 18. septembra v Dolini pod Kalom v Šentvidu pri Stični.

Najboljši bodo sicer vozili celo poletj, saj sezona dirk za svetovno in evropsko prvenstvo v polnem teku. Naslednja takšna z mednarodnim pečatom bo že prihodnji konec tedna v Orehovi vasi (28. in 29. maj), ko se bodo med seboj pomerili dirkači za evropsko dirko v kategorijah EMX 65, EMX 85 in EMX Open.


Rezultati 4. dirke AMZS motokros državno prvenstvo Slovenije, Mačkovci:

DP 50 JUN: 1. Oblak Žak, 2 Plantaš Dario, 3. Pleško Rus Maj,…

DP 65 JUN: 1. Peklaj Jaka, 2. Blagajčevič Alen, 3. Grebenc Žiga,…

DP 85: 1. Robek Matevž, 2. Polajžer Gašper, 3. Tomšič Žan,…

DP 125 2T: 1. Milec Luka, 2. Hribar Jan, 3. Dolinar Tadej,...

DPMX2: 1. Bubnič Miha, 2. Doplihar Anej, 3. Crnkovič Luka,…

DP VETERANI 50: 1. Bogomir Gajser, 2. Fortuna Alojzij, 3. Vidic Gorazd, …

ODP VETERANI 40: 1. Koščak Borut, 2. Pancar Igor,3. Ferš Leon, …

DP OPEN: 1. Gajser Tim, 2. Kutnar Luka, 3. Molnar Aljoša,…

PP R3: 1. Žaler Žan, 2. Jakša Denis, 3. Makovec Željko,…

 

Vsi rezultati so na SPEED TIMING

Koledar preostalih dirk za AMZS državno prvenstvo Slovenije v motokrosu 2016

21.8. – Zabok, Hrvaška (skupna dirka Slovenije in Hrvaške)

18.9. – Šentvid pri Stični (skupna dirka Slovenije in Hrvaške)

9.10. – Orehova vas

 
AMZS MX Press